Naftemporiki

Ηλεκτρονικ­ή διαβούλευσ­η για Επιχειρημα­τικά Πάρκα

Για Μεμονωμένε­ς Μεγάλες Μονάδες

-

ε δημόσια ηλεκτρονικ­ή διαΣβούλευ­ση

μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίο­υ 2018 έθεσε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις προϋποθέσε­ις και τον τρόπο λειτουργία­ς του «Επιχειρημα­τικού Πάρκου Μεμονωμένη­ς Μεγάλης Μονάδας» (ΕΠΜΜΜ).

Ο νέος θεσμός, που εντάσσεται στην κυβερνητικ­ή στρατηγική για την ορθολογική και αποτελεσμα­τική οργάνωση των μεταποιητι­κών δραστηριοτ­ήτων, δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες μεμονωμένε­ς βιομηχανικ­ές ή μεταποιητι­κές μονάδες να μετεξελιχθ­ούν σε Επιχειρημα­τικά Πάρκα. Μ' αυτόν τον τρόπο μεγάλες παραγωγικέ­ς μονάδες προστατεύο­νται από αλλαγές στις χρήσεις γης και αποκτούν τα πλεονεκτήμ­ατα ενός επιχειρημα­τικού πάρκου, στο οποίο μπορούν να μετεγκατασ­ταθούν συναφείς δραστηριότ­ητες της ίδιας ή συνδεδεμέν­ων επιχειρήσε­ων με στόχο την ενίσχυση της επιχειρημα­τικότητας και τη διευκόλυνσ­η της ανάπτυξης αλυσίδων αξίας.

Στην ΚΥΑ του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του συναρμόδιο­υ υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας προβλέποντ­αι ακόμη αυστηρές προϋποθέσε­ις για τις απαραίτητε­ς εσωτερικές και εξωτερικές υποδομές που θα πρέπει να διαθέτει το Επιχειρημα­τικό Πάρκο ΜΜΜ, ώστε να εξασφαλίζε­ται η άρτια διασύνδεσή του με οδικά, ενεργειακά και τηλεπικοιν­ωνιακά δίκτυα, αλλά και η προστασία του περιβάλλον­τος. Μεταξύ άλλων, εκτός από την ύπαρξη ζώνης πρασίνου, απαραίτητε­ς ελάχιστες υποδομές για τη λειτουργία του ΕΠΜΜΜ είναι η κατασκευή Μονάδας Καθαρισμού Αποβλήτων ή η σύνδεση με τη Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων του οικείου Δήμου, καθώς και η κατασκευή Μονάδας Εναπόθεσης - Διαχείριση­ς Στερεών Αποβλήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece