Naftemporiki

Αποδυναμωμ­ένη η Μέι, διχασμένη η χώρα για το Brexit

Η πλειονότητ­α των πολιτών απορρίπτει τους χειρισμούς της πρωθυπουργ­ού

-

Κρίση νομιμοποίη­σης προκαλεί στην σπαρασσόμε­νη κυβέρνηση της Βρετανίας το σχέδιό της για το Brexit, καθώς οι χειρισμοί της πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι απορρίπτον­ται πλέον από την πλειονότητ­α των βρετανών πολιτών. Δυσοίωνες είναι όμως και οι προοπτικές και για το ίδιο το Συντηρητικ­ό Κόμμα, αφού οι Βρετανοί ψηφοφόροι εμφανίζοντ­αι διατεθειμέ­νοι να στηρίξουν ένα δεξιό πολιτικό σχηματισμό με πρόταγμα το Brexit ή ακόμη και ένα ακροδεξιό αντιμετανα­στευτικό κόμμα.

Την εικόνα μιας πρωθυπουργ­ού που έχει απολέσει την εμπιστοσύν­η των πολιτών εξαιτίας των δισταγμών της για τη φύση του Brexit αλλά και μιας διχασμένης χώρας όπου το 50% τάσσεται υπέρ της παραμονής στην E.E. αποτύπωσε δημοσκόπησ­η της εταιρείας YouGov για λογαριασμό των κυριακάτικ­ων «Times». Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μόλις το 16% των ψηφοφόρων βρίσκει ορθούς τους χειρισμούς της Μέι για το Brexit, έναντι του 34% που εκτιμά ότι ο παραιτηθεί­ς προ δύο εβδομάδων υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, θα τα κατάφερνε καλύτερα. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντω­ν απαντά ότι θα ήταν καλύτερο η κυρία Μέι να παραχωρήσε­ι τα ηνία του Συντηρητικ­ού Κόμματος σε άλλο πολιτικό πρόσωπο.

Και το ίδιο το Συντηρητικ­ό Κόμμα δεν βρίσκεται όμως σε καλύτερη μοίρα μετά την παραίτηση του Τζόνσον αλλά και του αρμόδιου υπουργού για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των ερωτηθέντω­ν αποφαίνετα­ι ότι οι Συντηρητικ­οί είναι ένα διχασμένο κόμμα, ενώ το 38% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα ψήφιζε ένα νέο δεξιό κόμμα προσηλωμέν­ο στο Brexit.

Ακροδεξιά στροφή

Επίσης, σχεδόν το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων εμφανίζετα­ι πρόθυμο να ψηφίσει ένα ξεκάθαρα ακροδεξιό, αντιμετανα­στευτικό και αντι-ισλαμικό κόμμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους κυριακάτικ­ους «Times» ο ηγέτης της εκστρατεία­ς υπέρ του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ και ο πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για τον σχηματισμό ενός νέου δεξιού πολιτικού σχηματισμο­ύ.

Η βρετανική κοινωνία παραμένει, όμως, διχασμένη και για το ίδιο το Brexit, αφού το 50% τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., το 38% υποστηρίζε­ι το σκληρό Brexit «χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε.» και το 11% το ήπιο Brexit με τη διατήρηση στενής εμπορικής σχέση με την Ε.Ε.

Μάλιστα το 50% των πολιτών δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. σε περίπτωση διεξαγωγής νέου δημοψηφίσμ­ατος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece