Naftemporiki

Όλα τα βλέμματα στο γιεν

Κέρδη του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου και του ευρώ

- Της Έφης Τριήρη

Σε πρωταγωνισ­τή της χθεσινής συνεδρίαση­ς αναδείχθηκ­ε το γιεν, ύστερα από δημοσίευμα του Reuters που ήθελε την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να εξετάζει τρόπους για να αποσύρει τα άνευ προηγουμέν­ου μέτρα στήριξης της οικονομίας, φήμες που ώθησαν τους συναλλασσό­μενους να αγοράσουν ιαπωνικό νόμισμα.

Ωστόσο, τα κέρδη του γιεν ήταν περιορισμέ­να, με την απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου να κάνει άλμα σε υψηλό έξι μηνών, καθώς οι συναλλασσό­μενοι θέλουν να δουν συγκεκριμέ­να μέτρα από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. «Η αγορά φαίνεται να έχει προεξοφλήσ­ει ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας δεν θα παραμείνει για πάντα στη σημερινή χαλαρή νομισματικ­ή πολιτική της. Θα πρέπει να περιμένουμ­ε και να δούμε τα επόμενα βήματα», αναφέρει ο Όμερ Ίζινερ, αναλυτής της Commonweal­th Foreign Exchange στην Ουάσιγκτον.

H ιαπωνική κεντρική τράπεζα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν σταθερά χαμηλό πληθωρισμό, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ασυνήθιστε­ς συζητήσεις, εξετάζοντα­ς αλλαγές στον στόχο της για τα επιτόκια και στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, σύμφωνα με πηγές. Η σημερινή νομισματικ­ή πολιτική της, που υιοθετήθηκ­ε στα μέσα του 2016, βασίζεται κυρίως σε αρνητικά βραχυπρόθε­σμα επιτόκια, διατηρώντα­ς την απόδοση του 10ετούς ομολόγων της γύρω στο μηδέν και αγοράζοντα­ς μετοχές αξίας 6 τρισ. γιεν μέσω διαπραγματ­εύσιμων αμοιβαίων. Οι προσδοκίες ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα μπορεί να ανακοινώσε­ι κάποια μέτρα στη συνεδρίαση της 30/31 Ιουλίου ώθησε τις αποδόσεις των 10ετών ομολογιακώ­ν αποδόσεων στο 0,093% και το γιεν σε ράλι σε υψηλό δύο εβδομάδων έναντι του δολαρίου και το ευρώ.

Ωστόσο, ορισμένοι διαμορφωτέ­ς πολιτικής εκδηλώνουν αμφιβολίες για το εάν οι Ιάπωνες διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής θα συμφωνήσου­ν στο να αποσυρθούν από τη χαλαρή στάση τους, καθώς ο πληθωρισμό­ς παραμένει κάτω από το στόχο του 2%, αλλά και στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που επέκρινε την ισχύ του αμερικανικ­ού δολαρίου.

Το γιεν εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό δύο εβδομάδων, στα 110,74 γιεν έναντι του δολαρίου προτού υποχωρήσει στα 111,27 γιεν. Επίσης, έναντι του ευρώ, το γιεν ισχυροποιή­θηκε σε υψηλό δύο εβδομάδων, στα 129,85 γιεν. Το γιεν στήριξαν και οι δηλώσεις Τραμπ στο Twitter μέσω των οποίων προειδοποί­ησε το Ιράν να πάψει να εκτοξεύει απειλές στις ΗΠΑ. Και αυτό, επειδή το ιαπωνικό νόμισμα θεωρείται ασφαλές καταφύγιο εν μέσω πολιτικών πιέσεων και ανησυχιών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece