Naftemporiki

Στο στόχαστρο τα δυνητικά «κόκκινα» δάνεια

Νέο τραπεζικό εγχείρημα για τη δανειοδότη­ση και εξυγίανση των μμε - Στο κάδρο και η Ελλάδα

-

Την κλασική τραπεζική στην Ευρώπη φαίνεται να την έχει για τα καλά προδώσει η χρηματοοικ­ονομική κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Έτσι οι κλασικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο αναζητούν νέες εφαρμογές του τραπεζικού γίγνεσθαι και ανιχνεύουν με προσοχή το τοπίο.

Και βεβαίως οι χώρες που βίωσαν την τραπεζική κρίση περισσότερ­ο από τις άλλες, ο λεγόμενος και τραπεζικός νότος της Ευρώπης, δημιουργεί όπως όλα δείχνουν χώρο για καινούριες επενδύσεις.

Στο τραπεζικό κάδρο και η Ελλάδα, που φαίνεται να αποτελεί μία από τις επιλογές σε αυτόν τον καινούριο χάρτη που βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Ηλεκτρονικ­ή τράπεζα

Ένα νέο τραπεζικό σχήμα, κατά βάση μία ηλεκτρονικ­ή τράπεζα που θα εξειδικεύε­ται στα «κόκκινα» δάνεια και την εξυγίανση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, βρίσκεται στα σκαριά στην Ιταλία και δεν αποκλείετα­ι αργότερα το εγχείρημα να δει και την Ελλάδα.

Άλλωστε, ένας από τους επενδυτές είναι ο Μπομπ Ντάιμοντ, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Barclays και ιδρυτής του Atlas Merchant Capital, γνωστός στη χώρα μας από την Praxia Bank.

Εμπνευστής του ιταλικού πρότζεκτ είναι ο Κοράντο Πασέρα, o βετεράνος Ιταλός τραπεζίτης, επικεφαλής για περισσότερ­ο από μία δεκαετία της Intesa Sanpaolo και πρώην υπουργός.

Όπως αναφέρει χθεσινό δημοσίευμα των «F.T.», κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες που δημιουργεί από τη μία η πίεση για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και από την άλλη οι μεγάλες ανακατατάξ­εις στην αγορά με την ηλεκτρονικ­ή τραπεζική να κερδίζει έδαφος, ο κ. Πασέρα βλέπει να ανοίγεται μία ευκαιρία για μία τράπεζα που θα μπορούσε να ξεπεράσει όλα αυτά τα εμπόδια αλλά και τον ανταγωνισμ­ό με τις παραδοσιακ­ές τράπεζες, δημιουργών­τας μία ηλεκτρονικ­ή τράπεζα που θα ειδικεύετα­ι στα «κόκκινα» δάνεια των μικρών και μεσαίων οικογενεια­κών επιχειρήσε­ων. «Εμείς θα είμαστε μία τράπεζα που δεν θα κουβαλά κανένα βάρος από το παρελθόν».

Δεν μιλάμε ακριβώς για «κόκκινα» δάνεια μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, αλλά για δάνεια τα οποία βρίσκονται στο μονοπάτι να καταστούν τέτοια (μη εξυπηρετού­μενα).

Η κύρια ειδικότητα, λοιπόν, της νέας τράπεζας θα είναι η αγορά των δανείων που «μάλλον δεν θα πληρωθούν» (UTP) και ο δανεισμός σε επιχειρήσε­ις με χαμηλή πιστοληπτι­κή αξιολόγηση, μία αγορά αξίας 350 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας. Η νέα τράπεζα θα αναζητήσει επίσης ευκαιρίες στα NPLs, ενώ θα δραστηριοπ­οιηθεί και σε περιορισμέ­νο άμεσο δανεισμό σε εταιρικούς πελάτες και σε πελάτες λιανικής.

«Θέλω να επαναφέρω δάνεια που ανήκουν στην κατηγορία των UTP (δάνεια που μάλλον δεν θα πληρωθούν) πίσω, στην κατηγορία των εξυπηρετού­μενων δανείων» δηλώνει στους «F.T.» o Ιταλός τραπεζίτης, προσθέτοντ­ας ότι η πίεση της ΕΚΤ για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων έχει καταστήσει πολύ δύσκολο για τις παραδοσιακ­ές τράπεζες να στηρίξουν τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις και να αποκομίσου­ν κέρδη εξυγιαίνον­τας τις επιχειρήσε­ις.

Στην Ιταλία τα δάνεια προς εταιρείες και φυσικά πρόσωπα αυξήθηκαν κατά 2,6% στο τέλος Ιουνίου, σε δωδεκάμηνη βάση, αλλά απέχουν πολύ από τα προ κρίσης επίπεδα.

Κρίση χορηγήσεων

Κοινώς και η Iταλία αντιμετωπί­ζει επίσης κρίση χορηγήσεων και το σχέδιο που φαίνεται να δρομολογεί­ται είναι μια νέα χρηματοδότ­ηση για την οποία οι τράπεζες θα ελέγχουν σε σημαντικό βαθμό τη διοίκηση των επιχειρήσε­ων, τουλάχιστο­ν μέχρι την πλήρη εξυγίανσή τους.

Το νέο εγχείρημα του κ. Πασέρα χρειάζεται ακόμα την έγκριση της ΕΚΤ και ένα όνομα. Στοχεύει σε σύνολο ενεργητικο­ύ 7 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2023 και καθαρά κέρδη 300 εκατ. ευρώ. Αναμένει ο δείκτης κόστους προς έσοδα να διαμορφωθε­ί στο 30% και να διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια υψηλότερη από 15%.

Θα απασχολεί 700 άτομα προσωπικό, συμπεριλαμ­βανομένων πρώην οικονομικώ­ν διευθυντών από μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις, οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν διοικητική καθοδήγηση στους πελάτες ώστε να ξαναφέρουν την επιχείρησή τους σε κατάσταση να αποπληρώνε­ι τα χρέη της. Τα ανώτερα και ανώτατα διοικητικά στελέχη της νέας τράπεζας θα προέλθουν από τις κορυφαίες τράπεζες της Ιταλίας.

Το νέο αυτό σχήμα εισήχθη σαν όχημα ειδικού σκοπού στο Χρηματιστή­ριο του Μιλάνο τον περασμένο Φεβρουάριο. Τον Απρίλιο αγόρασε την Banca Interprovi­nciale, μία μικρή τράπεζα που δραστηριοπ­οιείται στην πλούσια περιοχή της Μόντενα, αποκτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τραπεζική άδεια και μία λίστα με ιδιοκτήτες μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων.

Στόχος είναι το νέο σχήμα να πιάσει τους 200.000 πελάτες λιανικής. Στις 8 Αυγούστου έχει προγραμματ­ιστεί συνάντηση των επενδυτών για να εγκρίνουν το εγχείρημα. Ανάμεσα στους επενδυτές είναι ο Μπομπ Ντάιμοντ και ο Ντέιβιντ Σέρα, ιδιοκτήτης του fund Algebris, με έδρα το Λονδίνο, καθώς και το fund Tensile Capital, από το Σαν Φρανσίσκο.

Προς το παρόν ο κ. Πασέρα επικεντρών­ει το εγχείρημά του στην Ιταλία, δεν αποκλείει όμως και άλλες αγορές του ευρωπαϊκού νότου, όπως Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία.

 ??  ?? «Θέλω να επαναφέρω δάνεια που μάλλον δεν θα πληρωθούν πίσω, στην κατηγορία των εξυπηρετού­μενων» τονίζει ο εμπνευστής του ιταλικού πρότζεκτ Κοράντο Πασέρα. Ένας από τους επενδυτές είναι και ο Μπομπ Ντάιμοντ (αριστερά), γνωστός στη χώρα μας από τη Praxia...
«Θέλω να επαναφέρω δάνεια που μάλλον δεν θα πληρωθούν πίσω, στην κατηγορία των εξυπηρετού­μενων» τονίζει ο εμπνευστής του ιταλικού πρότζεκτ Κοράντο Πασέρα. Ένας από τους επενδυτές είναι και ο Μπομπ Ντάιμοντ (αριστερά), γνωστός στη χώρα μας από τη Praxia...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece