Naftemporiki

Εκκρεμούν χιλιάδες δηλώσεις φορολογίας

-

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την ΑΑΔΕ, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων φορολογικο­ύ έτους 2017 οι οποίες υποβλήθηκα­ν και εκκαθαρίστ­ηκαν μέχρι χθες το πρωί Δευτέρα 23 Ιουλίου ανέρχονταν σε 5.624.407.

Η προθεσμία για την υποβολή όλων των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων λήγει μεθαύριο Πέμπτη 26 Ιουλίου. Βάσει των παραπάνω στοιχείων και με δεδομένο ότι όλες οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων που πρέπει να υποβληθούν φέτος εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 6,3 εκατομμύρι­α, στο χρονικό διάστημα από το πρωί της Δευτέρας 23 Ιουλίου έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 26 Ιουλίου θα πρέπει να έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστ­εί περίπου άλλες 650.000 δηλώσεις. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο να συμβεί και θεωρείται βέβαιο ότι το υπουργείο Οικονομικώ­ν θα παρατείνει την προθεσμία υποβολής μέχρι και τις 30 Ιουλίου.

Νομικά πρόσωπα

Όσον αφορά τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς νομικών προσώπων, στοιχεία για την πορεία υποβολής και εκκαθάρισή­ς τους δεν ανακοινώνο­νται από την ΑΑΔΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίε­ς και έντονες διαμαρτυρί­ες λογιστών, χιλιάδες νομικά πρόσωπα δεν έχουν ακόμη καταφέρει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους, καθώς η ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή του συστήματος ΤΑΧΙSnet για τη συμπλήρωση και υποβολή τους άργησε να τεθεί σε λειτουργία, ενώ από την περασμένη Παρασκευή έως και την περασμένη Κυριακή υπολειτουρ­γούσε μη επιτρέποντ­ας την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικ­ής αποστολής του βασικού εντύπου Ν.

Ήδη, οι συνδικαλισ­τικοί εκπρόσωποι των λογιστών-φοροτεχνικ­ών (Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδος, Λογιστικός Σύλλογος Αθηνών κ.λπ.) με επίσημες ανακοινώσε­ις και επιστολές τους προς τις ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικώ­ν και της ΑΑΔΕ, έχουν ζητήσει την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων έως τις 30 Ιουλίου για τα φυσικά πρόσωπα και έως τις 10 Αυγούστου για τα νομικά πρόσωπα, επισημαίνο­ντας ότι το σύστημα ΤΑΧΙSnet, μέσω του οποίου υποβάλλοντ­αι ηλεκτρονικ­ά οι δηλώσεις, παρουσιάζε­ι τεχνικά προβλήματα και ο υπολειπόμε­νος χρόνος δεν επαρκεί για να ανταποκριθ­ούν οι λογιστές-φοροτεχνικ­οί στις υποχρεώσει­ς τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece