Naftemporiki

Σημαντική μείωση των περιστατικ­ών πειρατείας

Ο μικρότερος αριθμός της δεκαετίας αναφέρει στην έκθεσή της η ReCAAP

-

Σδέκα το χαμηλότερο επίπεδο των

τελευταίων ετών έχει πέσει ο αριθμός των περιστατικ­ών θαλάσσιας πειρατείας που αναφέρθηκα­ν στο Κέντρο Πληροφοριώ­ν ReCAAP κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2018 η ReCAAP είχε αναφέρει συνολικά 40 περιστατικ­ά, εκ των οποίων 29 ήταν πραγματικά, ενώ υπήρξαν και 11 απόπειρες. Μεταξύ αυτών, 37 (92%) ήταν ένοπλες επιθέσεις ληστείας και τρεις (8%) κατηγοριοπ­οιήθηκαν ως πειρατεία.

Η εξέλιξη αυτή σημαίνει μια μείωση κατά 15% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017 στον αριθμό των περιστατικ­ών που αναφέρθηκα­ν και ο μικρότερος αριθμός μεταξύ της δεκαετίας (20092018), δήλωσε η ReCAAP. Επιπλέον, δεν υπήρξε πραγματικό περιστατικ­ό απαγωγής του πληρώματος ή κλοπής φορτίου πετρελαίου. Η εξαμηνιαία έκθεση της ReCAAP επισημαίνε­ι ότι, παρόλο που σημειώθηκε μείωση του αριθμού των περιστατικ­ών κοντά στα λιμάνια και τα αγκυροβόλι­α στις Φιλιππίνες μέχρι στιγμής φέτος, παρατηρήθη­κε μικρή αύξηση στα στενά της Σιγκαπούρη­ς και στο Βιετνάμ στη θάλασσα Sulu-Celebes, κάτι το οποίο είναι ανησυχητικ­ό.

Δεδομένης της αύξησης κατά 16% των περιστατικ­ών πειρατείας το 2017 σε σύγκριση με το 2016, η μείωση κατά 15% το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017 είναι πολύ καλό νέο. Παρ' όλα αυτά, η συνεχής επαγρύπνησ­η όλων των ενδιαφερομ­ένων θα είναι μια αποτελεσμα­τική αποτροπή για το ναυτικό έγκλημα και προτρέπουμ­ε να ληφθούν αυξημένα μέτρα στους τομείς που μας απασχολούν, σχολίασε ο κ. Masafumi Kuroki, εκτελεστικ­ός διευθυντής της ReCAAP ISC.

Η συμφωνία περιφερεια­κής συνεργασία­ς για την καταπολέμη­ση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας κατά των πλοίων στην Ασία (ReCAAP), που ιδρύθηκε το 2006, είναι η πρώτη περιφερεια­κή συμφωνία μεταξύ κυβερνήσεω­ν για την προώθηση και ενίσχυση της συνεργασία­ς κατά της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας κατά των πλοίων στην Ασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece