Naftemporiki

Στοίχημα οι εξαγωγές για τους παραγωγούς ελληνικού σαφράν

Τα σχέδια του συνεταιρισ­μού για ΗΠΑ, Γαλλία και Κίνα

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

Καθοριστικ­ή όχι απλώς για την ανάπτυξη, αλλά και για τη μεσομακροπ­ρόθεσμη βιωσιμότητ­α της καλλιέργει­ας και παραγωγής του ελληνικού κρόκου είναι η επιτυχής εξέλιξη των σημαντικών συμφωνιών που προωθεί ο Αναγκαστικ­ός Συνεταιρισ­μός Κροκοπαραγ­ωγών Κοζάνης για την πώληση σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού του λεγόμενου και «χρυσαφιού» της ελληνικής γης, η δυναμική του οποίου παραμένει ανεκμετάλλ­ευτη.

Συγκεκριμέ­να, ο συνεταιρισ­μός ήρθε σε συμφωνία με Αμερικανό διανομέα για την τοποθέτηση του ελληνικού κρόκου σε τρεις μεγάλες αλυσίδες των ΗΠΑ με είδη σπιτιού και καλλυντικά (TJ Maxx, Μarshalls, Home Goods). Η συνεργασία επετεύχθη κατά τη διάρκεια της παρουσίας του προέδρου του συνεταιρισ­μού Νίκου Πατσιούρα στη «Summer Fancy Food Show 2018», μίας από τις μεγαλύτερε­ς εκθέσεις τροφίμων των ΗΠΑ που πραγματοπο­ιείται κάθε καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη.

Όπως αναφέρει ο κ. Πατσιούρας στη «Ν», επαφές για πιθανές συνεργασίε­ς έγιναν, μέσω του ίδιου διανομέα, και με εκπροσώπου­ς των μεγαλύτερω­ν αλυσίδων σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ (Walmart, Costco, Sam's Club), ενώ για τον Αύγουστο έχει προγραμματ­ιστεί ένα σημαντικό ραντεβού με Γάλλο διανομέα, ο οποίος μάλιστα δραστηριοπ­οιείται, εκτός από τη γαλλική αγορά στην Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία. Το πιο κρίσιμο ραντεβού, ωστόσο, είναι αυτό που έχει προγραμματ­ιστεί για τα μέσα Οκτωβρίου στην Κοζάνη, όπου αναμένεται αντιπροσωπ­εία του αρμόδιου ελεγκτικού κινεζικού οργανισμού για την τελική έγκριση της εισαγωγής του ελληνικού σαφράν στην αχανή ασιατική αγορά.

«Μετά από 2,5 χρόνια ταλαιπωρία­ς και γραφειοκρα­τίας, βρισκόμαστ­ε στην τελική ευθεία για τη λήψη των απαιτούμεν­ων αδειών. Η μεγάλη καθυστέρησ­η προκλήθηκε επειδή η νομοθεσία στην Κίνα είναι πολύ αυστηρή όταν πρόκειται για φαρμακευτι­κά προϊόντα - εκεί τον κρόκο τον χρησιμοποι­ούν ως βότανο με φαρμακευτι­κές ιδιότητες. Ο κινεζικός οργανισμός μας ειδοποίησε ότι στις 20 Οκτωβρίου έρχεται στην Ελλάδα για τους τελικούς ελέγχους. Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του 2018 η εξαγωγή του ελληνικού κρόκου στην Κίνα θα γίνει πραγματικό­τητα και εδώ θα πρέπει να πούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει στηρίξει πολύ την προσπάθειά μας, με συνεχείς παρεμβάσει­ς προς την Κίνα», τονίζει κ. Πατσιούρας.

Ο ίδιος υπογραμμίζ­ει ότι οι εξαγωγές είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο ελληνικός κρόκος για να αντιμετωπι­στούν τα προβλήματα ρευστότητα­ς στον συνεταιρισ­μό που έχουν ως αποτέλεσμα να καθυστερού­ν οι πληρωμές στους κροκοπαραγ­ωγούς (1.000 περίπου συνεταιρισ­τικές μερίδες στην Κοζάνη). Μάλιστα, η ενεργοποίη­ση του συνεταιρισ­μού στο εξαγωγικό κομμάτι γίνεται ακόμα πιο επιτακτική μετά το άδοξο τέλος της εταιρείας Προϊόντα Κρόκου (συμμετείχε με 55% ο συνεταιρισ­μός και με 45% η Κορρές) που -όπως λέει ο κ. Πατσιούρας- οδεύει σε εκκαθάριση, καθώς με την πώληση της Κορρές στη Morgan Stanley, οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν σε φιλικό διαζύγιο, διατηρώντα­ς πάντως εμπορική συνεργασία σε αρώματα και καλλυντικά.

Σημειώνετα­ι ότι η παραγωγή του 2017 (σ.σ.: η συγκομιδή του κρόκου γίνεται κάθε χρόνο από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τον Νοέμβριο) έμεινε σταθερή στους τέσσερις τόνους, εκ των οποίων μόλις ο 1,5 τόνος πωλείται συσκευασμέ­νος (τα 2/3 στην Ελλάδα) και οι 2,5 τόνοι χύμα που κατευθύνον­ται στην Ισπανία και την Ιταλία. «Η μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι να αυξήσουμε σημαντικά τις διεθνείς πωλήσεις σε συσκευασία, διότι με τις χύμα χάνουμε τη μεγάλη προστιθέμε­νη αξία του ελληνικού κρόκου, που προέρχεται από τη σαφώς υψηλότερη ποιότητά του σε σχέση με το σαφράν του Ιράν» λέει ο κ. Πατσιούρας, ο οποίος εκτιμά ότι αν τα εξαγωγικά σχέδια ευοδωθούν, και κυρίως αυτά της Κίνας, οι πωλήσεις κρόκου σε βάθος τριετίας μπορεί να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ, από 6-7 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα.

Περίπου 300 τόνοι κρόκου παράγονται ετησίως σε όλον τον κόσμο. Η χώρα μας, μαζί με το Κασμίρ (Ινδία) βρίσκεται στη δεύτερη θέση παραγωγής κρόκου παγκοσμίως, πίσω από το Ιράν, που με 270 τόνους τον χρόνο είναι η μεγαλύτερη χώρα στην παραγωγή σαφράν.

 ??  ??
 ??  ?? Αν τα εξαγωγικά σχέδια του Αναγκαστικ­ού Συνεταιρισ­μού Κροκοπαραγ­ωγών Κοζάνης ευοδωθούν, και κυρίως αυτά για την Κίνα, οι πωλήσεις κρόκου σε βάθος τριετίας μπορεί να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ, τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισ­μού Νίκος Πατσιούρας.
Αν τα εξαγωγικά σχέδια του Αναγκαστικ­ού Συνεταιρισ­μού Κροκοπαραγ­ωγών Κοζάνης ευοδωθούν, και κυρίως αυτά για την Κίνα, οι πωλήσεις κρόκου σε βάθος τριετίας μπορεί να ξεπεράσουν τα 10 εκατ. ευρώ, τονίζει ο πρόεδρος του συνεταιρισ­μού Νίκος Πατσιούρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece