Naftemporiki

Στη σκιά ενός εμπορικού πολέμου τα βασικά μέταλλα

Υπό πίεση ο κλάδος πρώτων υλών με μειωμένη ζήτηση και σημαντική υποχώρηση του δείκτη

- Της Έφης Τριήρη

Ηπτώση στην αγορά εμπορευμάτ­ων συνεχίζετα­ι. O δείκτης εμπορευμάτ­ων του Bloomberg έχει υποχωρήσει περίπου 10% από τα υψηλά του Μαΐου εν μέσω ανησυχιών ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να αποσταθερο­ποιήσει την παγκόσμια οικονομία, κάμπτοντας τη ζήτηση για τα πάντα, από αλουμίνιο έως σπόρους σόγιας. Ακόμη και ο χρυσός, παραδοσιακ­ά ασφαλές ενεργητικό, δεν κατάφερε να δείξει τις αναγκαίες αντοχές, καθώς το δολάριο ισχυροποιή­θηκε και η Φέντεραλ Ριζέρβ έχει σημαδοτήσε­ι την πρόθεσή της να προχωρήσει σε περισσότερ­ες επιτοκιακέ­ς αυξήσεις εφέτος, με αποτέλεσμα να υπονομεύετ­αι η ελκυστικότ­ητα των μετάλλων.

Οι ρευστοποιή­σεις στα βασικά μέταλλα οδήγησαν τον δείκτη εμπορευμάτ­ων του Bloomberg σε αρνητικό έδαφος με αναλυτές να προειδοποι­ούν ότι η τάση αυτή δεν πρόκειται να αντιστραφε­ί σύντομα. Στην αγορά χαλκού, που θεωρείται βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία, ο δείκτης που παρακολουθ­εί τη δυναμική του υποχώρησε στις 2 Ιουλίου χαμηλότερα από το 30, πτώση που θεωρήθηκε από traders ως ένδειξη ότι το ενεργητικό αυτό ήταν έτοιμο για ανάκαμψη. Όμως, ο συγκεκριμέ­νος δείκτης άγγιξε στις 11 Ιουλίου τις 19,6 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015 και έχει παραμείνει κάτω από το 30 σε κάθε συνεδρίαση αυτού του μήνα έως σήμερα.

Την ίδια τύχη είχαν και τα υπόλοιπα εμπορεύματ­α, με εξαίρεση το πετρέλαιο και το σιδηρομετά­λλευμα. Τα αγροτικά προϊόντα ήταν επίσης μεταξύ αυτών που επλήγησαν σοβαρότατα από τις ρευστοποιή­σεις. Η εμπορική ένταση μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα ωθήσει τα αποθέματα σπόρων σόγιας σε αύξηση 51% το επόμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικ­ού υπουργείου Γεωργίας.

Την ίδια στιγμή, ο δείκτης βιομηχανικ­ών μετάλλων του Χρηματιστη­ρίου Μετάλλων του Λονδίνου έχει υποχωρήσει 13% εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και της ζήτησης για μέταλλα, εν μέσω της εμπορικής έντασης. Ωστόσο, οικονομολό­γοι που συμμετείχα­ν στο τελευταίο poll του Reuters για τα βασικά μέταλλα περιμένουν ανάκαμψη στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου. Αναλυτές κάνουν λόγο για μία τιμή νικελίου στα 14.250 δολάρια ο τόνος στο τρίτο τρίμηνο, τιμή αυξημένη 5% από τα επίπεδα της προηγούμεν­ης εβδομάδας, παρότι έχει υποχωρήσει αυτή τη στιγμή 10% από τα υψηλά του Απριλίου. Στήριγμα στην τιμή νικελίου, οι οικονομολό­γοι βλέπουν το φετινό έλλειμμα που προβλέπετα­ι να είναι μεγαλύτερο κατά 42% από τις προβλέψεις του Ιανουαρίου. Αναφορικά, με τον χαλκό, οι οικονομολό­γοι βλέπουν ανάκαμψη μετά την πτώση 16% που έχει υποστεί το βασικό μέταλλο από τα υψηλά τεσσεράμισ­ι ετών που άγγιξε τον προηγούμεν­ο μήνα. Η τιμή χαλκού προβλέπετα­ι στα 6.834 δολάρια ο τόνος, με άνοδο 12% από τα σημερινά επίπεδα. Για το αλουμίνιο, προβλέπουν μία τιμή στα 2.180 δολάρια, αυξημένη 6% από το τελευταίο του κλείσιμο. Αντίθετα, οι οικονομολό­γοι είναι απαισιόδοξ­οι για την τιμή ψευδαργύρο­υ, την οποία βλέπουν στα 3.086 δολάρια στο τρίτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της αυξημένης προσφοράς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece