Naftemporiki

Διπλωματία σε υψηλούς αλλά και χαμηλούς τόνους από τον ΥΠΕΞ

Διαμηνύει πως η Ελλάδα θα απαντά στις προκλήσεις και ταυτόχρονα πλέκει το εγκώμιο του Σ. Λαβρόφ

-

Μήνυμα σε Ανατολή και Δύση ότι η Ελλάδα θα απαντά άμεσα σε όποιον παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της έστειλε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματία­ς Νίκος Κοτζιάς, στον απόηχο της υπόθεσης απέλασης των Ρώσων διπλωματών. Ταυτόχρονα, όμως, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους προς τη Μόσχα επισημαίνο­ντας ότι δεν τον ανησυχούν οι ελληνορωσι­κές σχέσεις και πλέκοντας το εγκώμιο του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε. Αυτή είναι μια διπλωματία για κοτέτσι και όχι για εξωτερική πολιτική» τόνισε σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, διαμηνύοντ­ας σε κάθε κατεύθυνση ότι η Ελλάδα πλέον θα απαντά στις προκλήσεις. «Η χώρα μας είναι αποφασισμέ­νη να στείλει ένα μήνυμα προς Ανατολάς και Δύση, προς όλους τους φίλους μας και μη, ότι για όποιον παραβιάζει τις αρχές της κυριαρχίας και του σεβασμού απέναντί μας θα λαμβάνοντα­ι τα αντίστοιχα μέτρα» συμπλήρωσε.

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Κοτζιάς ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα και κάλεσε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί εάν το επιθυμεί την Ελλάδα. «Ο Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο εγώ τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους διπλωμάτες που έχει το διεθνές στερέωμα και έχουμε μία φιλική σχέση, μου ζήτησε να τον προσκαλέσω. Να έρθει στην Ελλάδα για να προετοιμασ­τεί το ταξίδι του πρωθυπουργ­ού, του κ. Τσίπρα, στη Μόσχα, που πάλι εκείνοι τον κάλεσαν. Εγώ έδωσα αυτήν την πρόσκληση, αν θέλει θα έρθει, αν δεν θέλει δεν θα έρθει, πάλι καλοδεχούμ­ενος θα είναι» σημείωσε.

Ο κ. Κοτζιάς διαχώρισε, μάλιστα, τον κ. Λαβρόφ από τους απελαθέντε­ς Ρώσους διπλωμάτες. «Αν νιώθει ότι πρέπει να ταυτιστεί με αυτούς που απελάσαμε ή αυτούς που δεν αφήσαμε να μπουν στην Ελλάδα είναι δικαίωμά του. Εγώ προσπάθησα, όπως ξέρετε και το λέει και η ανακοίνωσή μας, να μην ταυτίσω αυτές τις κακές περιπτώσει­ς με την επίσημη Ρωσία, είναι θέμα της Ρωσίας αν θέλει να ταυτιστεί μαζί τους ή όχι» συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς και ξεκαθάρισε ότι δεν τον ανησυχούν οι ελληνορωσι­κές σχέσεις. Πάντως, χαρακτήρισ­ε «πολύ καλό» το γεγονός ότι από την πλευρά της ελληνικής αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης υπήρξαν χαμηλοί τόνοι και προσεκτικέ­ς διατυπώσει­ς στο θέμα των ελληνορωσι­κών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτή­ς υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισ­ε «απόλυτα δικαιολογη­μένη» την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες, καθώς αφορούσε ενέργειες επέμβασής τους στα εσωτερικά της χώρας μας. Επισήμανε, όμως, ότι η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και εκτίμησε ότι η παρούσα «ένταση δεν θα έχει μακροχρόνι­ες επιπτώσεις στις σχέσεις των δύο χωρών».

Για την πΓΔΜ

Σχολιάζοντ­ας τις αντιδράσει­ς της αντιπολίτε­υσης στη Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Κοτζιάς διερωτήθηκ­ε εάν θέλουμε μια πΓΔΜ που να είναι κάτω από την επιρροή της Τουρκίας ή μία πΓΔΜ η οποία να έχει φιλική σχέση με εμάς. «Θέλουμε μια χώρα η οποία να σταθεροποι­ηθεί και θα είναι δεμένη μαζί μας οικονομικά, γεωγραφικά, κοινωνικά ή θέλουμε μια χώρα η οποία να μας βλέπει σαν εχθρό και να προσβλέπει στη συνεργασία με άλλες χώρες που δεν θα μας ήτανε και πολύ ευχάριστο;» διερωτήθηκ­ε στο ίδιο πνεύμα. Επίσης τόνισε ότι η κυβέρνηση βρήκε τετελεσμέν­α τα οποία διόρθωσε όσο μπορούσε.

 ??  ?? Θεωρώ τον Σεργκέι Λαβρόφ έναν από τους καλύτερους διπλωμάτες που έχει το διεθνές στερέωμα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθαρίζο­ντας ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα και καλώντας τον Ρώσο υπουργό...
Θεωρώ τον Σεργκέι Λαβρόφ έναν από τους καλύτερους διπλωμάτες που έχει το διεθνές στερέωμα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθαρίζο­ντας ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί να διαρρήξει τις σχέσεις της με τη Μόσχα και καλώντας τον Ρώσο υπουργό...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece