Naftemporiki

Γύρισε σε πλεόνασμα το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Μάιο

Συνέβαλαν η σημαντική βελτίωση των ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων και η αύξηση των εξαγωγών - Στα περσινά επίπεδα το πεντάμηνο

-

Μεγάλη βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών του Μαΐου, συγκριτικά με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, κατέγραψε η Τράπεζα της Ελλάδος. Έκλεισε με πλεόνασμα 191,5 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματο­ς 658 εκατ. ευρώ πέρυσι, εξαιτίας δύο παραγόντων: πρώτον, της σημαντικής βελτίωσης των ταξιδιωτικ­ών εισπράξεων και, δεύτερον, της σημαντικής αύξησης των εξαγωγών. Μετά τη βελτίωση των επιδόσεων του Μαΐου το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο πεντάμηνο έκλεισε περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, παρουσιάζο­ντας έλλειμμα 3,974 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματο­ς 3,946 δισ. ευρώ στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2017. Αν σημειωθούν αντίστοιχε­ς επιδόσεις και τον Ιούνιο, η Ελληνική Στατιστική Αρχή αναμένεται να καταγράψει θετικότερε­ς επιδόσεις στο ΑΕΠ του β' τριμήνου από το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών.

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου­Μαΐου το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών έκλεισε με έλλειμμα 4,914 δισ. ευρώ έναντι 4,807 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο του 2017. Η επίδοση αυτή ναι μεν είναι ελαφρώς χειρότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ωστόσο το άνοιγμα έχει περιοριστε­ί αισθητά σε σχέση με το τετράμηνο. Είναι ενδεικτικό ότι στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου το έλλειμμα στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών έφτασε στα 5,221 δισ. ευρώ, αισθητά αυξημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του πρώτου τετραμήνου του 2017, που ήταν 4,59 δισ. ευρώ. Οι επιδόσεις του Μαΐου ήταν τέτοιες που συνέβαλαν στο να κλείσει πολύ σύντομα το άνοιγμα. Το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών ήταν θετικό κατά 266 εκατ. ευρώ τον φετινό Μάιο, όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχε κλείσει με έλλειμμα 216,8 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, οι επιδόσεις στα τέσσερα βασικά ισοζύγια που διαμορφώνο­υν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αλλά και το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών είχαν ως εξής:

1

Στο ισοζύγιο αγαθών, το έλλειμμα στο πεντάμηνο διαμορφώθη­κε στα 7,963 δισ. ευρώ έναντι 7,754 δισ. ευρώ το αντίστοιχο

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece