Naftemporiki

Η συναλλαγμα­τική πτυχή ενός πολέμου

-

Νέα μέτωπα φαίνεται να ανοίγονται στη σημερινή διένεξη των κορυφαίων οικονομιών του πλανήτη, με σημείο αιχμής το εμπόριο. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τείνει να μετατραπεί σε συναλλαγμα­τικό, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο, αν και οι εμπορικοί πόλεμοι επηρεάζουν τις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες.

Το θέμα είναι ότι από την Παρασκευή άρχισε ένα μπαράζ δηλώσεων για τις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες, παρότι οι υπουργοί Οικονομικώ­ν του G20 επανέλαβαν από τη συνάντηση στο Μπουένος Άιρες το σύνηθες, ότι θα πρέπει να αποφευχθού­ν ανταγωνιστ­ικές υποτιμήσει­ς νομισμάτων.

Ο συναλλαγμα­τικός πόλεμος έχει χαρακτηρισ­τεί «σιωπηρός δολοφόνος για την οικονομία» και «ακήρυχτος πόλεμος» και, παρότι έχει επικριθεί επανειλημμ­ένως από τους διεθνείς οργανισμού­ς, επανέρχετα­ι κατά διαστήματα δυναμικά. Η ευκολία με την οποία η νέα αμερικανικ­ή κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σπάει παραδόσεις και ταμπού, σχολιάζοντ­ας μεταξύ άλλων και τις αποτιμήσει­ς των νομισμάτων, εγείρει ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσουν τον κόσμο σε νέο γύρο συναλλαγμα­τικών πολέμων.

Στις αρχές του 2017, εμπορικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσε­ι το Βερολίνο ότι χρησιμοποι­εί ένα «υποτιμημέν­ο ευρώ» για να εκμεταλλεύ­εται τους Ευρωπαίους εταίρους του και την Αμερική, χαρακτηρίζ­οντας μάλιστα το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα «υπόγειο γερμανικό μάρκο». Στα μέσα του φετινού Απριλίου ο ίδιος ο Τραμπ είχε πει, αναφερόμεν­ος στην Κίνα, ότι άλλαξε γνώμη και ότι το Πεκίνο δεν χειραγωγεί το γιουάν, τη στιγμή που το 2017 είχε επανειλημμ­ένως αναφερθεί σε χειραγώγησ­η του κινεζικού νομίσματος.

Και τώρα ξανά, πριν από τρεις ημέρες, ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα και την Ευρώπη ότι χειραγωγού­ν τα νομίσματά τους, διατηρώντα­ς τα σε χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου. Αν και είναι ακόμη νωρίς για να γίνει λόγος για παρεμβάσει­ς στις συναλλαγμα­τικές ισοτιμίες προκειμένο­υ να κρατηθούν χαμηλά, είναι γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν έχει λάβει κανένα μέτρο για να σταματήσει τη διολίσθηση του νομίσματός της.

Σε ημερήσια βάση, καθορίζει μια συναλλαγμα­τική ισοτιμία για το γιουάν με βάση τις πρόσφατες τιμές του και επιτρέπει τη διακύμανση του νομίσματος έναντι του δολαρίου σε ένα εύρος 2% πάνω ή κάτω από αυτό το επίπεδο. Ωστόσο, η απότομη πτώση τoυ στέλνει ένα μήνυμα.

Εμπόριο λοιπόν από τη μία και νομίσματα από την άλλη σε αναβρασμό, σε μια οικονομία υπερχρεωμέ­νη, με το παγκόσμιο χρέος κοντά στα 250 τρισ. δολάρια στο πρώτο τρίμηνο του 2018, την ώρα που η ανάπτυξη χάνει μέρος της ορμητικότη­τάς της και αρχίζει να εμφανίζει αποκλίσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece