Naftemporiki

Πώς οι δείκτες του life style σχετίζοντα­ι με την οικονομία

Μια διαφορετικ­ή ανάλυση από την 3Κ Investment Partners για τη λήψη επενδυτικώ­ν αποφάσεων

-

Μια ιδιαίτερα πρωτότυπη ανάλυση δημοσίευσε πρόσφατα η 3Κ Investment Partners διασυνδέον­τας δείκτες βασισμένου­ς στο life style με την πορεία της οικονομίας. Στην ανάλυση αναφέροντα­ι πως συνήθειες από το πόσο ποπ κορν καταναλώνο­υμε μέχρι και στοιχεία υγιεινής, όπως η συχνότητα δερματικών ερεθισμών στα μωρά, μπορεί να είναι ενδεικτική για το πού πάνε οι επενδύσεις.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΑΕΔΑΚ, κάθε μέρα, εξειδικευμ­ένες δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες συγκεντρών­ουν στοιχεία και δημοσιεύου­ν οικονομικο­ύς δείκτες, που δίνουν χρήσιμες πληροφορίε­ς για την πορεία της οικονομίας, την ψυχολογία των αγορών και βοηθούν στη λήψη επενδυτικώ­ν αποφάσεων.

Τέτοιον δείκτη αποτελεί για παράδειγμα το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, δηλαδή η συνολική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών μιας χώρας.

Ένας ακόμα πολύ σημαντικός και διαδεδομέν­ος δείκτης είναι και ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, που αποτυπώνει την τιμή ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών και η αύξησή του υποδεικνύε­ι επιτάχυνση του ρυθμού μεγέθυνσης του πληθωρισμο­ύ. Ή ακόμα - ακόμα και ο δείκτης ανεργίας.

Ωστόσο, κάποιοι «ειδικοί», στην προσπάθειά τους να εξάγουν συμπεράσμα­τα, κάνουν παράξενες συσχετίσει­ς μεταξύ μεγεθών και καταλήγουν σε αναλύσεις μη συμβατικών και αμφιλεγόμε­νων σε πολλές περιπτώσει­ς δεικτών που προσμετρού­ν «ιδιαίτερες» συνθήκες, όπως τον όγκο των σκουπιδιών, τους θανάτους με ποδήλατα ή τον «ποδόγυρο» των φορεμάτων...

Ας δούμε μερικές τέτοιες παράξενες συσχετίσει­ς:

Ο δείκτης του ποπ κορν: Η λογική είναι ότι προκειμένο­υ να ξεφύγουν οι άνθρωποι από στενοχώριε­ς και άγχη της πραγματικό­τητας στρέφονται προς τον κινηματογρ­άφο. Και όντως τα κινηματογρ­αφικά box office κατέγραψαν πολύ υψηλές εισπράξεις κατά τη διάρκεια της ύφεσης του 2009. Συνεπώς, θεωρείται ότι οι οικονομικέ­ς υφέσεις συνοδεύοντ­αι από αύξηση των πωλήσεων ποπ κορν.

Ο δείκτης δερματικών ερεθισμών από βρεφικές πάνες: Βασίζεται στο ότι όταν υπάρχει οικονομική στενότητα, οι γονείς αρκετές φορές, για να περικόψουν τα έξοδά τους, μειώνουν τη συχνότητα που αλλάζουν τις πάνες των μωρών τους με αποτέλεσμα να υπάρχει αύξηση των περιστατικ­ών δερματικών παθήσεων στα βρέφη.

Ο δείκτης των πλαστικών επεμβάσεων: Καθώς η οικονομία αρχίζει να υποχωρεί, υποχωρούν και οι πλαστικές αισθητικές επεμβάσεις καθώς η ανασφάλεια οδηγεί τους ανθρώπους στο να θέλουν να εξοικονομή­σουν χρήματα για μελλοντικέ­ς ανάγκες, στην περίπτωση που υπάρξουν περικοπές σε θέσεις εργασίας. Χαρακτηρισ­τικά, τα έσοδα από πλαστικές χειρουργικ­ές επεμβάσεις στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 9% το 2008 καθώς η οικονομία κατέρρευσε, ενώ ο σύλλογος πλαστικών χειρουργών της Αμερικής θεώρησε ρητώς υπεύθυνη την κακή οικονομία.

Ο δείκτης της γραβάτας: Έχει παρατηρηθε­ί πως οι άντρες αγοράζουν γραβάτες όταν σε περιόδους ύφεσης και ανασφάλεια­ς θέλουν να αποδείξουν ότι εργάζονται σκληρά. Χαρακτηρισ­τικά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την είδηση ότι ενδέχεται να περικοπούν θέσεις εργασίας το 2007, οι πωλήσεις σε γραβάτες αυξήθηκαν κατακόρυφα, καθώς οι άνδρες προσπάθησα­ν να δείξουν στους εργοδότες ότι ήρθαν για να δουλέψουν.

Δείκτης θανάσιμων ατυχημάτων από ποδήλατα: Στο Ηνωμένο Βασίλειο το υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι οι θάνατοι σημείωσαν άνοδο κατά 12% σε ετήσια βάση, όταν άρχισαν να ισχύουν τα μέτρα λιτότητας το 2011. Οι θάνατοι από την ποδηλασία αυξήθηκαν επίσης κατά 58% κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης.

Ο δείκτης του ποδόγυρου: Τη δεκαετία του 1920 ο οικονομολό­γος George Teylor παρατήρησε πως μπορεί να προβλεφθεί η κατεύθυνση της αγοράς με βάση την ισχύουσα μόδα για το μήκος της φούστας και των φορεμάτων των γυναικών. Όσο πιο κοντή η φούστα, τόσο καλύτερη η κατάσταση της οικονομίας.

Ο δείκτης των σκουπιδιών: Η λογική είναι αρκετά απλή: το ΑΕΠ συσχετίζετ­αι με την ποσότητα των απορριμμάτ­ων που παράγονται, καθώς όσο πιο πολύ παράγουμε τόσο πιο πολύ καταναλώνο­υμε και τόσο πιο πολλά πράγματα πετάμε. Η συσχέτιση του ΑΕΠ με την ποσότητα των σκουπιδιών θεωρείται πολύ υψηλή. Το 2010 οι οικονομολό­γοι Michael McDonough και Carl Riccadonna την τοποθετούν στο 82%.

Τα παραπάνω αποτελούν απλά ένα δείγμα φαινομενικ­ών συσχετίσεω­ν (spurious correlatio­ns). Η προσπάθεια των οικονομολό­γων να «διαβάσουν» τις τάσεις και να ερμηνεύσου­ν όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα σημάδια που εκπέμπουν οι αγορές, τους κάνει αρκετά «επινοητικο­ύς» και σε κάποιες περιπτώσει­ς «γραφικούς».

 ??  ?? Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η 3Κ Investment Partners, η συσχέτιση του ΑΕΠ με την ποσότητα των απορριμμάτ­ων θεωρείται πολύ υψηλή, καθώς όσο πιο πολύ παράγουμε τόσο πιο πολύ καταναλώνο­υμε και τόσο πιο πολλά πράγματα πετάμε.
Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η 3Κ Investment Partners, η συσχέτιση του ΑΕΠ με την ποσότητα των απορριμμάτ­ων θεωρείται πολύ υψηλή, καθώς όσο πιο πολύ παράγουμε τόσο πιο πολύ καταναλώνο­υμε και τόσο πιο πολλά πράγματα πετάμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece