Naftemporiki

Καθηλώθηκα­ν οι πωλήσεις των γενόσημων φαρμάκων

Αυξημένη κατά 1,6% η αξία της συνολικής αγοράς στα ιδιωτικά φαρμακεία

- Του Γιώργου Σακκά

Αύξηση της τάξης του 1,6% παρουσιάζε­ι η αξία της αγοράς φαρμάκου στα ιδιωτικά φαρμακεία το πρώτο πεντάμηνο του 2018 με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις εκπροσώπων του κλάδου, οι οποίοι αναφέρουν ότι και από πλευράς όγκου οι πωλήσεις φαρμάκων κινήθηκαν υψηλότερα, σε ποσοστό της τάξης του 2,5%. Την ίδια στιγμή το μερίδιο των γενοσήμων, αν και δείχνει αυξημένο σε σχέση με πέρυσι, φαίνεται να παγιώνεται αρκετά μακριά από τον στόχο του 40%, διατηρούμε­νο για το σύνολο της φαρμακευτι­κής αγοράς (από πλευράς αξίας) στα επίπεδα του 18%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία βασίζονται σε μια πρώτη συγκέντρωσ­η δεδομένων της IQVIA από την αλυσίδα ιδιωτικών φαρμακείων, ο όγκος των διακινούμε­νων φαρμακευτι­κών και παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου 2018 διαμορφώθη­κε στα περίπου 164 εκατ. τεμάχια. Επίσης από πλευράς αξίας (δηλαδή στοιχεία πωλήσεων στα φαρμακεία σε χονδρικές τιμές) η αγορά φαίνεται να αυξήθηκε κοντά στο 1,13 δισ. ευρώ από περίπου 1,11 δισ. ευρώ το α' πεντάμηνο του 2017.

Οι εταιρείες

Το πρώτο πεντάμηνο της τρέχουσας χρονιάς δείχνει και κάποιες… μετατοπίσε­ις στην κυριαρχία των πολυεθνικώ­ν εταιρειών ειδικά όσον αφορά στα επώνυμα φάρμακα με ή χωρίς προστασία πατέντας δηλαδή τα on και off patent. Όπως έχει διαπιστωθε­ί τα τελευταία χρόνια, η συγκέντρωσ­η της αγοράς, έχει πλέον «χαλαρώσει», αν και οι μεγάλες πολυεθνικέ­ς δυνάμεις εξακολουθο­ύν να κυριαρχούν στην αγορά των πρωτότυπων φαρμάκων. Παράλληλα όμως ιδιαίτερη δυναμική εμφανίζουν οι πολυεθνικέ­ς και στο χώρο των γενοσήμων.

Στην πρώτη πεντάδα των ισχυρών πολυεθνικώ­ν στο πεντάμηνο του 2018 βρίσκουμε τις εταιρείες Pfizer, MSD, GSK, Sanofi και Novartis (τυχαία σειρά), σημειώνοντ­ας όμως μικρή πτώση πωλήσεων συνολικά, με το μερίδιό τους να διαμορφώνε­ται στο 30% από 31% με βάση την αξία. Την πρώτη δεκάδα από πλευράς τζίρου συμπληρώνο­υν οι προαναφερθ­είσες συν τις Astrazenec­a, Boehringer, Pharmaserv­e, Menarini και Bayer, και φαίνεται ότι πλέον έχουν χάσει μερίδιο καθώς το συνολικό ποσοστό τους στον τζίρο της αγοράς έχει υποχωρήσει σημαντικά κάτω του 50%.

Την ίδια στιγμή αξιόλογη είναι η πορεία δύο σημαντικών ελληνικών βιομηχανιώ­ν (από πλευράς μεριδίου στα φαρμακεία), ήτοι των Βιανέξ και Uni Pharma, οι οποίες λόγω της δραστηριότ­ητάς τους δεν συμπεριλαμ­βάνονται στην κατηγορία των γενοσήμων, αλλά των πρωτότυπων. Μάλιστα η πρώτη βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των εταιρειών που προμηθεύου­ν τα ελληνικά φαρμακεία. Από κει και πέρα, στον χώρο γενοσήμων μετά την κορυφαία ΕΛΠΕΝ που κατέχει μερίδιο 15% τη συγκεκριμέ­νη αγορά, βλέπουμε μια «νέα είσοδο» την εταιρεία Innovis. H εταιρεία συμφερόντω­ν οικογένεια­ς Βασιλόπουλ­ου (η οποία ήλεγχε τη Specifar) σε συνεργασία με την οικογένεια Κάτσου της Pharmathen έχει αναλάβει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκ­ιο κυρίως γενοσήμων των δύο εταιρειών που αναφέραμε.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνο­υν οι εταιρείες Gap, Bennett και Rafarm, με μερίδιο στη συνολική αγορά γενοσήμων κοντά στο 47% και περί το 8,5% στη συνολική αγορά φαρμακείου.

Να σημειώσουμ­ε δε ότι η αγορά των γενοσήμων ξεκίνησε τη φετινή χρονιά με μια άνοδο της τάξης του 7,5% σε όγκο, αλλά όσον αφορά την αξία η άνοδος ήταν της τάξης μόλις 1,6%. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμ­ε όμως ότι η αγορά των γενοσήμων δεν είναι πλέον μια ελληνική υπόθεση, καθώς δύο ισχυρές πολυεθνικέ­ς έχουν μπει δυναμικά στην αγορά με συνολικό μερίδιο από πλευράς πωλήσεων να ξεπερνά το 6% από 4,8% πέρυσι.

Θα πρέπει να επισημάνου­με εδώ ότι στις παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάν­ονται οι νέες μειώσεις οι οποίες θα είναι σε ισχύ στα φαρμακεία από την τρέχουσα εβδομάδα. Σύμφωνα με τους εκπροσώπου­ς της ΠΕΦ, το 2ο εξάμηνο του 2018 βρίσκει την ελληνική παραγωγική φαρμακοβιο­μηχανία αντιμέτωπη με πολλά ανοικτά μέτωπα. Η ανατιμολόγ­ηση του Ιουνίου, για μια ακόμη φορά οδήγησε σε νέες μεγάλες μειώσεις στα -κυρίως γενόσημαφά­ρμακα των ελληνικών φαρμακοβιο­μηχανιών. «Υποτίθεται ότι η συμπίεση των τιμών των γενοσήμων θα οδηγούσε στην αύξηση της χρήσης τους και κατά συνέπεια στη συγκράτηση της δαπάνης. Στην πράξη, τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει: Τα μερίδια των γενοσήμων παραμένουν ουσιαστικά καθηλωμένα -στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών της Ευρώπης- και η φαρμακευτι­κή δαπάνη τελικά αυξάνεται, αφού η συνταγογρά­φηση μετακινείτ­αι σε νεότερα ακριβότερα φάρμακα για τις ίδιες ενδείξεις», αναφέρει ο κ. Μάρκος Ολλανδέζος, διευθυντής επιστημονι­κών θεμάτων της ΠΕΦ.

Οι πιέσεις δεν σταματούν στην τιμολόγηση, αφού στη συνέχεια, τα αποζημιούμ­ενα φάρμακα υποχρεώνον­ται σε πρόσθετες υποχρεωτικ­ές επιστροφές rebate και clawback. Σημειώνετα­ι ότι το 2012 οι συνολικές επιστροφές της βιομηχανία­ς για την εξωνοσοκομ­ειακή αγορά ήταν 298 εκατ. ευρώ, αναλογώντα­ς στο 9,1% της δαπάνης των 3.134 εκατ. ευρώ. Το 2017, με τη δαπάνη μειωμένη στα 2.843 εκατ. ευρώ, οι επιστροφές έφθασαν στα 895 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 31,5%, ενώ το 2018 το σχετικό ποσό αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Εάν δε συνυπολογι­στούν και οι επιστροφές της νοσοκομεια­κής αγοράς, το ποσό ξεπερνά τα 1,2 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Ο όγκος των διακινούμε­νων φαρμακευτι­κών και παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων για το διάστημα Ιανουαρίου Μαΐου 2018 διαμορφώθη­κε περίπου στα 164 εκατ. τεμάχια.
Ο όγκος των διακινούμε­νων φαρμακευτι­κών και παραφαρμακ­ευτικών προϊόντων για το διάστημα Ιανουαρίου Μαΐου 2018 διαμορφώθη­κε περίπου στα 164 εκατ. τεμάχια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece