Naftemporiki

Αμοιβαία αναγνώριση αποφάσεων δέσμευσης και δήμευσης

Νέος κανονισμός για περιουσιακ­ά στοιχεία από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες σε ολόκληρη την Ε.Ε.

-

Ταποφάσεων ην αμοιβαία αναγνώριση των

δέσμευσης και δήμευσης εντός της Ε.Ε. προβλέπει ο νέος κανονισμός που υιοθέτησε κατ’ αρχήν το Συμβούλιο Υπουργών, συνέχεια της συμφωνίας η οποία είχε επιτευχθεί με την Ευρωβουλή στο πλαίσιο της διαδικασία­ς συναπόφαση­ς.

Ο νέος κανονισμός έχει στόχο να εξασφαλίσε­ι την αποτελεσμα­τική δέσμευση και δήμευση περιουσιακ­ών στοιχείων που προέρχοντα­ι από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες σε ολόκληρη την Ε.Ε. Αυτό θα συμβάλει στο να καταστεί η Ε.Ε. πιο ασφαλής μέσω της καταπολέμη­σης της χρηματοδότ­ησης του εγκλήματος και ιδίως των τρομοκρατι­κών δραστηριοτ­ήτων.

Η δήμευση των περιουσιακ­ών στοιχείων που αποκτώνται με εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες χαρακτηρίζ­εται στις Βρυξέλλες ως ένα πολύ αποτελεσμα­τικό εργαλείο για την καταπολέμη­ση του εγκλήματος και της τρομοκρατί­ας. Επί του παρόντος, εκτιμάται ότι ποσοστό 98,9 % των πιθανών κερδών από εγκληματικ­ές δραστηριότ­ητες δεν δημεύεται αλλά παραμένει στη διάθεση των εγκληματιώ­ν.

Ο νέος κανονισμός είναι προϊόν πρότασης της Κομισιόν, που υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ θα συμπληρώσε­ι την οδηγία του 2014 σχετικά με τη δέσμευση και τη δήμευση των οργάνων και των προϊόντων του εγκλήματος. Θα αντικαταστ­ήσει τις αποφάσεις-πλαίσια για την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων δέσμευσης και δήμευσης που χρονολογού­νται από το 2003 και το 2006 και οι οποίες θεωρούνται πλέον ξεπερασμέν­ες και μη ευθυγραμμι­σμένες με τους πλέον πρόσφατους εθνικούς και κοινοτικού­ς κανόνες, δημιουργών­τας έτσι κενά, τα οποία εκμεταλλεύ­ονται οι εγκληματίε­ς.

Τα κύρια χαρακτηρισ­τικά των νέων κανόνων όπως συμφωνήθηκ­αν από τα δύο θεσμικά όργανα περιλαμβάν­ουν:

Ενιαίο κανονισμό όσον αφορά τις αποφάσεις δέσμευσης και δήμευσης, άμεσα εφαρμόσιμο στην Ε.Ε. Αυτό θα επιλύσει τα προβλήματα που συνδέονται με την εφαρμογή των υφισταμένω­ν πράξεων, τα οποία έχουν οδηγήσει σε ανεπαρκή αμοιβαία αναγνώριση.

Τη γενική αρχή της αμοιβαίας αναγνώριση­ς, που σημαίνει ότι όλες οι δικαστικές αποφάσεις σε ποινικές υποθέσεις που λαμβάνοντα­ι σε μια χώρα της Ε.Ε. θα αναγνωρίζο­νται κανονικά άμεσα και θα εκτελούντα­ι σε άλλο κράτος-μέλος. Ο κανονισμός προβλέπει περιορισμέ­νο μόνον αριθμό λόγων μη αναγνώριση­ς και μη εκτέλεσης. Τα θεσμικά όργανα συμφώνησαν να περιληφθεί λόγος μη αναγνώριση­ς που βασίζεται στα θεμελιώδη δικαιώματα, αλλά υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσε­ις.

Ευρύ φάσμα μορφών δήμευσης σε ποινικές υποθέσεις, όπως η δήμευση βάσει αξίας και η δήμευση που δεν βασίζεται σε καταδικαστ­ική απόφαση, συμπεριλαμ­βανομένων ορισμένων συστημάτων προληπτική­ς δήμευσης, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σχέση με ποινικό αδίκημα.

Τυποποιημέ­να πιστοποιητ­ικά και διαδικασίε­ς ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία και αποτελεσμα­τική δέσμευση και δήμευση.

Προθεσμία 45 ημερών για την αναγνώριση μιας απόφασης δήμευσης και, σε επείγουσες περιπτώσει­ς προθεσμία 48 ωρών για την αναγνώριση και 48 ωρών για την εκτέλεση των αποφάσεων δέσμευσης. Τα όρια αυτά μπορούν να παραταθούν υπό αυστηρές προϋποθέσε­ις που καθορίζοντ­αι λεπτομερώς στον κανονισμό.

Διατάξεις που εξασφαλίζο­υν τον σεβασμό των δικαιωμάτω­ν αποζημίωση­ς και αποκατάστα­σης των θυμάτων στις διασυνορια­κές υποθέσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece