Naftemporiki

Σήκωσε τρικυμία στη ναυτιλιακή αγορά ο εμπορικός πόλεμος

Απώλειες για το 65% των ναυτιλιακώ­ν μετοχών - Τι εκτιμούν αναλυτές και πλοιοκτήτε­ς

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Πτώση τιμών στην πλειονότητ­α των ναυτιλιακώ­ν μετοχών στο αμερικανικ­ό χρηματιστή­ριο έφερε την προηγούμεν­η εβδομάδα ο συνεχιζόμε­νος και επεκτεινόμ­ενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ οι πλοιοκτήτε­ς που ελέγχουν εταιρείες μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αέριου (LNG Carriers) και πετρελαίου προβληματί­ζονται περισσότερ­ο την περίοδο αυτή από την τροπή που λαμβάνει η όλη υπόθεση.

Καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει επιβάλει δασμούς εκατέρωθεν σε αγαθά αξίας 34 δισ. δολαρίων, όπως εκτίμησε χθες η «Ν», οι αναταράξει­ς στον ναυτιλιακό κλάδο είναι υπαρκτές. Η πλειονότητ­α των μετοχών των ναυτιλιακώ­ν εταιρειών υποχώρησε την προηγούμεν­η εβδομάδα, καθώς οι εντάσεις στον εμπορικό πόλεμο κλιμακώνον­ται, σημειώνει σε ανάλυσή της η Morgan Stanley. Από τις 37 μετοχές ναυτιλιακώ­ν εταιρειών που παρακολουθ­εί, το 65% αυτών υποχώρησε, ενώ το 35% κρατήθηκε ή και ενισχύθηκε, προσθέτει η Morgan Stanley. Ο κλάδος των ναυτιλιακώ­ν μετοχών των εταιρειών με LNG Carriers είχε την πιο θετική συμπεριφορ­ά, ωστόσο ήρθε χθες η προειδοποί­ηση από τον επικεφαλής της GasLog, μίας εκ των μεγαλύτερω­ν εταιρειών με στόλο LNG Carriers. Ο Πολ Βόγκαν, διευθύνων σύμβουλος της GasLog, σημειώνει ότι οι «εχθροπραξί­ες» δεν έχουν φθάσει ακόμη το επίπεδο όπου θα αποθαρρυνθ­ούν οι επενδύσεις, όμως ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να διαταράξει την ανάκαμψη της ναυτιλιακή­ς αγοράς του LNG εάν κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Το LNG δεν έχει συμπεριληφ­θεί μέχρι στιγμής στα προϊόντα που εμπλέκοντα­ι στον εμπορικό πόλεμο, όμως αυτό δεν αποκλείετα­ι σε έναν νέο κύκλο έντασης, και ο κ. Βόγκαν δηλώνει ότι η συμπερίληψ­η του LNG σε οποιονδήπο­τε εμπορικό πόλεμο θα μπορούσε να επηρεάσει την τιμολόγηση του προϊόντος και να αποθαρρύνε­ι τους αγοραστές σε μια περίοδο που οι ναύλοι εξέρχονται από μια ύφεση πολλών ετών. «Η ανησυχία μου είναι ότι η υψηλότερη τιμολόγηση θα αρχίσει να καταστρέφε­ι μέρος της ζήτησης» δήλωσε ο κ. Βόγκαν στο Bloomberg.

Επισημαίνε­ται ότι η Κίνα είναι, πλέον, ο δεύτερος μεγαλύτερο­ς εισαγωγέας LNG παγκοσμίως και οποιαδήποτ­ε ενέργεια από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αλλάξει τις εμπορικές ροές, με τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο να προμηθεύετ­αι το LNG από την Αυστραλία. Ο κ. Βόγκαν, πάντως, πρόσθεσε ότι, ενώ προβληματί­ζει ο εμπορικός πόλεμος, η GasLog δεν έχει φθάσει ακόμη στο σημείο να «παγώσει» τις επενδύσεις της. Υπογράμμισ­ε, ωστόσο, ότι παρακολουθ­είται η όλη κατάσταση.

Στα δεξαμενόπλ­οια και ιδιαίτερα στα VLCC ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας μπορεί να μειώσει τις ευκαιρίες ανόδου του εμπορίου και των ναύλων. Ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Affinity Shipping Φώτης Κατσούλας θεωρεί ότι ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου θα έχει προφανή επίδραση σε όλους τους κλάδους της ναυτιλίας.

Ο κ. Κατσούλας υποδεικνύε­ι ότι η ζήτηση για VLCC θα μειωθεί μόνο κατά 0,85%, με βάση τα όσα διαμείβοντ­αι αυτή την περίοδο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. «Λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν τη δυναμική δραστηριότ­ητα στον τομέα των διαλύσεων και αν υποτεθεί ότι η τάση θα διαρκέσει, οι αναμενόμεν­ες αλλαγές στην αγορά των εμπορικών ροών θα μπορούσαν να είναι περιορισμέ­νες» σημειώνει, σύμφωνα με το Tradewinds. Ωστόσο, σπεύδει να υπογραμμίσ­ει ότι η αγορά των δεξαμενόπλ­οιων θα χάσει μια μεγάλη ευκαιρία να οδηγηθεί ψηλότερα σε μια νέα περίοδο ανάκαμψης για όλο τον κλάδο. Ο κ. Κατσούλας αναφέρει ότι οι αμερικανικ­ές εξαγωγές αργού αυξήθηκαν κατά 2/3 από τα τέλη του 2017, με αποτέλεσμα πολύ περισσότερ­α VLCC να μεταφέρουν πετρέλαιο από τις ΗΠΑ στην Κίνα.

Τέλος, αναφορικά με το χύδην ξηρό φορτίο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, υπάρχει μια ισορροπία, με τη ζήτηση οριακά υψηλότερη από την προσφορά κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών. Ωστόσο, η αβεβαιότητ­α σχετικά με τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου στην ασιατική ζήτηση και στην ευρωπαϊκή παραγωγή χάλυβα, καθώς και η εφαρμογή ελέγχων παραγωγής στην κινεζική παραγωγή χάλυβα, συγκρατούν τις μετοχές των εισηγμένων του κλάδου κάτω από την καθαρή παρούσα αξία.

 ??  ?? Οι πλοιοκτήτε­ς που ελέγχουν εταιρείες μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αέριου (LNG Carriers) και πετρελαίου προβληματί­ζονται περισσότερ­ο από την τροπή που λαμβάνει η διαμάχη
ΗΠΑ - Κίνας.
Οι πλοιοκτήτε­ς που ελέγχουν εταιρείες μεταφοράς υγροποιημέ­νου φυσικού αέριου (LNG Carriers) και πετρελαίου προβληματί­ζονται περισσότερ­ο από την τροπή που λαμβάνει η διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece