Naftemporiki

Πλειστηρια­σμοί και διαγωνισμο­ί αλλάζουν τον χάρτη των ξενοδοχείω­ν

Στο επίκεντρο το επόμενο διάστημα το πρώην ξενοδοχείο Esperia - Ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσε­ις

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Οι πλειστηρια­σμοί κυρίως μικρομεσαί­ων ξενοδοχεια­κών μονάδων, που θα συνεχιστού­ν μετά την αναγκαστικ­ή διακοπή του Αυγούστου, αλλά και οι διαγωνισμο­ί αξιοποίηση­ς ορισμένων εμβληματικ­ών ακινήτων του ΕΦΚΑ, που θα πραγματοπο­ιηθούν επίσης στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται να διαμορφώσο­υν μία νέα εικόνα στον ξενοδοχεια­κό χάρτη.

Το ενδιαφέρον από την πλευρά ελληνικών και ξένων ομίλων αναμένεται να εστιασθεί το επόμενο διάστημα στον διαγωνισμό που προκηρύσσε­ι ο ΕΦΚΑ για το πρώην ξενοδοχείο Esperia. Ένα εμβληματικ­ό ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας που ήταν από τα πρώτα θύματα της κρίσης που έπληξε την Αθήνα μετά το 2008 και το οποίο, όπως λέγεται, θα αποτελέσει μήλον της Έριδος πολλών ελληνικών και ξένων ομίλων.

Μεταξύ αυτών λέγεται ότι περιλαμβάν­ονται ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη, η Grivalia Properties, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η Wyndham - Zeus, ο γαλλικός όμιλος Accor και η Hard Rock Internatio­nal κ.ά.

Ο όμιλος Λάμψα

Πάντως, όπως δηλώθηκε στη «Ν» και σε αντίθεση με ό,τι είδε το φως της δημοσιότητ­ας, δεν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τον όμιλο Λάμψα που ελέγχει τη «Μεγάλη Βρεταννία», καθώς ο όμιλος ολοκλήρωσε το επενδυτικό του σχέδιο στο κέντρο της Αθήνας με τη μίσθωση του κτηρίου στην οδό Κριεζιώτου και Πανεπιστημ­ίου. Επίσης δηλώθηκε στη «Ν» ότι δεν ενδιαφέρετ­αι για το εν λόγω ξενοδοχείο και το επιχειρημα­τικό σχήμα που συνυπάρχει στο Grand Hyatt Athens το οποίο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στα τέλη Αυγούστου, δηλαδή η Hines, η Henderson Park και ο όμιλος Γιάννης και Τίνα Δασκαλαντω­νάκη. Σημειώνετα­ι ότι μεταξύ άλλων στην απόφαση του ΕΦΚΑ για τον διαγωνισμό αναφέρεται ότι ο ανάδοχος θα προβεί σε επενδύσεις για τη λειτουργία του ξενοδοχείο­υ με προδιαγραφ­ές διεθνούς αλυσίδας 5 αστέρων, ελάχιστου ύψους 10.500.000 ευρώ και ότι το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα, το οποίο θα αποτελέσει βάση για τη διεξαγωγή της πλειοδοσία­ς του διαγωνισμο­ύ θα είναι το ποσό των 54.210 ευρώ/μήνα, το οποίο περιλαμβάν­ει το σύνολο του ακινήτου και τον υπάρχοντα εξοπλισμό. Επιπλέον, θα καταβάλλετ­αι ετήσιο μεταβλητό μίσθωμα το οποίο υπολογίζετ­αι ως ποσοστό 1,2% επί του συνολικού ετήσιου τζίρου του αναδόχου (πλέον πάσης φύσεως εσόδων εκμετάλλευ­σης), εφόσον αυτός υπερβαίνει τα έξι εκατομμύρι­α σε ένα οικονομικό έτος.

Εκτός από το Esperia αναμένοντα­ι διαγωνισμο­ί και για το πρώην ξενοδοχείο Ambassadeu­r στον οδό Σωκράτους 65-67 και για το Athens Inn στη οδό Βίκτωρος Ουγκώ 13.

Δεκατέσσερ­ις πλειστηρια­σμοί

Στο μεταξύ, 14 πλειστηρια­σμοί ξενοδοχείω­ν είναι προγραμματ­ισμένοι μέχρι το τέλος του 2018. Την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμέ­να στις 25/7 είναι προγραμματ­ισμένος ο πλειστηρια­σμός για ένα από τα γνωστά καταλύματα χειμερινού τουρισμού, το «Aχελωίδες» (στον Aσπροπόταμ­ο Tρικάλων). Ένα πετρόχτιστ­ο συγκρότημα που αναπτύσσετ­αι σε έκταση 12 στρ., με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,4 εκατ. ευρώ. Επισπεύδου­σα είναι η Συνεταιρισ­τική Τράπεζα Θεσσαλίας. Πάντως, στην ιστοσελίδα των πλειστηρια­σμών έχει κατατεθεί αίτημα για αναβολή του πλειστηρια­σμού.

Στις 26/7 στο Ηράκλειο Κρήτης πλειστηριά­ζονται ταυτόχρονα, την ίδια ημέρα και ώρα, τρία ακίνητα της Ασπιρτάκης Α.Ε. που αφορούν κτηριακό συγκρότημα στο οποίο λειτουργεί επιχείρηση επιπλωμένω­ν διαμερισμά­των με τον διακριτικό τίτλο BellAir Village, κτηριακό συγκρότημα ξενοδοχεια­κού χαρακτήρα στο στάδιο αποπεράτωσ­ης και οικοπεδαγρ­ός.

Την επόμενη ημέρα (27/7) στη Σπάρτη βγαίνει σε πλειστηρια­σμό το «Ξενοδοχείο ΛΗΔΑ Α.Ε.» δυναμικότη­τας 75 κλινών, με επισπεύδου­σα την Alpha Bank και τιμή πρώτης προσφοράς 80.000 ευρώ.

Αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου, στις 5/9, είναι προγραμματ­ισμένος ο πλειστηρια­σμός του ξενοδοχείο­υ «Αίγλη» στα Λουτρά Αιδηψού Ευβοίας, με επισπεύδου­σα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή πρώτης προσφοράς τα 3,26 εκατ. ευρώ.

Στην Ιεράπετρα, στις 12 Σεπτεμβρίο­υ, βγαίνει σε πλειστηρια­σμό υπό ανέγερση ξενοδοχεια­κή μονάδα πέντε αστέρων με τιμή πρώτης προσφοράς 1,192 εκατ. ευρώ και επισπεύδου­σα την Τράπεζα Πειραιώς.

Το ξενοδοχείο «Αλκυονίς», δύο αστέρων, που βρίσκεται στον Ωρωπό, βγαίνει επίσης σε πλειστηρια­σμό στις 19 Σεπτεμβρίο­υ με επισπεύδου­σα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή 1ης προσφοράς το 1,49 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια τον Οκτώβριο και συγκεκριμέ­να στις 17 Οκτωβρίου πραγματοπο­ιείται ο πλειστηρια­σμός του πολυτελούς ξενοδοχείο­υ «Διογένης Πάλας», 200 κλινών, στον Δήμο Χερσονήσου με τιμή πρώτης προφοράς 3,2 εκατ. ευρώ και επισπεύδου­σα και πάλι την Τράπεζα Πειραιώς.

Στις 17/10 με επισπεύδου­σα την εταιρεία «Σαλαχόρης και Συνεργάτες ΙΚΕ» βγαίνει σε πλειστηρια­σμό το ξενοδοχείο «Finas» τριών αστέρων στη Λίνδο της Ρόδου με «bungalows» και 99 δωμάτια. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει ορισθεί στα 2,632 εκατ. ευρώ.

Το ιστορικό ξενοδοχείο «Χελμός» των Καλαβρύτων πλειστηριά­ζεται στις 18 Οκτωβρίου με επισπεύδου­σα την Τράπεζα Πειραιώς και τιμή πρώτης προσφοράς το 1,27 εκατ. ευρώ.

Στην Κω, στις 19 Οκτωβρίου, πλειστηριά­ζεται το ξενοδοχείο «Σέβα» τρίτης κατηγορίας, 110 κλινών, με τιμή πρώτης προσφοράς το 1,1 εκατ. ευρώ και επισπεύδου­σα την Τράπεζα Πειραιώς.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου, βγαίνει σε πλειστηρια­σμό ξενοδοχείο που βρίσκεται στη θέση «Πλάκα» ή «Σπηλιά» στο Δρέπανο Ναυπλίου με επισπεύδου­σα την Τράπεζα Πειραιώς και αρχική τιμή το 1.654.618 ευρώ.

Στις 7 Νοεμβρίου, στην Αλεξανδρού­πολη, πλειστηριά­ζεται το ξενοδοχείο «Panorama Classic Hotel» τριών αστέρων, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 2,2 εκατ. ευρώ και επισπεύδου­σα την Τράπεζα Πειραιώς.

Την ίδια ημέρα στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκ­ης είναι προγραμματ­ισμένος ο πλειστηρια­σμός για ξενοδοχεια­κό συγκρότημα με την επωνυμία «Ακτή Ήλιου» ή «Sun Beach», με επισπεύδου­σα την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και τιμή πρώτη προσφοράς τα 2,1 εκατ. ευρώ.

Στις 21/11, με τιμή πρώτης προσφοράς 1,5 εκατ. ευρώ, πλειστηριά­ζεται ξενοδοχείο («El Greco») στα Ιωάννινα με επισπεύδον το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο της Ελλάδος.

 ??  ?? Το ελάχιστο μίσθωμα, το οποίο θα αποτελέσει βάση για τη διεξαγωγή της πλειοδοσία­ς του διαγωνισμο­ύ για το Esperia θα είναι το ποσό των 54.210 ευρώ/μήνα.
Το ελάχιστο μίσθωμα, το οποίο θα αποτελέσει βάση για τη διεξαγωγή της πλειοδοσία­ς του διαγωνισμο­ύ για το Esperia θα είναι το ποσό των 54.210 ευρώ/μήνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece