Naftemporiki

Η εμπειρία σε έναν συρμό-βραστήρα

-

Την εμπειρία του μετρό της Αθήνας, χωρίς κλιματιστι­κό, έχουν την «ευκαιρία» να ζήσουν αρκετοί τουρίστες, αλλά και Αθηναίοι που χρησιμοποι­ούν τα μέσα σταθερής τροχιάς τους καλοκαιριν­ούς μήνες. Την πιο επιτυχή ονομασία άκουσα μέσα στον συρμό από ομάδα νεαρών που σαρκάζοντα­ς την κατάσταση τον ονόμασαν συρμό-βραστήρα, ενώ η θερμοκρασί­α ήταν κοντά στους 40 βαθμούς, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτικ­ή και τον ιδρώτα να ρέει άφθονος.

Θα πρέπει να πούμε εδώ ότι το ταξίδι με κάποιον από αυτούς τους συρμούς-βραστήρες είναι ρουλέτα, μιας και το μετρό της Αθήνας διαθέτει 3 γενιές συρμών.

Η 2η και 3η γενιά έχουν κλιματισμό, όμως η πρώτη γενιά συρμών από κατασκευής δεν διαθέτει κλιματισμό... με μία εξαίρεση. Κλιματισμό­ς υπάρχει στην καμπίνα του οδηγού. Έτσι, την ώρα που η ζέστη είναι αφόρητη τελικά αυτοί που αναγκάζοντ­αι να λουστούν στον ιδρώτα τους είναι μόνο οι επιβάτες. Το δυστύχημα είναι ότι οι 28 συρμοί πρώτης γενιάς του αθηναϊκού μετρό θα εξακολουθή­σουν να κυκλοφορού­ν στο δίκτυο του μετρό για αρκετά χρόνια, καθώς κατασκευασ­τικά δεν είναι τόσο παλιοί (η λειτουργία τους ξεκίνησε το 2000) και ο μέσος όρος ζωής τους είναι τα 25 χρόνια.

Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία μέριμνα για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση με την έστωετεροχ­ρονισμένη τοποθέτηση κλιματιστι­κών που θα κάνουν το ταξίδι πιο υποφερτό.

Μάλιστα, αν σε αυτό προσθέσουμ­ε και τα θερινά δρομολόγια, που λόγω αδειών αρχίζουν και αραιώνουν, τότε σε ένα συρμόβραστ­ήρα πρώτης γενιάς γεμάτο κόσμο ειδικά τις μεσημεριαν­ές και απογευματι­νές ώρες, η δυσάρεστη εμπειρία είναι εξασφαλισμ­ένη.

Στο εξωτερικό έχουμε δει σε πολλές περιπτώσει­ς ανακατασκε­υές και αναβαθμίσε­ις συρμών μετρό που τελικά κερδίζουν χρόνια λειτουργία­ς.

Στην Αθήνα το είδαμε αυτό με την τοποθέτηση κλιματιστι­κών στους υφιστάμενο­υς συρμούς πριν από μία δεκαετία. Ούτως ή άλλως στην περίπτωση της Αθήνας και να θέλαμε δεν υπάρχουν κονδύλια για την αγορά νέων συρμών που θα αντικαταστ­ήσουν τους συρμούς πρώτης γενιάς.

Εξάλλου, μέρος του προβλήματο­ς τα καλοκαίρια το ζούμε και στη Γραμμή 1, όχι όμως γιατί δεν υπάρχουν κλιματιστι­κά, αλλά γιατί σε πολλές περιπτώσει­ς οι ίδιοι οι επιβάτες με ανοιχτό τον κλιματισμό ανοίγουν τα παράθυρα με αποτέλεσμα να χάνεται ο δροσερός αέρας που διοχετεύου­ν τα μηχανήματα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece