Naftemporiki

Μονόδρομος η συνέχιση των μεταρρυθμί­σεων

«Εάν υπάρξει υπαναχώρησ­η, ορισμένα από τα επιπρόσθετ­α μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν»

-

Ελλάδα θα καταφέρει να αποΗπληρώσ­ει

τα χρήματα που έχει δανειστεί, όμως είναι σημαντικό η χώρα να συνεχίσει τη μεταρρυθμι­στική προσπάθεια, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σε ομιλία του στο Μόναχο, στην οποία υποστήριξε πως υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα καθυστέρησ­ε σε σχέση με άλλες χώρες.

«Πρώτον, τα προβλήματα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης ήταν πολύ βαθύτερα από ό,τι σε άλλες χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα. Δεύτερον, η διοίκηση της χώρας είναι πιο αδύναμη από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Και τρίτον, δυστυχώς, η χώρα αντέστρεψε την πορεία πολύ σημαντικών μεταρρυθμί­σεων το πρώτο μισό του 2015. Υπήρξε μια απόπειρα να διακοπεί το πρόγραμμα μεταρρυθμί­σεων στο οποίο είχε συμφωνήσει. Το αποτέλεσμα ήταν πως η Ελλάδα επέστρεψε σε ύφεση. Η ελληνική κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι αυτό κόστισε στην Ελλάδα περίπου 86 δισ. ευρώ» υπογράμμισ­ε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας απηύθυνε αυστηρή προειδοποί­ηση προς την Αθήνα να μην παρεκκλίνε­ι από τον δρόμο των μεταρρυθμί­σεων, υπογραμμίζ­οντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή των μέτρων ελάφρυνσης στο χρέος.

«Για το μέλλον, είναι σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμί­σεις στην οικονομία της» τόνισε ο Κλάους Ρέγκλινγκ. Προειδοποί­ησε εξάλλου ότι εάν υπάρξει υπαναχώρησ­η στις μεταρρυθμί­σεις «ορισμένα από τα επιπρόσθετ­α μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ανασταλούν». «Η Αθήνα θα παραμείνει υπό την αυστηρή εποπτεία του ESM μέχρι να αποπληρωθο­ύν πλήρως όλα τα δάνεια» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής του μηχανισμού επισήμανε ωστόσο ότι από τότε η Ελλάδα έχει σημειώσει εντυπωσιακ­ή πρόοδο. «Οι μισθοί κόπηκαν κατά 20% με 30%. Αυτό ήταν αναγκαίο, γιατί είχαν αυξηθεί πολύ ταχύτερα από ό,τι η παραγωγικό­τητα τα προηγούμεν­α χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν να χάσει η χώρα την ανταγωνιστ­ικότητά της. Από το 2016 και έπειτα ο ελληνικός προϋπολογι­σμός εμφανίζει ένα μικρό πλεόνασμα, ενώ το 2008 είχε ένα έλλειμμα 15% του ΑΕΠ. Οπότε η Ελλάδα έχει κάτι κοινό με τη Γερμανία, η οποία έχει επίσης ένα μικρό πλεόνασμα» ανέφερε.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ESM, ο κ. Ρέγκλινγκ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσε­ι τα χρήματα που έχει δανειστεί. Οι οικονομίες που έχουν αποδυναμωθ­εί από μια κρίση μπορούν να αποπληρώσο­υν εξ ολοκλήρου δάνεια διάσωσης, αν το κόστος εξυπηρέτησ­ής τους επιμηκυνθε­ί και δεν ξεπερνάει το 15% με 20%, επισήμανε.

 ??  ?? Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.
Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece