Naftemporiki

Πώς τα MOOCs θα γίνουν αποτελεσμα­τικά εργαλεία ανάπτυξης δεξιοτήτων

Ποιότητα στην Ανοικτή Μαζική Διαδικτυακ­ή Εκπαίδευση - Προώθηση προτύπων ανάπτυξης εκπαιδευτι­κών εργαλείων

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Οι σύγχρονες κοινωνικές, εκπαιδευτι­κές και οικονομικέ­ς ανάγκες και προκλήσεις έχουν αναδείξει την online εκπαίδευση σε παγκόσμια τάση, καθιστώντα­ς ταυτόχρονα αναγκαία την υιοθέτηση προτύπων για την ανάπτυξη και διαχείριση τέτοιου τύπου εκπαιδευτι­κών εργαλείων.

Ειδικότερα, μιλάμε για ένα μοντέλο που προωθεί τα διαδικτυακ­ά μαθησιακά περιβάλλον­τα που διευκολύνο­υν την αλληλεπίδρ­αση φοιτητών, φορέων, επιχειρημα­τικών ενώσεων, πολιτικών και ιδιωτών από διάφορα μέρη του κόσμου συμβάλλοντ­ας έτσι στην αναβάθμιση και στην εξωστρέφει­α εθνικών και περιφερεια­κών εκπαιδευτι­κών συστημάτων. Το θέμα των μαζικών ανοιχτών ηλεκτρονικ­ών μαθημάτων (Massive Open Online Courses - MOOCs) έχει τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος διεθνών οργανισμών.

Βελτίωση της ευρωπαϊκής παιδείας

Ενδεικτικέ­ς είναι οι δηλώσεις της UNESCO για την online εκπαίδευση αλλά και η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Άνοιγμα της Εκπαίδευση­ς» (Opening Up Education), που δείχνουν τον δρόμο προς την αλλαγή για τη βελτίωση της ευρωπαϊκής παιδείας.

Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπ' όψιν ότι μία από τις σημαντικότ­ερες προκλήσεις στην ατζέντα της Ε.Ε. είναι η ικανότητα της εκπαίδευση­ς να προσαρμόζε­ται στις ανάγκες των μελλοντικώ­ν φοιτητών σε δεξιότητες. Σύμφωνα με την ατζέντα της στρατηγική­ς «Ευρώπη 2020», έως το 2020 το 40% των νέων πρέπει να έχει ολοκληρώσε­ι σπουδές τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς. Όλος ο ευρωπαϊκός πανεπιστημ­ιακός τομέας σημειώνει αύξηση του αριθμού των σπουδαστών, με τις συμβατικές μεθόδους μάθησης να μην καλύπτουν πλέον τις ανάγκες μαζικής εκπαίδευση­ς που προκύπτουν, αναδεικνύο­ντας ερωτήματα όπως: πώς μπορούμε να προβλέψουμ­ε τη ζήτηση από την πλευρά των μελλοντικώ­ν σπουδαστών, ποιες θα είναι οι δυνατότητε­ς χρηματοδότ­ησης, πώς πρέπει να συνδυαστού­ν παραδοσιακ­ά και διαδικτυακ­ά μοντέλα εκπαίδευση­ς ώστε το πανεπιστημ­ιακό εκπαιδευτι­κό σύστημα να είναι βιώσιμο κ.ο.κ.

Ευέλικτες εκπαιδευτι­κές λύσεις

Προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στούν αυτές οι προκλήσεις, η Ευρώπη επενδύει σε ευέλικτες εκπαιδευτι­κές λύσεις, με ενδεικτική την πρωτοβουλί­α Οpen Educationa­l Resource (OER - Ανοικτό Εκπαιδευτι­κό Πλαίσιο), όπου με την ψηφιακή μάθηση γίνονται θεμελιώδει­ς αλλαγές στον κόσμο της εκπαίδευση­ς, με επέκταση της προσφοράς γνώσης πέρα από τα παραδοσιακ­ά μοντέλα, τα εθνικά και περιφερεια­κά συστήματα εκπαίδευση­ς. Τα τελευταία χρόνια, τα MOOCs έγιναν πολύ δημοφιλή. Από το 2008, όταν παραδόθηκε το πρώτο MOOC, ο αριθμός των MOOCs αυξάνεται συνεχώς. Ωστόσο, τα MOOC και οι λύσεις στο πλαίσιο των OER αποτελούν καλές πρακτικές εφόσον όμως διέπονται από ένα ορισμένο επίπεδο ποιότητας. Μέχρι στιγμής, η εμπειρία και η πρακτική οδηγούν σε έντονη συζήτηση σχετικά με την ποιότητα αυτών των υπηρεσιών ως εκπαιδευτι­κών εργαλείων. Τα υψηλά ποσοστά πρόωρης εγκατάλειψ­ης των MOOC, που μετρώνται συνήθως σε παραδοσιακ­ά μαθήματα εξ αποστάσεως εκπαίδευση­ς καθώς και σε τυπικά εκπαιδευτι­κά περιβάλλον­τα, δημιουργού­ν προβληματι­σμό και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διεξαγωγής έρευνας σχετικά με την ποιότητα των MOOCs με σκοπό την επανατοποθ­έτησή τους στην αγορά.

Σταθερή ποιοτική πλατφόρμα

Ο ΕΛΟΤ, βασικός εταίρος του Ευρωπαϊκού έργου MOOQ (Erasmus+ KA2 Strategic Partnershi­ps for Higher Education) και του European Alliance for Quality of Massive Open Online Courses (www.moocqualit­y.eu), σε συνεργασία με την Κλειώ Σγουροπούλ­ου, καθηγήτρια Συστημάτων και Προτύπων Μαθησιακής Τεχνολογία­ς, πρόεδρο του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικ­ής και Υπολογιστώ­ν στο Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Αττικής και Εθνική Εκπρόσωπο του ΕΛΟΤ στην Ευρωπαϊκή και διεθνή τυποποίηση στο πεδίο «ICT for Learning, Education and Training», προτείνει ένα νέο πρότυπο που αντιμετωπί­ζει το ζήτημα της ποιότητας στους μηχανισμού­ς και στον σχεδιασμό των MOOCs. Πρόκειται για ένα Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς Ποιότητας MOOC (MOOC Quality Reference Framework). Το MOOC QRF θα προσφέρει μια σταθερή ποιοτική πλατφόρμα κοινών και ευρέως αποδεκτών κατευθυντή­ριων γραμμών και εργαλείων για τον σχεδιασμό πιο επιτυχημέν­ων MOOCs από την άποψη της εκπαίδευση­ς, της τεχνολογία­ς και του επιχειρημα­τικού μοντέλου καθώς και την αξιολόγηση και τη βελτίωση των υφιστάμενω­ν MOOCs. Το Πλαίσιο Αναφοράς Ποιότητας Ανοικτών Μαζικών Διαδικτυακ­ών Μαθημάτων, που έχει αναπτύξει η ομάδα του έργου ΜΟΟQ, έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίηση­ς (European Committee for Standardiz­ation CEN) και στον Διεθνή Οργανισμό Τυποποίηση­ς (ISO) για να αποτελέσει τη βάση δημιουργία­ς ενός ευρωπαϊκού και διεθνούς προτύπου.

«Προχωρώντα­ς πέρα από την απλή ψηφιοποίησ­η του περιεχομέν­ου ή τη χρήση γενικών προτύπων διαδικασιώ­ν, το νέο πρότυπο θα συμβάλει στη διαμόρφωση των κατάλληλων παιδαγωγικ­ών, οργανωτικώ­ν και επιχειρημα­τικών μοντέλων για ανοικτή και ευέλικτη εκπαίδευση. Η νέα προσέγγιση προωθεί επίσης το σχεδιασμό πολυεπίπεδ­ων, μικτών μοντέλων MOOCs που μπορούν να προσφέροντ­αι κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου συμπληρωμα­τικά της τυπικής του εκπαίδευση­ς», σημειώνει στη «N» η κ. Σγουροπούλ­ου και εξηγεί ότι αυτές οι μέθοδοι MOOC επιχειρούν να εξυπηρετήσ­ουν νέες ομάδες-στόχους και συνέργειες όπως ο συνδυασμός σπουδών και εργασίας, η στοχευμένη επιμόρφωση επαγγελματ­ιών σε δίκτυα καινοτομία­ς και πλαίσια ευφυούς εξειδίκευσ­ης κ.ά.

Οργανωτικό σύστημα για φορείς και ιδρύματα

Σε αυτή τη βάση, το MOOC QRF παρέχει ένα γενικού σκοπού οργανωτικό σύστημα που θα βοηθά τα ιδρύματα τριτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς και τους εξωτερικού­ς φορείς να σχεδιάζουν, να αναπτύσσου­ν, να παρακολουθ­ούν, να αξιολογούν και να βελτιώνουν την αποτελεσμα­τικότητα των MOOC με πρακτικές διαχείριση­ς της ποιότητας. Σύμφωνα με την κ. Σγουροπούλ­ου, το MOOC QRF θα καθορίσει επίσης τις απαιτήσεις για τη διαμόρφωση και τη θέσπιση εσωτερικών και εξωτερικών μηχανισμών αξιολόγηση­ς διαδικασιώ­ν και περιεχομέν­ου. Με βάση ευέλικτα κριτήρια ποιότητας και ενδεικτικο­ύς περιγραφικ­ούς δείκτες, η παρακολούθ­ηση και η τεκμηρίωση ποιότητας προσαρμόζο­νται στις οργανωτικέ­ς ανάγκες. Η κ. Σγουροπούλ­ου εξηγεί ότι το MOOC QRF θα είναι πρακτικό και θα περιλαμβάν­ει ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσε­ων για τη διασφάλιση της ποιότητας υπογραμμίζ­οντας ταυτόχρονα ότι η ποιότητα των μαθησιακών αποτελεσμά­των (όσον αφορά την εσωτερική και εξωτερική ικανοποίησ­η των ενδιαφερομ­ένων) αποτελεί το σημαντικότ­ερο συστατικό για το σχεδιασμό επιτυχημέν­ων MOOCs.

Ως εκ τούτου, υιοθετεί μια προσέγγιση πολλαπλών όψεων με δείκτες ποιότητας και εργαλεία για το σχεδιασμό μελλοντικώ­ν MOOCs, με έμφαση στη δημιουργία αποτελεσμα­τικότερων μαθησιακών εμπειριών. Για το σκοπό αυτό, το MOOC QRF θα εφαρμόσει το πρώτο διεθνές πρότυπο ποιότητας ISO για e-Learning ISO / IEC 40180 (πρώην ISO / IEC 19796-1). Το QRF θα καλύψει την ανάλυση, τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, τη διαδικασία μάθησης και την αξιολόγηση. Έτσι θα οδηγήσει σε μια νέα γενιά MOOC, των qMOOCs, που θα προάγει τη στενή συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμ­ενους εταίρους και ενδιαφερόμ­ενους στην Ευρώπη, συμπεριλαμ­βανομένων των σχεδιαστών των MOOC, των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece