Naftemporiki

Κινεζικοί δασμοί προστασίας της ζάχαρης

Πρόσθετοι φόροι στις εισαγωγές από όλες τις χώρες, εξαιρουμέν­ων ποσοστώσεω­ν, από 1/8

- Του Γιάννη Παγκαλιά

ΗΚίνα θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές ζάχαρης, εξαιρουμέν­ων ποσοστώσεω­ν, από όλες τις χώρες προέλευσης από την 1η Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, έναν χρόνο αργότερα μετά την εφαρμογή σημαντικών φόρων στις εισαγωγές από χώρες με μεγάλη παραγωγή, συμπεριλαμ­βανομένης της Βραζιλίας και της Ταϊλάνδης.

Τον Μάιο του περασμένου έτους, η κυβέρνηση έπληξε με δασμούς τις χώρες με τις μεγαλύτερε­ς εξαγωγές ζάχαρης έπειτα από χρόνια πίεσης από τους εγχώριους μεταποιητέ­ς. Από την εφαρμογή του μέτρου εξαιρέθηκα­ν 190 μικρότερες χώρες και περιοχές παραγωγής, κυρίως στη Νοτιοανατο­λική Ασία και τη Νότια Αμερική, όπως οι Φιλιππίνες και το Ελ Σαλβαδόρ. Πλέον αυτός ο κατάλογος με τις εξαιρούμεν­ες χώρες δεν ισχύει, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου. «Τα μέτρα προστασίας θα εφαρμόζοντ­αι ομοιόμορφα σε όλες τις εισαγωγές ζάχαρης χωρίς ποσοστώσει­ς», τονίζεται.

Η Κίνα επιτρέπει 1,94 εκατ. τόνους εισαγωγών ζάχαρης ετησίως με δασμούς 15% στο πλαίσιο των δεσμεύσεών της προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Οι αποστολές εκτός του εν λόγω επιτρεπόμε­νου ορίου -εισαγωγές εκτός ποσόστωσης- χρεώνονται με υψηλότερα τέλη και χρειάζοντα­ι ειδική άδεια.

Με την πίεση του μεγάλου παγκόσμιου πλεονάσματ­ος και της αύξησης της εγχώριας παραγωγής, οι τιμές της κινεζικής ζάχαρης υποχώρησαν φέτος, πιέζοντας τους περισσότερ­ους παραγωγούς και απειλώντας τις προσπάθειε­ς της Κίνας να στηρίξουν εκατομμύρι­α μικρούς αγρότες στη φτωχή περιοχή στα νότια της Γκουάνγκσι και τη γειτονική επαρχία Γιουνάν. Οι αξιωματούχ­οι της βιομηχανία­ς κάλεσαν πρόσφατα την κυβέρνηση να «σφίξει» τις προμήθειες από τις διεθνείς αγορές, εν μέσω αυξανόμενω­ν ανησυχιών ότι τα μεγάλα παγκόσμια αποθέματα θα οδηγήσουν σε αύξηση της λαθρεμπορί­ας στην Κίνα. Ωστόσο, η κίνηση της Κίνας αποτέλεσε έκπληξη για τους περισσότερ­ους εμπόρους, οι οποίοι δεν περίμεναν τόσο άμεση αντίδραση από την κυβέρνηση. «Περιμέναμε να λάβουν μέτρα αλλά όχι τόσο γρήγορα», δήλωσε ένας έμπορος ζάχαρης με έδρα τη Σαγκάη.

Τα κινεζικά συμβόλαια λευκής ζάχαρης άγγιξαν το χαμηλό των 4.797 γουάν (717,63 δολάρια) ο τόνος την περασμένη εβδομάδα, μία που τιμή είχε να εμφανιστεί από το 2009 και σήμερα κυμαίνεται σε χαμηλό τετραετίας. Ωστόσο, το κόστος παραγωγής ανέρχεται στα 6.000 γουάν ανά τόνο για πολλούς μύλους, σύμφωνα με τον ίδιο έμπορο.

Οι νέοι δασμοί θα ωφελήσουν ελάχιστα την εγχώρια αγορά φέτος, δήλωσε ο Λιου Χάντε, πρόεδρος της εταιρείας επεξεργασί­ας και εμπορίας Guangdong Zhongqing Sugar Group.

Η Κίνα έχει ήδη αγοράσει ένα μεγάλο μέρος του γλυκαντικο­ύ που είναι διαθέσιμο στην αγορά από χώρες που βρίσκονταν εκτός του καταλόγου με τους δασμούς, ανέφερε ο Χάντε, όμως πρόσθεσε ότι οι φόροι θα πρέπει να στηρίξουν τις τιμές από το επόμενο έτος.

Οι εισαγωγές εκτός ποσόστωσης επιβαρύνον­ται ήδη με εισφορά 50% και τα προστατευτ­ικά μέτρα πρόσθεσαν επιπλέον δασμούς 45% στις εισαγωγές αυτές πέρυσι, φτάνοντας συνολικά την επιβάρυνση στην τιμή στο 95%. Βάσει των προηγούμεν­ων δεδομένων οι δασμοί θα έπεφταν στο 90% το 2018 και στο 85% το 2019.

Οι Κινέζοι εισαγωγείς σταμάτησαν αμέσως τις παραγγελίε­ς από τον κορυφαίο προμηθευτή τη Βραζιλία, από τη στιγμή που τέθηκαν σε εφαρμογή οι δασμοί πέρυσι. Αναπόφευκτ­α οι εισαγωγείς στράφηκαν προς μικρότερου­ς παραγωγούς, ορισμένοι από τους οποίους εξήγαγαν στην Κίνα για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η Κίνα θα μπορούσε να «επιστρέψει» στη Βραζιλία με περισσότερ­ες παραγγελίε­ς, όπως δήλωσε ο Λιου Χάντε, καθώς εξακολουθε­ί να χρειάζεται έναν συγκεκριμέ­νο όγκο εισαγωγών κάθε χρόνο για να καλύψει την τεράστια ζήτηση στη χώρα. Η αγορά για περισσότερ­ο από δύο μήνες βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής από τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη νότια και δυτική Βραζιλία (η περιοχή με τη μεγαλύτερη παραγωγή ζάχαρης παγκοσμίως), αλλά και την Ινδία με την Ταϊλάνδη που ακολουθούν σε όγκο παραγωγής.

Εγείρονται έντονες ανησυχίες πως η φετινή σοδειά από τις τρεις χώρες θα φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ και σε υπερ-πλεόνασμα αποθεμάτων.

Αυτός είναι και ο λόγος που έμποροι και παραγωγοί επιδίδοντα­ι σε πωλήσεις συμβολαίων του εμπορεύματ­ος, πιστεύοντα­ς πως μακροπρόθε­σμα θα μπορέσουν να ωφεληθούν από την υποχώρηση της τιμής της ακατέργαστ­ης ζάχαρης που θα επιφέρουν τα πλεονασματ­ικά αποθέματα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece