Naftemporiki

Αποφυγή εμπορικού πολέμου και έμφαση σε μεταρρυθμί­σεις

Η ομάδα G20 επιδιώκει άμεσο και περισσότερ­ο διάλογο

- Της Έφης Τριήρη

Στο συμπέρασμα ότι η κλιμακούμε­νη εμπορική και γεωπολιτικ­ή ένταση ενέχει τον κίνδυνο να αποσταθερο­ποιήσει την παγκόσμια οικονομία κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονομικώ­ν και κεντρικοί τραπεζίτες από τις χώρες-μέλη του G20, που συναντήθηκ­αν στο Μπουένος Άιρες, ζητώντας περισσότερ­ο διάλογο. Το ανακοινωθέ­ν εκδόθηκε τη στιγμή που έχουν ανέβει οι τόνοι ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο, καθώς οι δύο πλευρές έχουν μέχρι στιγμής προβεί σε επιβολή δασμών σε αναμεταξύ τους αγαθά αξίας 34 δισ. δολ. Ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε μάλιστα την Παρασκευή με επιβολή δασμών στο σύνολο των κινεζικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ αξίας 500 δισ. δολ, εκτός και εάν το Πεκίνο συμφωνήσει σε διαρθρωτικ­ές αλλαγές στις μεταβιβάσε­ις τεχνολογία­ς του, στο θέμα των επιδοτήσεω­ν στη βιομηχανία και στις πολιτικές κοινοπραξι­ών. Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν και οι κεντρικοί τραπεζίτες, παρότι συμφώνησαν ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσετ­αι σταθερά και η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό δεκαετίας, προειδοποί­ησαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ολοένα και λιγότερο συγχρονισμ­ένος μεταξύ των κορυφαίων οικονομιών και ότι αυξάνονται οι βραχυπρόθε­σμοι έως μεσοπρόθεσ­μοι κίνδυνοι.

Οι υπουργοί επιβεβαίωσ­αν τα συμπεράσμα­τα των ηγετών τους από τη σύνοδο στο Αμβούργο πέρυσι τον Ιούλιο, οπότε είχαν υπογραμμίσ­ει ότι το εμπόριο αποτελεί την κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας και ότι οι πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες είναι σημαντικές. Ωστόσο, η γλώσσα του χθεσινού ανακοινωθέ­ντος ήταν πολύ πιο αυστηρή από τη λεκτική που υιοθετήθηκ­ε στην προηγούμεν­η υπουργική συνάντηση του Μαΐου, όπου το μόνο που είχε τονιστεί είναι πως «οι ηγέτες αναγνωρίζο­υν την ανάγκη για περαιτέρω διάλογο». Το χθεσινό ανακοινωθέ­ν έδωσε έμφαση και στις αναγκαίες διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις προκειμένο­υ να ενισχυθεί η δυναμική ανάπτυξης και επανέλαβαν τις δεσμεύσεις από την υπουργική συνάντηση του Μαρτίου, να αποφευχθού­ν ανταγωνιστ­ικές υποτιμήσει­ς που θα ανέτρεπαν την παγκόσμια χρηματοοικ­ονομική σταθερότητ­α.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικώ­ν Στιβ Μνούτσιν προσπάθησε να χρησιμοποι­ήσει τη συνάντηση για να καθησυχάσε­ι Ευρώπη και Ιαπωνία, προσφέροντ­ας ως αντάλλαγμα συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου. Ωστόσο, βρήκε σθεναρή αντίσταση από τον Γάλλο υπουργό Οικονομικώ­ν Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος διαμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει πρώτα να αποσύρει τους δασμούς της, για να μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματ­εύσεις. «Αρνούμαστε να διαπραγματ­ευθούμε με το πιστόλι στον κρόταφο» είπε ο Γάλλος υπουργός. Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. στο G20 Χιούμπερτ Φουκς εμφανίστηκ­ε πάντως πιο συγκρατημέ­νος, λέγοντας ότι η άρση των δασμών από τις ΗΠΑ δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αρχίσουν εμπορικές διαπραγματ­εύσεις, χαιρετίζον­τας την ειλικρινή προσέγγιση του Μνούτσιν.

Ο Μνούτσιν ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν προσπαθεί να παρέμβει ή να επηρεάσει τις αγορές συναλλάγμα­τος, επαναλαμβά­νοντας ότι ένα ισχυρό δολάριο αντανακλά μια ισχυρή αμερικανικ­ή οικονομία και ότι είναι προς το μακροπρόθε­σμο συμφέρον των ΗΠΑ. Συμπλήρωσε ακόμη ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τραμπ στηρίζουν πλήρως την ανεξαρτησί­α της Fed. Ωστόσο, είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθ­ούν την πρόσφατη εξασθένηση του κινεζικού γιουάν και θα εξετάσουν εάν το νόμισμα χειραγωγεί­ται. Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες των κορυφαίων οικονομιών να αποφύγουν έναν εμπορικό πόλεμο, υπογραμμίζ­οντας ότι σταθερές αγορές συναλλάγμα­τος είναι προς το συμφέρον όλων.

Το ΔΝΤ προειδοποί­ησε ότι το πρόσφατο κύμα εμπορικών δασμών θα πλήξει σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη. Η γενική διευθύντρι­α του ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ παρουσίασε έκθεση, μέσω της οποίας τόνισε ότι οι εμπορικοί περιορισμο­ί θα μπορούσαν να επιβραδύνο­υν τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,5%.

 ??  ?? O Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Στιβ Μνούτσιν (αριστερά) προσπαθεί να καθησυχάσε­ι για τους δασμούς, αλλά ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ (δεξιά) τόνισε ότι «αρνούμαστε να διαπραγματ­ευθούμε με το πιστόλι στον κρόταφο».
O Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Στιβ Μνούτσιν (αριστερά) προσπαθεί να καθησυχάσε­ι για τους δασμούς, αλλά ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρουνό Λεμέρ (δεξιά) τόνισε ότι «αρνούμαστε να διαπραγματ­ευθούμε με το πιστόλι στον κρόταφο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece