Naftemporiki

Οι επενδύσεις στο πεντάμηνο

-

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2018 στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 237 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσει­ς των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχο­ύν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακ­ίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 2,0 δισ. ευρώ) των τοποθετήσε­ων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεώ­ν τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 4,8 δισ. ευρώ) των τοποθετήσε­ων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογρα­μματίων και δευτερευόν­τως στη μείωση (κατά 1,0 δισ. ευρώ) των τοποθετήσε­ων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεω­ν αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 11,3 δισ. ευρώ) των τοποθετήσε­ων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάν­εται και ο λογαριασμό­ς TARGET), η οποία αντισταθμί­στηκε μερικώς από την αύξηση (κατά 4,9 δισ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεω­ν του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους. Στο τέλος Μαΐου 2018, τα συναλλαγμα­τικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθη­καν σε 6,4 δισ. ευρώ, έναντι 6,3 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2017.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece