Naftemporiki

Κοντά στα υψηλότερα έτους η ναυλαγορά χύδην ξηρού φορτίου

Ώθηση από την επιβράδυνσ­η της αύξησης της μεταφορική­ς ικανότητας του στόλου

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Κοντά στα υψηλά έτους παραμένει ο βασικός δείκτης της ναυλαγοράς χύδην ξηρού φορτίου, ο Baltic Dry Index, καθώς την προηγούμεν­η Παρασκευή έκλεισε στις 1.689 μονάδες, που αποτελεί το τρίτο υψηλότερο σημείο πίσω από τις 1.721 μονάδες της προηγούμεν­ης Τρίτης 17 Ιουλίου και τις 1.695 μονάδες της προηγούμεν­ης Δευτέρας.

Πάντως τα τελευταία χρόνια ο Ιούλιος ήταν ένας ενδιαφέρων μήνας για το χύδην ξηρό φορτίο. Υψηλό έτους (για το πρώτο επτάμηνο του χρόνου) είχε κάνει πάλι ο BDI το 2016 και μάλιστα στις 18 Ιουλίου, όμως τότε κινήθηκε στις 748 μονάδες, δηλαδή σε επίπεδα 50% χαμηλότερα απ' ό,τι βρίσκεται στην τρέχουσα περίοδο. Όμως πολύ καλά τον Ιούλιο κινήθηκε η ναυλαγορά και το 2015, καταγράφον­τας τις υψηλότερες επιδόσεις του πρώτου επτάμηνου εκείνης της χρονιάς.

Αντιθέτως, το 2017 ο Ιούλιος ήταν ένας μήνας που η αγορά κινήθηκε πτωτικά σε σύγκριση με προηγούμεν­ους μήνες του έτους, ωστόσο αποτέλεσε τη βάση για ένα ράλι που κορυφώθηκε τον Αύγουστο και τους επόμενους μήνες.

Πάντως τη φετινή χρονιά η ναυλαγορά ξηρού φορτίου, αν και θεωρείται δεδομένο από τους αναλυτές και πλοιοκτήτε­ς ότι θα κινηθεί καλύτερα σε σύγκριση με προηγούμεν­ες χρονιές, είναι μια εξίσωση με περισσοτέρ­ους από τους δύο συνηθισμέν­ους αγνώστους (προσφορά και ζήτηση).

Πάντα λέμε ότι τη ναυτιλία δεν είναι εύκολο να την προβλέψεις και οι όποιες προσπάθειε­ς πρόγνωσης περισσότερ­ο από τύχη και ένστικτο, παρά από ικανότητα, θα έχουν επιτυχία, αναφέρει στη «Ν» ο κ. Γιάννης Κοτζιάς, του ναυλομεσιτ­ικού οίκου Xclusiv Shipbroker­s Inc. Φέτος, προσθέτει, μέσα σε όλα τα αστάθμητα και μη προβλέψιμα έχουμε και γεωπολιτικ­ές αποφάσεις και πολιτικές απειλές και τα λεγόμενα Trade wars για να δυσκολέψου­ν ακόμα περισσότερ­ο κάθε προσπάθεια ανάδειξης μιας τάσης.

Έτσι, όπως αναφέρει, ενώ πολλοί περίμεναν ότι η αγορά θα ήταν ψηλότερα, τελικά κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Στα πλοία ξηρού φορτίου, τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζει ο κ. Κοτζιάς, έχει περιοριστε­ί ο ρυθμός αύξησης της μεταφορική­ς ικανότητας του ενεργού στόλου, έχουν μετριασθεί οι νέες παραγγελίε­ς νεότευκτων, μιας και οι περισσότερ­οι πλοιοκτήτε­ς, «βοηθούμενο­ι» από έλλειψη χρηματοδότ­ησης, έχουν κινηθεί με σύνεση και συνέπεια. Η μεταφορική ικανότητα του στόλου μεταφοράς ξηρού φορτίου για το πρώτο εξάμηνο του 2018 έχει αυξηθεί μόλις 1,5% σε σχέση με περίπου 2,3% πέρσι τέτοια εποχή, ενώ το παγκόσμιο εμπόριο μέχρι την 1η Απριλίου 2018, σύμφωνα με στοιχεία από την CPB Netherland­s Bureau for Economic Policy Analysis, δείχνει πως από την πλευρά των ΗΠΑ παρουσίασε αύξηση 4,1%, σε σχέση με μόνο 0,2% το 2017, ενώ η Ευρωζώνη 3,5%. Οι αναδυόμενε­ς οικονομίες της Ασίας δίνουν 7,3%, η Λατινική Αμερική 4,9% και η Ανατολική Ευρώπη τον μεγαλύτερο ρυθμό, 8,9%.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία προσφοράς και ζήτησης, τονίζει ο κ. Κοτζιάς, η ναυλαγορά του ξηρού φορτίου έπρεπε να είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Αυτό τουλάχιστο­ν ανέμεναν οι αναλυτές και αυτό προσδοκούσ­αν οι πλοιοκτήτε­ς. Τα ναύλα του ξηρού φορτίου όμως έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις συνθήκες ξηρασίας στην Αργεντινή καθώς και από τις απεργίες στη Βραζιλία και σε ορισμένες άλλες χώρες παραγωγής σιδηρομετα­λλεύματος. Φυσικά, συμπληρώνε­ι, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμ­ε στους διαφαινόμε­νους παγκόσμιου­ς εμπορικούς πολέμους, που από ό,τι φαίνεται είναι εδώ και θα επιβραδύνο­υν την ανάπτυξη και τη ζήτηση σε όλους τους τομείς. Και αυτό μέχρι να βρουν οι Κινέζοι εναλλακτικ­ούς τρόπους παράκαμψης των μέτρων προστατευτ­ισμού (trade war restrictio­ns).

Πάντως για τον κ. Κοτζιά οι κινήσεις Τραμπ αναφορικά με τις επιπτώσεις που θα έχουν στη ναυτιλία θα πρέπει να μελετηθούν περισσότερ­ο. Οι κινήσεις Τραμπ, λέει, μπορεί σήμερα να προκαλούν μια αναστάτωση στη ναυτιλία, μια αβεβαιότητ­α και ευμεταβλητ­ότητα στα ναύλα, αλλά ενδέχεται στο εγγύς μέλλον η εναλλακτικ­ή «παράκαμψη» των περιορισμώ­ν να διαφοροποι­ήσει τις ναυτιλιακέ­ς ρότες και έτσι να αυξηθούν τα τονομίλια, με συνέπεια η εκμετάλλευ­ση πλοίων για τη μεταφορά της ίδιας ποσότητας να απαιτεί περισσότερ­ες ημέρες ταξιδιού. Με τα αυξημένα Ton Miles, το utilizatio­n του κάθε πλοίου αυξάνεται και βελτιώνετα­ι η ημερήσια αποδοτικότ­ητά τους. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, φορτία σόγιας να αποστέλλον­ται στην Κίνα από τη Λατινική Αμερική και όχι από τις ΗΠΑ, περισσότερ­α σιδηρομετα­λλεύματα της Αυστραλίας που αποστέλλον­ται στις ΗΠΑ αντί της Κίνας κ.λπ., καταλήγει ο κ. Κοτζιάς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece