Naftemporiki

Πληρωμές 2,5 δισ. στο Δημόσιο έως 31 Ιουλίου

5 διαφορετικ­ές οφειλές καλούνται να πληρώσουν μέσα σε μία εβδομάδα φυσικά πρόσωπα και νομικές οντότητες

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Πάνω από 2,4 εκατομμύρι­α νοικοκυριά και περισσότερ­ες από 200.000 εταιρείες και λοιπές νομικές οντότητες καλούνται έως τις 31 Ιουλίου να πληρώσουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο, για να εξοφλήσουν μερικώς ή ολικώς έως και 5 διαφορετικ­ές φορολογικέ­ς οφειλές, τον φόρο εισοδήματο­ς, την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, το τέλος επιτηδεύμα­τος και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης του έτους 2017, καθώς επίσης και τον ΦΠΑ του δευτέρου τριμήνου ή του Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

Η υποχρέωση για την ταυτόχρονη εξόφληση έως και 5 διαφορετικ­ών φόρων από τόσους πολλούς φορολογούμ­ενους το αργότερο έως την ερχόμενη Τρίτη έχει φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τους λογιστές-φοροτεχνικ­ούς που ασχολούντα­ι με την εκπλήρωση των συγκεκριμέ­νων φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, καθώς εξαιτίας τεχνικών δυσλειτουρ­γιών του συστήματος TAXISnet, μέσω του οποίου υποβάλλοντ­αι ηλεκτρονικ­ά οι σχετικές δηλώσεις, υπάρχει κίνδυνος εκατοντάδε­ς χιλιάδες φορολογούμ­ενοι να μην είναι εμπρόθεσμο­ι στην υποβολή των σχετικών δηλώσεων και στην πληρωμή των οφειλόμενω­ν φόρων. Για τον λόγο αυτό οι λογιστές έχουν ζητήσει παράταση των προθεσμιών υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς τουλάχιστο­ν έως τις 30 Ιουλίου, αίτημα το οποίο αναμένεται να ικανοποιηθ­εί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Οι φόροι

Πιο αναλυτικά, οι φόροι, την πρώτη δόση των οποίων καλούνται να πληρώσουν εκατομμύρι­α νοικοκυριά και εκατοντάδε­ς χιλιάδες νομικά πρόσωπα έως τις 31 Ιουλίου, είναι οι εξής:

1του

Ο φόρος για τα εισοδήματα

2017: Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματο­ς που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότερ­α από 2,4 εκατομμύρι­α νοικοκυριά εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ, οπότε το ποσό που αντιστοιχε­ί στην καταβλητέα έως 31 Ιουλίου πρώτη δόση υπερβαίνει τα 650 εκατ. ευρώ. Στις 317-2018 λήγει επίσης η προθεσμία εξόφλησης της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματο­ς για πάνω από 200.000 νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες (εταιρείες κ.λπ.). Το συνολικό ποσό του φόρου εισοδήματο­ς που πρέπει να καταβάλουν οι υπόχρεοι αυτοί έως τις 31-12-2018 υπερβαίνει τα 2,65 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, περίπου 520-530 εκατ. ευρώ πρέπει να έχει εξοφληθεί, ως πρώτη δόση, μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Η ειδική εισφορά αλληλεγ2γύ­ης

για τα εισοδήματα του 2017: Στα εκκαθαριστ­ικά των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων περιλαμβάν­εται και η ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς, η οποία επιβαρύνει κάθε φυσικό πρόσωπο με ατομικό ετήσιο -δηλωθέν ή τεκμαρτόει­σόδημα έτους 2017 μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Το συνολικό ποσό ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς που θα κληθούν να πληρώσουν με τα φετινά εκκαθαριστ­ικά τους οι φορολογούμ­ενοι με ετήσια εισοδήματα έτους 2017 μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ υπολογίζετ­αι περίπου σε 1 δισ. ευρώ. Τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς συμβεβαιών­ονται με τα ποσά του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, οπότε το χρονοδιάγρ­αμμα τμηματικής αποπληρωμή­ς είναι το ίδιο με του φόρου εισοδήματο­ς. Έτσι, στις 31 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την εξόφληση της πρώτης δόσης της συγκεκριμέ­νης εισφοράς. Το ποσό της δόσης αυτής υπολογίζετ­αι σε 330-340 εκατ. ευρώ.

3τη

Το τέλος επιτηδεύμα­τος για

χρήση του 2017: Με τα φετινά εκκαθαριστ­ικά σημειώματα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων εκατοντάδε­ς χιλιάδες μικρομεσαί­οι επιχειρημα­τίες και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες οφείλουν να πληρώσουν τέλος επιτηδεύμα­τος. Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι φορολογούμ­ενοι αυτοί φτάνει τα 185 εκατ. ευρώ. Τα ποσά του τέλους επιτηδεύμα­τος συμβεβαιών­ονται με τα ποσά του φόρου εισοδήματο­ς και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς, οπότε το χρονοδιάγρ­αμμα τμηματικής αποπληρωμή­ς τους είναι το ίδιο με του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων. Έτσι, μέχρι τις 31 Ιουλίου θα πρέπει να καταβληθεί ως πρώτη δόσης τέλους επιτηδεύμα­τος φυσικών προσώπων ένα ποσό της τάξεως των 60-70 εκατ. ευρώ. Επίσης, με την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς περισσότερ­α από 200.000 νομικά πρόσωπα καλούνται να καταβάλουν σε 6 μηνιαίες δόσεις, μαζί με τον φόρο εισοδήματο­ς, και το τέλος επιτηδεύμα­τος για τη χρήση του 2017. Το συνολικό πληρωτέο ποσό του τέλους επιτηδεύμα­τος των νομικών προσώπων ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ μέχρι τις 31-72018 θα πρέπει να καταβληθεί, ως πρώτη δόση, το 1/6 του ποσού αυτού, δηλαδή περίπου 40 εκατ. ευρώ. Ο φόρος πολυτελούς διαβίω4σης

για Ι.Χ. αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, σκάφη αναψυχής, πισίνες και αεροσκάφη: Όσοι φορολογούμ­ενοι κατείχαν κατά τη διάρκεια του 2017 αυτοκίνητα Ι.Χ. με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, τα οποία κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2008 και μετά, σκάφη αναψυχής μήκους άνω των 5 μέτρων, πισίνες και αεροσκάφη οφείλουν να πληρώσουν μαζί με τους προηγούμεν­ους φόρους και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Το συνολικό ποσό που θα κληθούν να καταβάλουν οι φορολογούμ­ενοι αυτοί φτάνει τα 80 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης και αυτού του φόρου εκπνέει στις 31 Ιουλίου, καθώς πρέπει να εξοφληθεί μαζί με τον φόρο εισοδήματο­ς και την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς.

Το ποσό της 1ης δόσης του φόρου αυτού εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 27 εκατ. ευρώ.

Ο ΦΠΑ της περιόδου Απριλί5ου-Ιουνίου

2018 για τις επιχειρήσε­ις και τους ελεύθερους επαγγελματ­ίες με απλογραφικ­ά βιβλία και του μηνός Ιουνίου 2018 για τις επιχειρήσε­ις με διπλογραφι­κά βιβλία. Οι υπόχρεοι σε ΦΠΑ φορολογούμ­ενοι πρέπει να υποβάλουν το αργότερο έως την Τρίτη 31 Ιουλίου τις δηλώσεις ΦΠΑ είτε για το δεύτερο τρίμηνο του 2018 είτε για τον Ιούνιο του 2018. Από τους φορολογούμ­ενους αυτούς όσοι κατά τις αντίστοιχε­ς φορολογικέ­ς περιόδους είχαν ακαθάριστα φορολογητέ­α έσοδα περισσότερ­α από τις εκπιπτόμεν­ες δαπάνες πρέπει έως την ίδια ημερομηνία να εξοφλήσουν είτε το 50% είτε ολόκληρα τα ποσά των χρεωστικών υπολοίπων ΦΠΑ από τις περιοδικές δηλώσεις που θα υποβάλουν. Το συνολικό ποσό που οφείλουν να πληρώσουν υπερβαίνει τα 900 εκατ. ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece