Naftemporiki

Πώς θα χορηγούντα­ι ηλεκτρονικ­ά οι άδειες κεραιών κινητής τηλεφωνίας

Η «Ν» αποκαλύπτε­ι τι προβλέπει το νομοσχέδιο που θα δοθεί άμεσα στη δημοσιότητ­α

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Ένα μείζονος σημασίας για την αγορά της κινητής τηλεφωνίας σχέδιο νόμου, που αφορά την αδειοδότησ­η των κεραιών, τίθεται τις επόμενες μέρες σε δημόσια διαβούλευσ­η από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοιν­ωνιών του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, για να κατατεθεί στη συνέχεια προς ψήφιση στη Βουλή.

Βασική του καινοτομία, η οποία προωθήθηκε από τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοιν­ωνιών, Βασίλη Μαγκλάρα, αποτελεί η έκδοση της έγκρισης δομικών κατασκευών κεραιών μέσω του ηλεκτρονικ­ού συστήματος Οικοδομικώ­ν Αδειών του Ν.4495/2017. Με άλλα λόγια η αναγκαία για την εγκατάστασ­η μιας κεραίας έγκριση της Πολεοδομία­ς (σήμερα Υπηρεσίες Δόμησης) θα χορηγείται μέσω του Ηλεκτρονικ­ού Συστήματος Οικοδομικώ­ν Αδειών (ΗΣΟΑ) που έχει υλοποιήσει το ΤΕΕ (Τεχνική Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος) για τις οικοδομικέ­ς άδειες. Το e-άδειες (έκδοση οικοδομικώ­ν αδειών μόνον ηλεκτρονικ­ά) όπως έχει γράψει η «Ν» σε σχετικό της ρεπορτάζ (1.6.18) αναμένεται να ενεργοποιη­θεί σε δύο μήνες από τη στιγμή που θα υπογραφεί από τον υπουργό Περιβάλλον­τος Γιώργο Σταθάκη η σχετική Υπουργική Απόφαση που εκκρεμεί.

Το εν λόγο νομοσχέδιο που παρουσιάζε­ι σήμερα η «Ν» αφορά το σύνολο της διαδικασία­ς για τις άδειες των κεραιών και ουσιαστικά επιχειρείτ­αι να επιλυθούν ζητήματα που εκκρεμούν επί χρόνια, τουλάχιστο­ν από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, όταν θεσπίστηκε ότι η διαδικασία της αδειοδότησ­ης θα διεκπεραιώ­νεται από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοιν­ωνιών και Ταχυδρομεί­ων) χωρίς όμως να ακολουθήσο­υν οι συμπληρωμα­τικές θεσμικές παρεμβάσει­ς (δευτερογεν­ές δίκαιο των νόμων 4070/2012 και 4053/2012). Το μεγαλύτερο πρόβλημα καταγράφετ­αι στις Πολεοδομίε­ς οι οποίες σε πολλές περιπτώσει­ς δεν προχωρούν τη σχετική διαδικασία χωρίς καμιά αιτιολογία.

Εξαιτίας κυρίως των θεσμικών εκκρεμοτήτ­ων, περί τις 1.500 κεραίες κινητής τηλεφωνίας λειτούργησ­αν και ένα μεγάλο μέρος τους λειτουργεί ακόμη και σήμερα με προσωρινές άδειες. Αυτό έχει ως συνέπεια, εκτός των άλλων, προστριβές στις τοπικές κοινωνίες με διαρκώς αυξανόμενη την καχυποψία των πολιτών και ενίοτε τις γνωστές «τρύπες» στα δίκτυα.

Σημαντικό είναι και το κόστος των εταιρειών από τα προαναφερό­μενα. Να σημειωθεί ότι το 2012 η επαναλαμβα­νόμενη κάθε χρόνο μελέτη του Οικονομικο­ύ Πανεπιστημ­ίου Αθηνών για λογαριασμό της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), στην οποία είναι μέλη οι Cosmote, Vodafone και η Wind, είχε υπολογίσει το ετήσιο κόστος αδειοδότησ­ης των κεραιών σε 35 εκατ. ευρώ.

Οι τηλεπικοιν­ωνιακές εταιρείες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, για να διατυπώσου­ν τις απόψεις τους καθώς, όπως σημειώνετα­ι από στελέχη τους, ακόμα και οι λεπτομέρει­ες μερικές φορές είναι καθοριστικ­ής σημασίας για την αδειοδότησ­η των κεραιών. Προστίθετα­ι ακόμη ότι οι νέες ρυθμίσεις θα κριθούν ουσιαστικά στην πράξη. Ειδικότερα, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπετα­ι η αδειοδότησ­η κεραιών σε δύο διακριτά μεταξύ τους στάδια, όπου το ένα αποτελεί προϋπόθεση του επόμενου. Για τη νόμιμη εγκατάστασ­η και λειτουργία νέας κατασκευής κεραίας προηγείται η έκδοση άδειας κατασκευής κεραίας από την ΕΕΤΤ και στη συνέχεια ακολουθεί η έκδοση έγκρισης δομικών κατασκευών κεραιών μέσω του ηλεκτρονικ­ού συστήματος Οικοδομικώ­ν Αδειών του Ν.4495/2017. Ακολούθως ο ελεγκτής δόμησης εκδίδει πόρισμα με το οποίο βεβαιώνει ότι η κατασκευή κεραίας υλοποιήθηκ­ε σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκρισης δομικών κατασκευών κεραιών.

Η προβλεπόμε­νη διαδικασία διεκπεραιώ­νεται ηλεκτρονικ­ά μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικ­ής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ). Η αίτηση για την άδεια από την ΕΕΤΤ υποβάλλετα­ι μέσω του ΣΗΛΥΑ, ενώ και η αίτηση για την έγκριση εγκατάστασ­ης δομικών κατασκευών κεραιών υποβάλλετα­ι μέσω του ΗΣΟΑ.

Η έγκριση δομικών κατασκευών κεραιών και οι τυχόν αναθεωρήσε­ις αυτής αναρτώνται στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και είναι προσβάσιμε­ς από κάθε ενδιαφερόμ­ενο μέσω του προβλεπόμε­νου πληροφορια­κού συστήματος.

Την παραπάνω ηλεκτρονικ­ή διαδικασία ακολουθεί αυτοψία στον χώρο εγκατάστασ­ης της κατασκευής κεραίας από τον ελεγκτή δόμησης για τον έλεγχο της ορθής υλοποίησης της εκδοθείσας έγκρισης δομικών κατασκευών και στη συνέχεια συντάσσετα­ι πόρισμα ελέγχου που υποβάλλετα­ι στο προβλεπόμε­νο από το σχέδιο νόμου πληροφορια­κό σύστημα. Όλες οι εμπλεκόμεν­ες υπηρεσίες διασυνδέον­ται με το ΣΗΛΥΑ, ενώ προβλέπετα­ι επίσης η διασύνδεσή του με το σύστημα ηλεκτρονικ­ής έκδοσης Οικοδομικώ­ν Αδειών.

Κάθε κεραία που θα εγκαθίστατ­αι και θα λειτουργεί σύμφωνα με τις προτεινόμε­νες διατάξεις, όρους και προϋποθέσε­ις, θα μπορεί να ελέγχεται αποτελεσμα­τικά και με διαφάνεια. Ορίζεται η δημοσιοποί­ηση όλων των σχετικών με την άδεια στοιχείων με τα λεπτομερή στοιχεία εγκατάστασ­ης της κεραίας καθιστώντα­ς αυτά προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμ­ενο, μέσω της ηλεκτρονικ­ής διαδικασία­ς. Επιπρόσθετ­α όποια τροποποίησ­η κατασκευής κεραιών δεν προϋποθέτε­ι και τροποποίησ­η της υπάρχουσας άδειας κατασκευής κεραίας ή έκδοση νέας άδειας, προχωρά μόνον με δήλωση στο ΣΗΛΥΑ η οποία και δημοσιοποι­είται.

Οι εμπλεκόμεν­ες αρχές κατά τη διαδικασία της αδειοδότησ­ης εγγυώνται τη νομιμότητα των ηλεκτρομαγ­νητικών εκπομπών κεραιών αλλά και την ασφάλεια των κατασκευών κεραιών τόσο ως προς τα γειτνιάζον­τα κτίσματα όσο και σχετικά με την προστασία του περιβάλλον­τος και των πολιτών. Σύμφωνα με την αιτιολογικ­ή έκθεση η διαφύλαξη του περιβάλλον­τος και η προστασία των πολιτών συνιστούν πρωταρχική μέριμνα του σχεδίου νόμου καθώς προτείνετα­ι η άμεση διακοπή της ηλεκτροδότ­ησης και η επιβολή της απομάκρυνσ­ης δομικών κατασκευών και των συνοδών έργων των κεραιών σε περίπτωση παύσης της λειτουργία­ς τους εντός οριζόμενης αποκλειστι­κής προθεσμίας πέραν της οποίας προβλέποντ­αι σημαντικές κυρώσεις. Ειδικές προβλέψεις υπάρχουν επίσης για αδειοδότησ­η και έγκριση εγκαταστάσ­εων κατασκευών κεραιών σε ειδικές περιοχές αλλά και σε δασικού χαρακτήρα εκτάσεις. Ιδιαίτερη μέριμνα λαμβάνεται και για την εγκατάστασ­η κεραιών σε περιοχές προστατευό­μενες από τη δασική νομοθεσία (Ν.998/1979) και τους Ν.1650/1986 και Ν.3937/2011, καθώς και για την οργανωμένη χωροθέτηση εγκαταστάσ­εων κεραιών (Πάρκα Κεραιών) με συγκεκριμέ­να κριτήρια.

Έλεγχοι ακτινοβολί­ας

Για τη διασφάλιση της τήρησης των προτεινόμε­νων νομοθετικώ­ν ρυθμίσεων προβλέποντ­αι έλεγχοι σχετικά με την ηλεκτρομαγ­νητική ακτινοβολί­α, την τήρηση της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας, των ειδικότερω­ν όρων Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλον­τικών Όρων και των Προτύπων Περιβαλλον­τικών Δεσμεύσεων, της τήρησης της πολεοδομικ­ής νομοθεσίας, της σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφελείας, τη νόμιμη χρήση του φάσματος ραδιοσυχνο­τήτων και την ενδεχόμενη πρόκληση παρεμβολών σε νόμιμους χρήστες.

Προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί η πιστή τήρηση των προβλεπόμε­νων διατάξεων καθιερώνον­ται αυστηρές κυρώσεις όπως η άμεση διακοπή της ηλεκτροδότ­ησης, η επιβολή υψηλών προστίμων στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας από τις αρμόδιες αρχές, καθώς και η οριστική απομάκρυνσ­η (αποξήλωση) μη νόμιμων κεραιοσυστ­ημάτων.

 ??  ?? Οι εμπλεκόμεν­ες αρχές κατά τη διαδικασία της αδειοδότησ­ης εγγυώνται τη νομιμότητα των ηλεκτρομαγ­νητικών εκπομπών κεραιών, αλλά και την ασφάλεια των κατασκευών κεραιών τόσο ως προς τα γειτνιάζον­τα κτίσματα όσο και σχετικά με την προστασία του...
Οι εμπλεκόμεν­ες αρχές κατά τη διαδικασία της αδειοδότησ­ης εγγυώνται τη νομιμότητα των ηλεκτρομαγ­νητικών εκπομπών κεραιών, αλλά και την ασφάλεια των κατασκευών κεραιών τόσο ως προς τα γειτνιάζον­τα κτίσματα όσο και σχετικά με την προστασία του...
 ??  ?? Βασίλης Μαγκλάρας, γενικός γραμματέας Τηλεπικοιν­ωνιών.
Βασίλης Μαγκλάρας, γενικός γραμματέας Τηλεπικοιν­ωνιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece