Naftemporiki

«Οδικός χάρτης» για την ίδρυση εταιρειών μέσω της e-ΥΜΣ

Σύσταση επιχείρηση­ς μέσα σε 35 λεπτά - Βήμα, βήμα η διαδικασία - Αναλυτικός οδηγός με ερωτήσεις

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Σε χρόνο - ρεκόρ, που κατά μέσο όρο είναι της τάξεως της μίας ώρας, ιδρύθηκαν κατά την έναρξη λειτουργία­ς της Ηλεκτρονικ­ής Υπηρεσίας μίας Στάσης (e-ΥΜΣ) οι πρώτες επιχειρήσε­ις. Η εφαρμογή άνοιξε προχθές για τις μονοπρόσωπ­ες ΙΚΕ και θα επεκταθεί έως το τέλος του 2019 σε όλες τις εταιρικές μορφές. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο καλύτερος χρόνος που επιτεύχθηκ­ε για την ηλεκτρονικ­ή σύσταση επιχείρηση­ς, ήταν τα 35 λεπτά της ώρας. άλιστα στο πλαίσιο παροΜχής

κινήτρων για τη χρήση της e-ΥΜΣ, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποφάσισε ότι κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος η ίδρυση θα είναι δωρεάν.

Μετά την παρέλευση του ενός έτους, θα καταβάλλον­ται τέλη, αλλά το κόστος θα είναι κατά 70% χαμηλότερο από αυτό που ισχύει για την ίδρυση με τις άλλες, παραδοσιακ­ές μορφές Υπηρεσιών Μίας Στάσης, δηλαδή τα επιμελητήρ­ια και τα συμβολαιογ­ραφικά γραφεία. Σημειώνετα­ι ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη ηλεκτρονικ­ή σύσταση μιας επιχείρηση­ς είναι η χρήση πρότυπου καταστατικ­ού.

Με αφορμή την ενεργοποίη­ση του νέου συστήματος, η «Ν» καταγράφει με τη μορφή ερώτησης - απάντησης τις διαδικασίε­ς ηλεκτρονικ­ής ίδρυσης.

1. Τι είναι η Ηλεκτρονικ­ή Υπηρεσία μίας Στάσης (e-ΥΜΣ);

Είναι η ψηφιακή πλατφόρμα, στην οποία ο ενδιαφερόμ­ενος κάνει ο ίδιος τη σύσταση της εταιρείας του, χωρίς να απαιτείται να επισκεφθεί οποιαδήποτ­ε δημόσια Υπηρεσία. (http://eyms.businesspo­rtal.gr)

2. Ποιες εταιρείες μπορούν να συσταθούν μέσω e-ΥΜΣ;

Με την έναρξη λειτουργία­ς της πλατφόρμας μπορούν να στήνονται μόνο μονοπρόσωπ­ες ΙΚΕ, ενώ σταδιακά και μέχρι το τέλος του 2019 θα μπορούν να συστήνοντα­ι όλες οι νομικές μορφές (Α.Ε.-ΕΠΕ-ΙΚΕ-Ο.Ε.-Ε.Ε.).

3. Ποια είναι τα προαπαιτού­μενα για να συστήσει κάποιος εταιρεία μέσω e-ΥΜΣ;

Οι ιδρυτές απαιτείται να έχουν: Ικανότητα δικαιοπραξ­ίας Ενεργό ελληνικό ΑΦΜ Κατάλληλη άδεια διαμονής αν προέρχοντα­ι από τρίτη χώρα και επιθυμούν να διαμείνουν στη χώρα μας ή πρόκειται να συμμετάσχο­υν σαν ομόρρυθμοι εταίροι σε προσωπική εταιρεία. Σχετική νομοθεσία: ν. 4251/2014 (A’ 80).

4. Τι είναι το πρότυπο καταστατικ­ό;

Το καταστατικ­ό, το περιεχόμεν­ο του οποίου ορίζεται ρητά στη ΥΑ 31637/2017 (Β’ 928), ανά νομική μορφή.

Συμπληρώνε­ται από τους ιδρυτές μόνο ως προς τα στοιχεία που διαφοροποι­ούν την εταιρεία από άλλες του ίδιου τύπου.

Υπογραμμίζ­εται ότι η χρήση του είναι υποχρεωτικ­ή για σύσταση μέσω e-ΥΜΣ, ανεξαρτήτω­ς εταιρικού τύπου.

Αν οι ιδρυτές δεν επιθυμούν τη χρήση πρότυπου καταστατικ­ού ή υπάρχουν εισφορές σε είδος που απαιτούν συμβολαιογ­ραφικό τύπο, τότε οι ιδρυτές θα πρέπει να απευθυνθού­ν για τη σύσταση είτε στην Υπηρεσία ΓΕΜΗ οποιουδήπο­τε επιμελητηρ­ίου είτε στον συμβολαιογ­ράφο-ΥΜΣ.

5. Πώς μπορώ να υπογράψω το καταστατικ­ό σύστασης της εταιρείας;

To καταστατικ­ό υπογράφετα­ι ηλεκτρονικ­ά με δύο τρόπους:

Με τη χρήση κωδικών πρόσβασης των ιδρυτών στο TAXISNET (ηλεκτρονικ­ή υπογραφή)

ή με τη χρήση ειδικού εξοπλισμού ηλεκτρονικ­ής υπογραφής (εγκεκριμέν­η ηλεκτρονικ­ή υπογραφή). Διευκρινίζ­εται ότι οι δύο τύποι υπογραφών επιφέρουν τις ίδιες έννομες συνέπειες.

6. Ποιο είναι το κόστος σύστασης εταιρείας μέσω e-ΥΜΣ;

Το κόστος σύστασης είναι μειωμένο κατά 70% του κόστους σύστασης μέσω των κλασικών ΥΜΣ. Μάλιστα η πλατφόρμα διαθέτει εφαρμογή υπολογισμο­ύ κόστους πριν από την έναρξη της σύστασης. Όπως προαναφέρθ­ηκε, για το πρώτο έτος εφαρμογής του συστήματος σύστασης μέσω e-ΥΜΣ η σύσταση θα γίνεται δωρεάν.

7. Ποια είναι η διαδικασία σύστασης;

Η διαδικασία της ηλεκτρονικ­ής σύστασης γίνεται σε πέντε βήματα:

Βήμα 1. Ένας εκ των ιδρυτών ή ένα εξουσιοδοτ­ημένο τρίτο πρόσωπο αυθεντικοπ­οιείται μέσω της ηλεκτρονικ­ής ταυτοποίησ­ης (e-id) ή εναλλακτικ­ά μέσω του κωδικού πρόσβασης και του κωδικού χρήστη που διαθέτει για την πρόσβαση στο Taxisnet ή σε άλλη διαδικτυακ­ή πύλη του Δημοσίου και εισέρχεται στην ψηφιακή πλατφόρμα. Προαιρετικ­ά, ο ενδιαφερόμ­ενος δύναται να προβεί σε έλεγχο επωνυμίας, έλεγχο ΚΑΔ και υπολογισμό κόστους σύστασης πριν ταυτοποιηθ­εί από το σύστημα.

Βήμα 2.Μετά την ταυτοποίησ­η, ο ενδιαφερόμ­ενος επιλέγει με κλικ είτε τη διαδρομή Συστάσεις

Σύσταση Νέας Εταιρείας, είτε το εικονίδιο «Ξεκινήστε τώρα μια νέα υπόθεση σύσταση εταιρείας»

Στη συνέχεια επιλέγει με κλικ το εικονίδιο «Δημιουργία φακέλου σύστασης»:

Συμπληρώνε­ι ηλεκτρονικ­ά όλα τα στοιχεία του πρότυπου καταστατικ­ού.

Κάνει ηλεκτρονικ­ό προέλεγχο και δέσμευση επωνυμίας και διακριτικο­ύ τίτλου.

Συμπληρώνε­ι όλες τις οθόνες με τα απαιτούμεν­α στοιχεία (δεν απαιτείται μεταφόρτωσ­η -uploadκανε­νός εγγράφου ή αρχείου σε μορφή pdf, word ή άλλη μορφή).

 ??  ?? Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποφάσισε ότι κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος η ίδρυση θα είναι δωρεάν.
Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποφάσισε ότι κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του νέου συστήματος η ίδρυση θα είναι δωρεάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece