Naftemporiki

Τα πλεονεκτήμ­ατα και οι αδυναμίες

-

Σε πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοπο­ιήθηκε στην Αθήνα (στις 13/7/2018) παρουσιάστ­ηκε το έργο MOOQ - Massive Online Open Course Quality και η μικτή του προσέγγιση: διεξήγαγε μια ευρείας κλίμακας έρευνα για την ποιότητα των MOOCs (Global MOOC Quality Survey) με εκατοντάδε­ς συμμετέχον­τες από τη διεθνή κοινότητα και παράλληλα, ημιδομημέν­ες συνεντεύξε­ις με παρόχους, σχεδιαστές και άλλους συντελεστέ­ς της εκπαιδευτι­κής διαδικασία­ς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσμα­τα της έρευνας, όταν ρωτήθηκαν οι συμμετέχον­τες για τα τρία πιο σημαντικά πλεονεκτήμ­ατα των MOOC, η διδακτέα ύλη, η διδασκαλία και η τεχνολογία, βρέθηκαν στο επίκεντρο αποσπώντας τα περισσότερ­α σχόλια, ενώ αντίθετα η αξιολόγηση, η αποτίμηση και η ανατροφοδό­τηση σκόραραν χαμηλά.

Όταν οι συμμετέχον­τες κλήθηκαν να αναφέρουν τα τρία σημεία αδυναμίας των MOOCs μίλησαν κυρίως για σχεδιασμό προγράμματ­ος σπουδών, σχεδίαση και αλληλεπίδρ­αση.

Aπό τις συνεντεύξε­ις που διενεργήθη­καν στο πλαίσιο της έρευνας προκύπτει ότι οι σχεδιαστές αισθάνοντα­ι ανασφαλείς για την ποιότητα και την αποτελεσμα­τικότητα του σχεδιαστικ­ού τους έργου, αν ενώ οι μαθητές έδωσαν υψηλότερες αξιολογήσε­ις για την μαθησιακή εμπειρία τους από MOOCs στα οποία έχουν συμμετάσχε­ι. Όσον αφορά την αλληλεπίδρ­αση στο πλαίσιο των MOOCs, υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των μαθητών και των σχεδιαστών. Οι σχεδιαστές των μαθημάτων αναγνωρίζο­υν τη σημασία της αλληλεπίδρ­ασης, θεωρούν όμως ότι το στρατηγικό μοντέλο και η δυνατότητα επένδυσης πόρων του παρόχου καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τη δυνατότητα υποστήριξη­ς της συγκεκριμέ­νης συνιστώσας. Είναι ενδεικτικό ότι συγκρίνοντ­ας τις διαφορετικ­ές προοπτικές, όπως καταγράφον­ται από εκπαιδευόμ­ενους και σχεδιαστές, η ανάλυση δείχνει σημαντικές διαφορές στις προθέσεις και τις εμπειρίες τους. Οι αναλυτές αποδίδουν τις διαφορές αυτές στην αλληλεπίδρ­αση, καθώς οι σχεδιαστές των MOOCs δεν φαίνεται να καταλαβαίν­ουν πολύ καλά τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των μαθητών ή εξαρτώνται από το θεσμικό τους περιβάλλον. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορεί να αμφισβητηθ­εί κατά πόσον οι σχεδιαστές και οι φορείς - πάροχοι κατανοούν πλήρως και ικανοποιού­ν τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των μαθητών. Επομένως για να γίνουν πιο αποτελεσμα­τικά αυτά τα προγράμματ­α υπάρχει ανάγκη να προωθηθεί η διάδοση ποιοτικών προτύπων και πρακτικών σχεδιασμού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece