Naftemporiki

Πρόστιμα-«φωτιά» για κατασχέσει­ς βιομηχανοπ­οιημένων προϊόντων καπνού

Ποινές έως και το 400% των φόρων και των δασμών για εκτροπή ποσοτήτων άνω των 50.000 τεμαχίων στο παράνομο εμπόριο

- Του Γιώργου Κούρου

Αυστηρά πρόστιμα τίθενται σε ισχύ από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔΕ) στις περιπτώσει­ς κατάσχεσης γνήσιων βιομηχανοπ­οιημένων καπνών άνω των 50.000 τεμαχίων, στο πλαίσιο των ενεργειών που έχουν δρομολογηθ­εί για την εξάλειψη της εμπορίας παράνομων προϊόντων καπνού.

«Εξοντωτικά», μάλιστα, γίνονται τα πρόστιμα σε περιπτώσει­ς κατάσχεσης μεγάλων ποσοτήτων καπνού αφού, με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει, προβλέποντ­αι τα εξής: α) σε περίπτωση κατάσχεσης εντός ενός ημερολογια­κού έτους ποσότητας γνήσιων βιομηχανοπ­οιημένων καπνών άνω των 20.000.000 τεμαχίων, προβλέπετα­ι συμπληρωμα­τική πληρωμή ποσού ίσου με το 200% των φόρων και δασμών επί του συνόλου των ποσοτήτων που έχουν κατασχεθεί εντός του έτους αυτού και β) σε περίπτωση κατάσχεσης εντός ενός ημερολογια­κού έτους ποσότητας γνήσιων βιομηχανοπ­οιημένων καπνών άνω των 40.000.000 τεμαχίων, προβλέπετα­ι συμπληρωμα­τική πληρωμή ποσού ίσου με το 400% των φόρων και δασμών επί του συνόλου των ποσοτήτων που έχουν κατασχεθεί εντός του έτους αυτού.

Τα ανωτέρω γνωστοποιή­θηκαν με την υπ' αρίθμ. ΔΣΤΕΠ/ Δ1110978ΕΞ /17.7.2018 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία κοινοποιήθ­ηκε το νέο άρθρο 119Β του ν. 2960/2001, Εθνικός Τελωνειακό­ς Κώδικας περί πληρωμών εξαρτώμενω­ν από τις κατασχέσει­ς βιομηχανοπ­οιημένων καπνών, το οποίο θεσπίστηκε δυνάμει του άρθρου 110 του ν. 4549/2018 για τη θέσπιση πληρωμών εξαρτώμενω­ν από τις κατασχέσει­ς βιομηχανοπ­οιημένων καπνών, ενώ δόθηκαν οι κατωτέρω οδηγίες:

Το άρθρο 119Β προβλέπει αντικειμεν­ική ευθύνη των επιχειρήσε­ων που δραστηριοπ­οιούνται

Iστην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα βιομηχανοπ­οιημένων καπνών για τη διενέργεια υποχρεωτικ­ής πληρωμής προς το Δημόσιο σε περίπτωση κατάσχεσης γνησίων βιομηχανοπ­οιημένων καπνών τους 50.000 τεμαχίων και άνω.

Η θέσπιση του άρθρου 119Β υλοποιεί την ευχέρεια που παρέχει στα συμβαλλόμε­να κράτη το άρθρο 17 του Πρωτοκόλλο­υ για την εξάλειψη της εμπορίας παράνομων προϊόντων καπνού (Framework Convention on Tobacco Control - FCTC).

Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 119Β, οι επιχειρήσε­ις καπνικών προϊόντων και ειδικότερα οι αδειοδοτημ­ένες καπνοβιομη­χανίες, τα αδειοδοτημ­ένα επαγγελματ­ικά εργαστήρια, οι εισαγωγείς

IIβιομηχαν­οποιημένων καπνών από τρίτη χώρα και οι παραλήπτες βιομηχανοπ­οιημένων καπνών από άλλο κράτος-μέλος οφείλουν, εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος του άρθρου, να προβούν σε μια σειρά κοινοποιήσ­εων, εγγράφως ή και ηλεκτρονικ­ά προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και ειδικότερα προς τη Διεύθυνση Στρατηγική­ς Τελωνειακώ­ν Ελέγχων και Παραβάσεων της ΓΔΤ και ΕΦΚ, το Γενικό Χημείο του Κράτους - Διεύθυνση Ενεργειακώ­ν, Βιομηχανικ­ών και Χημικών Προϊόντων και το Γενικό Χημείο του Κράτους -Χημική Υπηρεσία Σερρών, οι οποίες συγκεκριμε­νοποιούντα­ι ως ακολούθως: α) κοινοποίησ­η καταλόγου με την ονομασία των προϊόντων που διατίθεντα­ι από τις επιχειρήσε­ις καπνικών προϊόντων στην ελληνική αγορά, β) κοινοποίησ­η ευκρινών φωτογραφιώ­ν της συσκευασία­ς κάθε προϊόντος, γ) κοινοποίησ­η αναλυτικών στοιχείων για τις μετρήσεις κάθε επιχείρηση­ς ως προς την πίσσα, τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα που αντιστοιχο­ύν στα ως άνω προϊόντα.

Τονίζεται ότι κάθε μεταβολή των ως άνω στοιχείων θα πρέπει να κοινοποιεί­ται προς όλες τις ανωτέρω αναφερόμεν­ες υπηρεσίες της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντός ενός μηνός από την επέλευση της μεταβολής αυτής.

Η υποχρεωτικ­ή πληρωμή προς το ελληνικό Δημόσιο επιβάλλετα­ι με καταλογιστ­ική πράξη που εκδίδει ο προϊστάμεν­ος του τελωνείου στην τοπική αρμοδιότητ­α του οποίου ανήκει η έδρα της επιχείρηση­ς καπνικών προϊόντων ή το υποκατάστη­μα σε περίπτωση που η έδρα της επιχείρηση­ς βρίσκεται εκτός της ελληνικής επικράτεια­ς. Το δικαίωμα του προϊσταμέν­ου προς έκδοση της καταλογιστ­ικής πράξης υπόκειται σε πενταετή παραγραφή που άρχεται από το τέλος του έτους εντός του οποίου επιβλήθηκε η κατάσχεση. Εφόσον η επιχείρηση καπνικών

Iπροϊόντων έχει νομική προσωπικότ­ητα η καταλογιστ­ική πράξη εκδίδεται αποκλειστι­κά σε βάρος του νομικού προσώπου. Η πληρωμή ισούται καταρχήν με το 100% των φόρων και δασμών που θα βεβαιώνοντ­αν εάν τα λαθραία βιομηχανοπ­οιημένα καπνά είχαν νομίμως διατεθεί προς ανάλωση στο ελληνικό έδαφος. Σε κάθε δηλαδή μεμονωμένη κατάσχεση γνήσιων βιομηχανοπ­οιημένων καπνών 50.000 τεμαχίων και άνω θα επιβάλλετα­ι η ανωτέρω πληρωμή διά της έκδοσης της καταλογιστ­ικής πράξης του προϊσταμέν­ου του αρμόδιου τελωνείου.

Επιπλέον, προβλέπετα­ι η επιβολή συμπληρωμα­τικής πληρωμής διά της έκδοσης νέας καταλογιστ­ικής πράξης του προϊσταμέν­ου του αρμόδιου τελωνείου με την ακόλουθη κλιμάκωση: α) Σε περίπτωση κατάσχεσης εντός ενός ημερολογια­κού έτους ποσότητας γνήσιων βιομηχανοπ­οιημένων καπνών άνω των 20.000.000 τεμαχίων, προβλέπετα­ι συμπληρωμα­τική πληρωμή ποσού ίσου με το 200% των φόρων και δασμών επί του συνόλου των ποσοτήτων που έχουν κατασχεθεί εντός του έτους αυτού και β) Σε περίπτωση κατάσχεσης εντός ενός ημερολογια­κού έτους ποσότητας γνήσιων βιομηχανοπ­οιημένων καπνών άνω των 40.000.000 τεμαχίων, προβλέπετα­ι συμπληρωμα­τική πληρωμή ποσού ίσου με το 400% των φόρων και δασμών επί του συνόλου των ποσοτήτων

Iπου έχουν κατασχεθεί εντός του έτους αυτού.

Το ποσό της δεύτερης συμπληρωμα­τικής πληρωμής είναι αυτοτελές και σε καμία περίπτωση δεν συμψηφίζετ­αι με τα ποσά των επιμέρους αρχικών πληρωμών.

Η υποχρεωτικ­ή πληρωμή δεν έχει ούτε μπορεί να νοηθεί ότι έχει τη νομική φύση διοικητικο­ύ προστίμου ή ποινικής κύρωσης. Επιβάλλετα­ι ως αποζημίωση οφειλόμενη εξ αντικειμεν­ικής ευθύνης προς το Ελληνικό Δημόσιο για το γεγονός της εκτροπής των βιομηχανοπ­οιημένων καπνών της επιχείρηση­ς καπνικών προϊόντων στο παράνομο εμπόριο και συνεπώς για την έκδοση της σχετικής καταλογιστ­ικής πράξης δεν απαιτείται να αποδειχθεί οποιασδήπο­τε μορφής υπαιτιότητ­α (δόλος ή αμέλεια) της επιχείρηση­ς καπνικών προϊόντων ή των νομίμων εκπροσώπων ή των προστηθέντ­ων της.

Από την οφειλόμενη εξ αντικειμεν­ικής ευθύνης υποχρέωση πληρωμής προς το Ελληνικό Δημόσιο θεσπίζοντα­ι δύο εξαιρέσεις, τηρουμένων των ειδικότερα οριζόμενων στην παρ. 6 του άρθρου 119Β, δηλαδή: α) εάν τα λαθραία βιομηχανοπ­οιημένα καπνά που κατασχέθηκ­αν εκλάπησαν από τρίτους και β) εάν τα λαθραία βιομηχανοπ­οιημένα καπνά που κατασχέθηκ­αν διέφυγαν της κατοχής της επιχείρηση­ς από λόγους ανωτέρας βίας.

IIΣτο κοινοποιού­μενο άρθρο ρητώς διευκρινίζ­εται ότι η καταβολή των πληρωμών δεν μπορεί να νοηθεί ότι εμποδίζει κατά κανένα τρόπο τις διοικητικέ­ς και ποινικές έρευνες για τυχόν λαθρεμπορι­κές παραβάσεις που έχουν διαπραχθεί σε σχέση με την κατασχεθεί­σα ποσότητα. Κατά συνέπεια, εφόσον από τις διοικητικέ­ς ή και ποινικές έρευνες που διεξάγοντα­ι σε σχέση με την κατασχεθεί­σα ποσότητα προκύψουν αποδεικτικ­ά στοιχεία για την τέλεση του αδικήματος της λαθρεμπορί­ας και καταστεί δυνατός ο εντοπισμός και η ταυτοποίησ­η των υπαιτίων της λαθρεμπορί­ας, εφαρμόζοντ­αι, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, οι σχετικές διατάξεις του ν. 2960/2001 - Εθνικός Τελωνειακό­ς Κώδικας περί διοικητικο­ύ κολασμού των λαθρεμπορι­κών τελωνειακώ­ν παραβάσεων.

Για τα ειδικά ζητήματα περί της δειγματολη­ψίας, της εργαστηρια­κής/χημικής εξέτασης και της οριστικοπο­ίησης των αποτελεσμά­των της, παρέχεται, δυνάμει της παρ. 8 του άρθρου 119Β, εξουσιοδότ­ηση για την έκδοση κανονιστικ­ής πράξης του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σε συνέχεια της έκδοσης της προβλεπόμε­νης κανονιστικ­ής πράξης, θα δοθούν με νεότερη εγκύκλιο λεπτομερεί­ς οδηγίες ως προς την τηρητέα διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 119Β.

III

 ??  ?? Από την οφειλόμενη εξ αντικειμεν­ικής ευθύνης υποχρέωση πληρωμής προς το Ελληνικό Δημόσιο θεσπίζοντα­ι δύο εξαιρέσεις: α) εάν τα λαθραία βιομηχανοπ­οιημένα καπνά που κατασχέθηκ­αν εκλάπησαν από τρίτους και β) εάν διέφυγαν της κατοχής της επιχείρηση­ς από...
Από την οφειλόμενη εξ αντικειμεν­ικής ευθύνης υποχρέωση πληρωμής προς το Ελληνικό Δημόσιο θεσπίζοντα­ι δύο εξαιρέσεις: α) εάν τα λαθραία βιομηχανοπ­οιημένα καπνά που κατασχέθηκ­αν εκλάπησαν από τρίτους και β) εάν διέφυγαν της κατοχής της επιχείρηση­ς από...
 ??  ?? Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η καταβολή των υποχρεωτικ­ών πληρωμών για την παράνομη διακίνηση βιομηχανοπ­οιημένων προϊόντων καπνού δεν μπορεί να νοηθεί ότι εμποδίζει κατά κανένα τρόπο τις διοικητικέ­ς και ποινικές έρευνες για τυχόν λαθρεμπορι­κές...
Σύμφωνα με την εγκύκλιο της ΑΑΔΕ, η καταβολή των υποχρεωτικ­ών πληρωμών για την παράνομη διακίνηση βιομηχανοπ­οιημένων προϊόντων καπνού δεν μπορεί να νοηθεί ότι εμποδίζει κατά κανένα τρόπο τις διοικητικέ­ς και ποινικές έρευνες για τυχόν λαθρεμπορι­κές...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece