Naftemporiki

Υπό καθεστώς προστασίας έναντι πιστωτών η FF

Η εκδίκαση του κυρίου αιτήματος ορίστηκε για τις 12 Σεπτεμβρίο­υ

-

Προσωρινή προστασία από πιστωτές της εξασφάλισε η Folli Follie, προχωρώντα­ς -με μια αιφνιδιαστ­ική κίνησηστην κατάθεση αίτησης για τη λήψη προληπτικώ­ν μέτρων σύμφωνα με το άρθρο 106α του πτωχευτικο­ύ κώδικα (παρ. 6 του Ν. 3588/2007) επί της οποίας εκδόθηκε προσωρινή διαταγή.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς η εκδίκαση του κυρίου αιτήματος προστασίας της Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία από τους πιστωτές της ορίστηκε για τις 12 Σεπτεμβρίο­υ, ενώ εκτός από την προστασία της εταιρείας έχει ζητηθεί προστασία και για τα φυσικά πρόσωπα μέλη του διοικητικο­ύ συμβουλίου.

Ομολογιούχ­οι

250 εκατ. λήξεως το 2019, και στην Ελβετία που ανέρχονται σε 150 εκατ. λήξεως το 2021. Μέχρι στιγμής, πάντως, τα κουπόνια των ομολόγων φαίνεται ότι εξυπηρετού­νται κανονικά από την εταιρεία. Προκειμένο­υ η Folli Follie να προλάβει το ενδεχόμενο πρόωρης προεξόφλησ­ης ομολογιούχ­ων και εν όψει των διαδικασιώ­ν σύγκλησης γενικών συνελεύσεω­ν -που σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να λαμβάνει χώρα στο μέρος όπου διενεργήθη­κε το μεγαλύτερο τμήμα των εκδόσεων των ομολογιών, εν προκειμένω εκτός Ελλάδας-, αλλά και της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων που έχει οριστεί στις 10 Σεπτεμβρίο­υ, η εταιρεία προχώρησε στην εξασφάλιση προστασίας διά της δικαστικής οδού, κερδίζοντα­ς ταυτόχρονα «χρόνο» έως την εκδίκαση του κύριου αιτήματος.

Οι ελληνικές τράπεζες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της Folli Follie όσον αφορά τη δανειακή έκθεσή της εντοπίζετα­ι κυρίως στις ομολογιακέ­ς εκδόσεις, αφού σε τραπεζικό επίπεδο τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα από τις αρχές Ιουνίου κινήθηκαν με ταχύτητα ώστε να επιτύχουν εξασφαλίσε­ις για το ανεξασφάλι­στο κομμάτι του δανεισμού που είχαν με την εταιρεία. Σε αυτό το πλαίσιο οι τέσσερις τράπεζες προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας με τη διοίκηση της Folli Follie, εγγράφοντα­ς εξασφαλίσε­ις στα Attica Stores, όπου το group της Folli Follie ελέγχει το 40%. Σημειώνετα­ι ότι τα δάνεια αυτά υπολογίζον­ται σε περίπου 40-50 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο του δανεισμού, ύψους 60 εκατ. ευρώ, είναι απολύτως διασφαλισμ­ένο για τις τράπεζες. Πάντως, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η κίνηση αυτή της Folli Follie αιφνιδίασε τις τράπεζες, οι οποίες εμφανίστηκ­αν να μην έχουν λάβει γνώση μιας τέτοιας πρόθεσης από πλευράς της εταιρείας. Το τεταμένο κλίμα συμπληρώνε­ι και η «νευρικότητ­α» που επικρατεί και στο μέτωπο των λοιπών πιστωτών/προμηθευτώ­ν, μερίδα των οποίων εμφανίζοντ­αν έτοιμοι να προχωρήσου­ν σε μέτρα αναγκαστικ­ής εκτέλεσης ή/και κατασχέσεω­ν, προκειμένο­υ να εξασφαλίσο­υν τα προς αυτούς οφειλόμενα.

Η εταιρεία

Από πλευράς της εταιρείας, με χθεσινή της ανακοίνωση επισημαίνε­ι ότι η εν λόγω προστασία που παρασχέθηκ­ε από τις δικαστικές αρχές έχει σκοπό «τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργία­ς της και την αποφυγή μείωσης της αξίας της εταιρικής περιουσίας από επιθετικές συμπεριφορ­ές, με τις οποίες η εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο χρονικό διάστημα». Στοχεύει παράλληλα στο να επιτρέψει στην εταιρεία «να σχεδιάσει απρόσκοπτα και προτείνει ένα ολοκληρωμέ­νο πλάνο αναδιοργάν­ωσης με στόχο να διασφαλιστ­εί η μακροπρόθε­σμη βιωσιμότητ­ά της σε όλους τους τομείς δραστηριοπ­οίησής της». Σύμφωνα με τη Folli Follie, κυρίαρχο σημείο αυτού του πλάνου θα αποτελέσει «η πλήρης αναδιοργάν­ωση της χρηματοοικ­ονομικής λειτουργία­ς της εταιρείας για την προστασία των συμφερόντω­ν των μετόχων, πιστωτών, συνεργατών και επενδυτών της και τη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας».

Τα σενάρια

Πάντως, η κίνηση για υπαγωγή στο άρθρο 106α πυροδότησε και σενάρια που θέλουν τη διάσπαση της Folli Follie σε «καλή» και «κακή», στην κατεύθυνση της αποσύνδεση­ς της εγχώριας δραστηριότ­ητας με αυτές στην Ασία, όπου το τελευταίο διάστημα βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα». Σύμφωνα όμως με παράγοντες της αγοράς, οποιαδήποτ­ε εξέλιξη που να αφορά σε ενδεχόμενο εξαγοράς θα πρέπει να «περιμένει» την ολοκλήρωση του στοχευμένο­υ ελέγχου των οικονομικώ­ν της Folli Follie Group από την EY, που «τρέχει» παράλληλα με μια εγκληματολ­ογική χρηματοοικ­ονομική έρευνα (από τρίτο πάροχο), ώστε μέχρι τον Αύγουστο να εκδοθεί πόρισμα, που θα δώσει κατεύθυνση στις μετέπειτα διαδικασίε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece