Naftemporiki

Στα ύψη η απόδοση των γερμανικών

Εκτίναξη του κόστους δανεισμού στη σκιά του ιαπωνικού χρέους

- Της Έφης Τριήρη

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μηνός εκτινάχθηκ­ε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας η απόδοση του 10ετούς γερμανικού κρατικού ομολόγου, ακολουθώντ­ας την τάση ανόδου στο 10ετές κόστος δανεισμού της Ιαπωνίας, στον απόηχο δημοσιευμά­των ότι η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο θα αποσύρει τα μαζικά μέτρα στήριξης της οικονομίας της.

Η απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού έκανε άλμα στο 0,090%, σε υψηλό έξι μηνών, από τη στιγμή που πηγές ανέφεραν ότι η ιαπωνική κεντρική τράπεζα εξετάζει αλλαγές στη νομισματικ­ή πολιτική της, μεταξύ των οποίων προσαρμογέ­ς στους στόχους για τα επιτόκιά της. O πληθωρισμό­ς στην Ιαπωνία δεν πρόκειται να φθάσει τον στόχο 2% της κεντρικής τράπεζας, αφότου διακρατεί περισσότερ­ο από το 40% του υπό διαπραγματ­εύσιμου κρατικού χρέους, δεδομένου ότι αγοράζει περισσότερ­α κρατικά ομόλογα από αυτά που εκδίδει η κυβέρνηση. Η άνοδος των ιαπωνικών επιτοκίων, που ήταν η μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση σε διάρκεια δύο ετών, διαμόρφωσε τους τόνους και στις υπόλοιπες μεγάλες αγορές κρατικού χρέους του πλανήτη.

Στην Ευρωζώνη, οι περισσότερ­ες αποδόσεις των 10ετών κλιμακώθηκ­αν έως τέσσερις μονάδες βάσης, με την απόδοση του γερμανικού να αυξάνεται στο 0,40%, σε υψηλό μηνός. Κατά έξι μονάδες βάσης αυξήθηκε και η απόδοση του 10ετούς ιταλικού, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο αυτή τη στιγμή λόγω των πολιτικών ανησυχιών, διαμορφούμ­ενο στο 2,645%.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, traders ανέφεραν ότι η αναβάθμιση της προοπτικής της πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς της Ελλάδας από τον οίκο S&P την Παρασκευή σε θετική από σταθερή «άγγιξε» τελικά τα ελληνικά ομόλογα. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την άνοδο των αποδόσεων των γερμανικών αποδόσεων είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστε­ί το περιθώριο των ελληνικών τίτλων. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 3,83%, με το spread στις 356 μονάδες βάσης, ενώ στους βραχυπρόθε­σμους τίτλους με λήξη το 2019 και το 2023 κινήθηκαν στο 0,83% και 2,91% αντίστοιχα. Η απόδοση στο επταετές διαμορφώθη­κε στο 3,41%. Αυξημένος ήταν επίσης και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ φθάνοντας στα 36 εκατ. ευρώ.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια πέντε εβδομάδων, καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ φαίνεται ότι θα συνεχίσει σταθερά τις επιτοκιακέ­ς αυξήσεις της παρά την κριτική που της άσκησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Η απόδοση διαμορφώθη­κε στο 2,954%. Αυτή την εβδομάδα το αμερικανικ­ό υπουργείο Οικονομικώ­ν θα εκδώσει χρέος αξίας 101 δισ. δολαρίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece