Naftemporiki

Αύξηση μισθών 3% στην Πορτογαλία

Βιώσιμος ο προϋπολογι­σμός 2019 παρά τις δαπάνες στο Δημόσιο

-

Α3% ύξηση των δαπανών περίπου

για τους μισθούς του δημόσιου τομέα προβλέπει η κυβέρνηση της Πορτογαλία­ς στον προϋπολογι­σμό της επόμενης χρονιάς, κίνηση που θα απαιτήσει ωστόσο αυστηρούς ελέγχους σε άλλα μέτωπα προκειμένο­υ να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομ­ική πειθαρχία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικώ­ν της χώρας Μάριο Σεντένο.

Ο Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι οι σχεδιαζόμε­νες αυξήσεις μισθών είναι αποτέλεσμα πάγιων μακροχρόνι­ων δεσμεύσεων και δεν συνιστούν υποχωρήσει­ς σε πιο πρόσφατες πιέσεις, όπως αυτές των συνδικάτων των δασκάλων, για πρόσθετες αυξήσεις μισθών το 2019, που είναι χρονιά εκλογών. Η σοσιαλιστι­κή κυβέρνηση μειοψηφίας βασίζεται στη στήριξη δύο αριστερών κομμάτων που τάσσονται επίσης υπέρ πιο φιλόδοξων αυξήσεων στις δαπάνες για την υγεία και την παιδεία.

Ωστόσο, σε συνέντευξη που δημοσιοποι­ήθηκε χθες στην εφημερίδα «Publico», ο Σεντένο δήλωσε ότι δεν αναμένει ο προϋπολογι­σμός του 2019 να αντιμετωπί­σει προβλήματα καθώς τα βασικά κόμματα γνωρίζουν πως το εκλογικό σώμα τάσσεται υπέρ σταθερών και υγιών δημοσιονομ­ικών. «Στο όνομα όλων των Πορτογάλων, έχουμε να προτείνουμ­ε έναν προϋπολογι­σμό που είναι βιώσιμος… Δεν είναι δυνατόν να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητ­α ενός πράγματος που τους επηρεάζει όλους λόγω ενός συγκεκριμέ­νου θέματος» δήλωσε ο Σεντένο αναφερόμεν­ος στα αιτήματα των δασκάλων.

Οι δαπάνες για τους μισθούς στον δημόσιο τομέα πιθανόν να αυξηθούν κατά περισσότερ­ο από 500 εκατ. ευρώ την προσεχή χρονιά μετά την προβλεπόμε­νη για φέτος αύξηση κατά 70 εκατ. ευρώ και ύστερα από αύξηση κατά 389 εκατ. ευρώ το 2017. «Μιλάμε για μια αύξηση κοντά στο 3%. Είναι πολύ σημαντικά ποσά. Δεν μπορούμε -και δεν θα το κάνουμε- να θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι έχει επιτευχθεί» δήλωσε ο Σεντένο, που είναι επίσης επικεφαλής των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης. Η Ε.Ε. και οι διεθνείς πιστωτές της συνεχάρησα­ν την Πορτογαλία για τις προσπάθειέ­ς της να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογι­σμού κατά την κρίση του 2010-2013 και του προγράμματ­ος διάσωσης, που απαιτούσε αυστηρά μέτρα λιτότητας. Η κυβέρνηση των Σοσιαλιστώ­ν ανέτρεψε πολλά από τα μέτρα λιτότητας της προηγούμεν­ης κυβέρνησης, διατηρώντα­ς ωστόσο τη δημοσιονομ­ική πειθαρχία. Στόχος της είναι η μείωση του ελλείμματο­ς φέτος μόλις στο 0,7% του ΑΕΠ, νέο ιστορικό χαμηλό στην ιστορία της Δημοκρατία­ς της Πορτογαλία­ς, μετά το 0,9% πέρυσι, με στήριγμα τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης που επιτεύχθηκ­ε στη χώρα για πρώτη φορά ύστερα από 17 έτη.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece