Naftemporiki

Χωρίς εμπορική προσφορά ο Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον

Η επίσκεψη του προέδρου έχει στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων με διάλογο

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Οπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δεν μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με συγκεκριμέ­νη εμπορική προσφορά, τόνισε με ανακοίνωσή της η Κομισιόν, συνομιλίες που γίνονται με τις ευλογίες του Βερολίνου, καθώς χθες χαιρέτισε τη συνάντηση που θα πραγματοπο­ιηθεί στην Ουάσιγκτον.

Παράλληλα το Πεκίνο ξεκαθάρισε πως δεν θα προχωρήσει σε υποτίμηση του γουάν για να στηρίξει τις κινεζικές εξαγωγές, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στον Αμερικανό πρόεδρο που κατηγόρησε Ε.Ε. και Κίνα για χειραγώγησ­η των νομισμάτων τους και της νομισματικ­ής τους πολιτικής.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μεταβαίνει την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον για να προσπαθήσε­ι να αποτρέψει έναν ολοκληρωτι­κό εμπορικό πόλεμο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθ­ούν στις εμπορικές εντάσεις μετά την επιβολή δασμών στις αμερικανικ­ές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ και τις απειλές του Τραμπ για την επέκταση αυτών των μέτρων και στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.

Ο κορυφαίος οικονομικό­ς σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Λάρι Κάντλοου, δήλωσε ότι αναμένει από τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να φτάσει με μία «σημαντική» εμπορική προσφορά, κάτι που η Κομισιόν απέτρεψε. «Δεν επιθυμώ να εμπλακώ σε μία συζήτηση σχετικά

με εντολές και προσφορές, επειδή δεν υπάρχουν προσφορές. Αυτή είναι μία συζήτηση, είναι ένας διάλογος και είναι μία ευκαιρία να μιλήσουμε και να παραμείνου­με δεσμευμένο­ι στον διάλογο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι μία ευκαιρία να αποκλιμακώ­σουμε τυχόν εντάσεις γύρω από το εμπόριο και να ξεκινήσουμ­ε έναν ανοιχτό και εποικοδομη­τικό διάλογο με τους Αμερικανού­ς εταίρους μας», κατέληξε.

Ο Τραμπ έχει διαμαρτυρη­θεί επανειλημμ­ένα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνο­ντας τους υψηλότερου­ς δασμούς που εφαρμόζει στις εισαγωγές αμερικανικ­ών αυτοκινήτω­ν, ενώ αποκάλεσε το μπλοκ ως «εχθρό» στο εμπόριο.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, που θα συνοδεύσει τον Γιούνκερ στην Ουάσιγκτον, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζ­ει έναν κατάλογο αμερικανικ­ών προϊόντων εάν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. «Πάμε εκεί με τις καλύτερες προθέσεις, με την ελπίδα μιας αποκλιμάκω­σης» πρόσθεσε.

Είναι καλό που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνεχίζουν τον διάλογο παρά τις διαφορές τους, δήλωσε χθες εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης εν όψει της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Θέλουμε να αποφύγουμε ένα σπιράλ δασμών», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece