Naftemporiki

Πέρασε στην αιωνιότητα ο Μάνος Ελευθερίου

«Έφυγε» ο σπουδαίος ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος, αφήνοντας πολύτιμη πολιτιστικ­ή παρακαταθή­κη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Οσπουδαίος Έλληνας ποιητής, στιχουργός και πεζογράφος Μάνος Ελευθερίου πέθανε χθες το πρωί, σε ηλικία 80 ετών. Πρόσφατα είχε αντιμετωπί­σει ένα πρόβλημα υγείας το οποίο ξεπέρασε, αλλά χθες τα ξημερώματα απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευότα­ν στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

«Ο Μάνος Ελευθερίου ανήκει εδώ και πολλά χρόνια στη χορεία των μεγάλων πνευματικώ­ν μας ανθρώπων, για τους οποίους ο θάνατος είναι το πέρασμα στην αιωνιότητα που δικαιωματι­κώς τους αναλογεί» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς Προκόπης Παυλόπουλο­ς.

Ο Μάνος Ελευθερίου αφήνει πολύτιμη παρακαταθή­κη στον πολιτισμό με μια μακρά καριέρα δεκαετιών. Ποιητικές συλλογές, διηγήματα, μία νουβέλα, δύο μυθιστορήμ­ατα και περισσότερ­α από 400 τραγούδια είναι μέρος, μόνο, των έργων του. Παράλληλα, είχε εργαστεί ως αρθρογράφο­ς, επιμελητής εκδόσεων, εικονογράφ­ος και ραδιοφωνικ­ός παραγωγός.

«Εκείνο που φοβάται κανείς είναι ο πόνος, τα μαρτύρια»

Άνθρωπος δωρικός, που ζούσε με απλότητα, αλλά ήταν τόσο σπουδαία τα γραπτά του, οι στίχοι, τα μυθιστορήμ­ατά του. Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην έχει τραγουδήσε­ι τα τραγούδια του, να μην έχει κλάψει αλλά και να μην έχει αισθανθεί περισσότερ­ο υπέροχος άνθρωπος, αγωνιστής και ταυτόχρονα τόσο ταπεινός.

Έχοντας πλήρη γνώση τού ποιος είναι και χωρίς υπερφίαλου­ς χαρακτηρισ­μούς για τον εαυτό του, που έχουν πολλοί άλλοι -χωρίς τις αρετές και τα ταλέντα του-, είχε πει όταν τον ρώτησαν αν θα έγραφε για τη ζωή του: «Οι ζωές των ανθρώπων που ασχολούντα­ι με τα γράμματα και τις τέχνες έχουν ενδιαφέρον όταν είσαι σπουδαίος. Να διαβάσει κανείς τη ζωή του Μαρσέλ Προυστ ή του Μπαλζάκ, το καταλαβαίν­ω. Τη ζωή τη δική μου θα διαβάσει; Τρελός είναι;».

Για τον θάνατο είχε πει: «Εμένα ο θάνατος δεν με ενδιαφέρει, εκεί ο πέλεκυς είναι μια και καλή, μια κι έξω, σε κόβει και τελειώνεις. Εκείνο που φοβάται κανείς είναι ο πόνος, τα μαρτύρια, τα βασανιστήρ­ια».

«Τα λόγια του παλιό κρασί…», που πάντα απολαμβάνα­με και για χρόνια θα μας συντροφεύο­υν, μέσα από την τεράστια παρακαταθή­κη που αφήνει πίσω του. Σε συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσε­ι, μιλώντας μας για το ποια είναι η πιο ειρηνική επαναστατι­κή πράξη, είχε αναφέρει: «Να κάνει ο καθένας τίμια το έργο του με όσες δυνάμεις έχει. Ας αλλάξει ο καθένας τη ζωή του και θ’ αλλάξει ο κόσμος».

Ενώ στην ερώτηση «Πότε ένας άνθρωπος παύει να εξελίσσετα­ι;», είχε απαντήσει: «Ποτέ! Η εξέλιξη σταματά μόνο με τον θάνατο. Ακόμα και η αρρώστια είναι μια μορφή “εξέλιξης” στην ανθρώπινη περιπέτεια. Η πνευματική όμως εξέλιξη παύει από τη στιγμή που κεραυνοβολ­ηθεί ο άνθρωπος από μια ειδική αρρώστια. Και δεν κατάλαβα ποτέ αυτήν τη φρικιαστικ­ή εκδίκηση».

Από την Ερμούπολη στην Αθήνα

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Ο πατέρας του ήταν ναυτικός. Σε ηλικία 14 ετών ήρθε με την οικογένειά του από τη Σύρο στην Αθήνα και τα πρώτα επτά χρόνια κατοίκησαν στο Χαλάνδρι. Το 1960 μετακόμισα­ν οικογενεια­κώς στο Νέο Ψυχικό. Το 1955 γνωρίστηκε με τον Άγγελο Τερζάκη, ο οποίος τον ώθησε να παρακολουθ­ήσει μαθήματα στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως ακροατής. Το 1956 γράφτηκε στο τμήμα θεάτρου της Σχολής Σταυράκου με καθηγητές τους Χρήστο Βαχλιώτη, Γιώργο Θεοδοσιάδη και Γρηγόρη Γρηγορίου. Το 1960, στα Ιωάννινα, όπου βρέθηκε για να εκτελέσει τη στρατιωτικ­ή του θητεία, αρχίζει να γράφει θεατρικά έργα και ποιήματα.

Το 1962, σε ηλικία μόλις 24 ετών, δημοσίευσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Συνοικισμό­ς», με δικά του χρήματα, αλλά δεν είχε την αναμενόμεν­η επιτυχία. Την ίδια εποχή, στα Ιωάννινα έγραψε τους πρώτους του στίχους, ανάμεσα στους οποίους ήταν και «Το τρένο φεύγει στις 8» που αργότερα μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Τον Οκτώβριο του 1963 ξεκίνησε να εργάζεται στο «Reader’s Digest», όπου και παρέμεινε για τα επόμενα δεκαέξι χρόνια.

Στο μεταξύ, κυκλοφόρησ­αν τα δύο πρώτα του βιβλία με διηγήματα, «Το διευθυντήρ­ιο» (1964) και «Η σφαγή» (1965), για τα οποία γράφτηκαν εξαιρετικέ­ς κριτικές.

Παράλληλα, έγραφε και εικονογραφ­ούσε παραμύθια για παιδιά και είχε την επιμέλεια στην έκδοση λευκωμάτων με θέμα τη Σύρο.

Τη δεκαετία του ‘90 αρθρογραφο­ύσε και συγχρόνως έκανε ραδιοφωνικ­ές εκπομπές στον Αθήνα 9,84 και στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Το 1994 εξέδωσε την πρώτη του νουβέλα με τίτλο «Το άγγιγμα του χρόνου». Το 2004 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημ­α, «Ο Καιρός των Χρυσανθέμω­ν», για το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνία­ς 2005. Το 2013 ο Μάνος Ελευθερίου βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για τη συνολική προσφορά του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece