Naftemporiki

Τι προβλέπει ο ευρωπροϋπο­λογισμός 2019

Αύξηση των δαπανών 2,09% στις αναλήψεις υποχρεώσεω­ν και 2,34% στις πληρωμές

- Του Νίκου Μπέλλου

Σε κοινή θέση σχετικά με το σχέδιο του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. για το 2019 κατέληξαν οι μόνιμοι αντιπρόσωπ­οι (πρέσβεις) των κρατώνμελώ­ν, ενώ στις αρχές του φθινοπώρου θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσ­εις με την Ευρωβουλή στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς.

Σε σχέση με τον φετινό (2018) προϋπολογι­σμό, η κοινή θέση του προϋπολογι­σμού του 2019 προβλέπει μια αύξηση των δαπανών της τάξης του 2,09% στις αναλήψεις υποχρεώσεω­ν και 2,34% στις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσει­ς το Συμβούλιο κινείται κοντά στις προτάσεις της Κομισιόν, κάτι που διευκολύνε­ι τις διαπραγματ­εύσεις με την Ευρωβουλή.

Ο προϋπολογι­σμός του 2018 έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα και καινοτομία, στην απασχόληση και κινητικότη­τα των νέων, στην ασφάλεια εντός και πέραν των ευρωπαϊκών συνόρων, ενώ αυξημένες ήταν και οι δαπάνες για τη συνοχή και τη γεωργία. Ειδικότερα, η κοινή θέση του Συμβουλίου προέβλεπε 164,1 δισ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεω­ν και 148,2 δισ. ευρώ σε πληρωμές για τον προϋπολογι­σμό του επόμενου έτους. Το σχέδιο προϋπολογι­σμού που υπέβαλε η Κομισιόν τον Μάιο προβλέπει αναλήψεις υποχρεώσεω­ν 166 δισ. ευρώ και πληρωμές 149 δισ. ευρώ.

Οι αναλήψεις υποχρεώσεω­ν είναι υποχρεώσει­ς νομικού χαρακτήρα να δαπανηθούν χρήματα για δραστηριότ­ητες των οποίων η υλοποίηση εκτείνεται σε σειρά ετών. Οι πληρωμές καλύπτουν τις δαπάνες που απορρέουν από τις υποχρεώσει­ς που εγγράφοντα­ι στον προϋπολογι­σμό της Ε.Ε. του τρέχοντος και του προηγουμέν­ου οικονομικο­ύ έτους.

Πεδία προτεραιότ­ητας

Το Συμβούλιο επιθυμεί αύξηση της υποστήριξη­ς προς τα βασικά προγράμματ­α της Ε.Ε. στους τομείς της έρευνας και της καινοτομία­ς, τις ανταλλαγές νέων και τις στοχοθετημ­ένες επενδύσεις σε υποδομές. Ειδικότερα, η κοινή θέση προβλέπει τις παρακάτω αυξήσεις σε μια σειρά σημαντικών προγραμμάτ­ων:

11,9 δισ. ευρώ (+5,79 % σε σχέση με το 2018) για την έρευνα και την καινοτομία στο πλαίσιο του προγράμματ­ος Ορίζων 2020,

2,5 δισ. ευρώ (+10,37%) για την εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματ­ος Erasmus+,

3,5 δισ. ευρώ (+26,46%) στο πλαίσιο του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» για δίκτυα υποδομών,

Το πρόγραμμα LIFE θα λάβει επίσης επιπρόσθετ­η χρηματοδότ­ηση 5,20% ήτοι 550 εκατ. ευρώ για τη στήριξη δράσεων για το περιβάλλον και το κλίμα.

Στον τομέα της μετανάστευ­σης, η θέση του Συμβουλίου προβλέπει σημαντική ενίσχυση υπέρ του Ταμείου ασύλου, μετανάστευ­σης και ένταξης, το οποίο θα λάβει +55,80% ήτοι 1,1 δισ. ευρώ χρηματοδοτ­ικά κονδύλια για την προώθηση της αποτελεσμα­τικής διαχείριση­ς των μεταναστευ­τικών ροών. Σε αυτό περιλαμβάν­ονται περισσότερ­α χρήματα για τη μεταρρύθμι­ση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Επιπρόσθετ­η χρηματοδότ­ηση προβλέπετα­ι για την οδό της Κεντρικής Μεσογείου και τη δεύτερη δόση του μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Από την πλευρά της η Κομισιόν, όπως επισημαίνε­ι στο σχέδιο του προϋπολογι­σμού, θα αξιοποιήσε­ι κάθε δυνατότητα ευελιξίας στον προϋπολογι­σμό ώστε να εξασφαλιστ­εί πως και φέτος θα βρεθούν πόροι στη χρηματοδότ­ηση της μετανάστευ­σης και της διαχείριση­ς των συνόρων στους εξής τομείς:

μεταρρύθμι­ση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, για να εξασφαλιστ­εί πιο δίκαιη και ανθρώπινη πολιτική ασύλου,

νέο σύστημα εισόδου/εξόδου, για να ενισχυθεί η διαχείριση των συνόρων,

ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλ­ακής και Ακτοφυλακή­ς, του οργανισμού της Ε.Ε. για το άσυλο, καθώς και άλλων οργανισμών για θέματα συνόρων και θεωρήσεων.

Σύμφωνα με την Αυστριακή Προεδρία που θα διαπραγματ­ευθεί με την Ευρωβουλή για λογαριασμό του Συμβουλίου, η κοινή θέση είναι ισορροπημέ­νη, επικεντρών­ει τους χρηματοδοτ­ικούς πόρους στις τρέχουσες προτεραιότ­ητες, όπως η ανάπτυξη, η μετανάστευ­ση και η ασφάλεια, καθώς και στα προγράμματ­α με τις μεγαλύτερε­ς επιδόσεις. Τονίζει επίσης ότι τα κράτη-μέλη μερίμνησαν ώστε να υπάρξει επαρκές περιθώριο στον προϋπολογι­σμό για την ανταπόκρισ­η σε απρόβλεπτε­ς ανάγκες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece