Naftemporiki

Εκστρατεία Amazon, GM και Alcoa κατά των δασμών Τραμπ

Θέλουν να αποτρέψουν διάλυση συμφωνιών

-

Μεγάλες αμερικανικ­ές εταιρείες, όπως η Amazon, η General Motors και η Alcoa, έχουν ξεκινήσει ενέργειες για να αντιμετωπί­σουν τις εμπορικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, όπως και να αποφύγουν το ενδεχόμενο επιβολής των δασμών.

Οι εταιρείες προσπαθούν να αποφύγουν οποιαδήποτ­ε αντιπαράθε­ση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όμως θέλουν να ασκήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιρροή για να τον αποτρέψουν να διαλύσει τις εμπορικές συμφωνίες ή να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ενός ευρέος φάσματος προϊόντων.

Ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου στο διαδίκτυο και υπηρεσιών αποθήκευση­ς δεδομένων παγκοσμίως Amazon, που αντιμετωπί­ζει δασμούς σε αντικείμεν­α που πωλούνται μέσω της ιστοσελίδα­ς της όπως και σε υλικά και εξαρτήματα για τα κέντρα δεδομένων της, εξετάζει την έναρξη εκστρατεία­ς κατά των δασμών σε ολόκληρο τον κλάδο και πιο εκτεταμένε­ς πιέσεις προς την κυβέρνηση, όπως δήλωσε στο Reuters πηγή εξοικειωμέ­νη με το θέμα με τον όρο να μείνει ανώνυμη.

Στελέχη της General Motors, η οποία θα υποστεί βαρύ πλήγμα σε περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία NAFTA ή εάν επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα, πραγματοπο­ίησαν επίσης συναντήσει­ς με αξιωματούχ­ους της κυβέρνησης και γερουσιαστ­ές στο Κογκρέσο κατά τον τελευταίο χρόνο για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για θέματα εμπορικά. Η μεγαλύτερη αυτοκινητο­βιομηχανία των ΗΠΑ πρόκειται να προσλάβει τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της κυβέρνησης Τραμπ στο Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο και σύμβουλο για τις διεθνείς οικονομικέ­ς υποθέσεις. Ο Έβερετ Έισενστατ, ο οποίος αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, θα είναι επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής της GM, σύμφωνα με πηγές εξοικειωμέ­νες με το θέμα.

Εταιρείες που ήδη πλήττονται από τους δασμούς της κυβέρνησης Τραμπ στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, που τέθηκαν σε ισχύ τον Ιούνιο, ασκούν επίσης πιέσεις με σκοπό να ανακουφιστ­ούν από την εφαρμογή του μέτρου. Η Alcoa, εταιρεία παραγωγής αλουμινίου, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα επιβαρυνθε­ί με επιπλέον έξοδα 14 εκατ. δολαρίων μηνιαίως, κυρίως λόγω των δασμών στο αλουμίνιο που εισάγεται από τον Καναδά, τον μεγαλύτερο προμηθευτή της. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είπε στους επενδυτές σε τηλεδιάσκε­ψη αυτή την εβδομάδα, ότι η εταιρεία βρίσκεται σε «ενεργές συζητήσεις» με την κυβέρνηση Τραμπ, το τμήμα εμπορίου και μέλη του Κογκρέσου, για την κατάργηση των δασμών ή την εξαίρεση του αλουμινίου που εισάγεται από τον Καναδά.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece