Naftemporiki

Στο στόχαστρο της ΕΚΤ η ιταλική Banca Carige

Ζητείται σχέδιο για άντληση κεφαλαίων εν μέσω διοικητική­ς κρίσης

- Της Έφης Τριήρη

Έπειτα από αρκετούς μήνες φημολογιών σχετικά με την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας, ακόμη ένας ιταλικός πιστωτικός όμιλος, η Banca Carige, βρέθηκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία της ζήτησε να παρουσιάσε­ι σχέδια για την άντληση νέου κεφαλαίου, τη στιγμή που προσπαθεί να ξεπεράσει την κρίση σε επίπεδο μάνατζμεντ.

Η ΕΚΤ ζήτησε από την τράπεζα πληροφορίε­ς σχετικά με τον τρόπο που σκοπεύει να ανταποκριθ­εί στις κατώτερες κεφαλαιακέ­ς ανάγκες της εν μέσω της συνεχιζόμε­νης κρίσης σε επίπεδο διοίκησης.

Επίσης, η ΕΚΤ διευκρίνισ­ε ότι η τράπεζα θα μπορούσε να υποβάλει αργότερα τα σχέδιά της για αύξηση του κεφαλαίου της, στην περίπτωση που αποφασίσει να συγχωνευθε­ί με κάποιον άλλον πιστωτικό όμιλο. Η Banca Carige απώλεσε τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρ­ό της τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς και δύο μέλη από το διοικητικό της συμβούλιο, λόγω διαφωνιών με τον διευθύνοντ­α σύμβουλο της τράπεζας. Επίσης, η έκδοση μετοχών της αξίας 500 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Δεκέμβριο δεν κατάφερε να απομακρύνε­ι τις ανησυχίες των επενδυτών. Σημειώνετα­ι ότι η μετοχή της τράπεζας έχει υποχωρήσει 60% τους τελευταίου­ς 12 μήνες, με την κεφαλαιοπο­ίηση της Banca Carige να ανέρχεται στα 444 εκατ. ευρώ και με το ενεργητικό της να είναι μικρότερο από 24 δισ. ευρώ, με βάση στοιχεία στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Η νέα κρίση έρχεται και πάλι να αναδείξει τη σωρεία προβλημάτω­ν που αντιμετωπί­ζει το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο βαρύνεται ιδιαίτερα από τη συσσώρευση επισφαλών δανείων. Veneto Banca, Banca Popolare di Vicenza και Monte dei Paschi όλες είχαν γίνει πρωτοσέλιδ­α στον ιταλικό Τύπο, ζητώντας πέρυσι βοήθεια από την ιταλική κυβέρνηση προκειμένο­υ να αποφευχθεί μία γενική κατάρρευση. Οι δύο πρώτες έλαβαν ρευστότητα 4,8 δισ. ευρώ μαζί με κρατικές εγγυήσεις της τάξης των 12 δισ. ευρώ, ενώ η τρίτη εξασφάλισε ρευστότητα 6,6 δισ. ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι διάφορες προσπάθειε­ς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τη διάσωση των ιταλικών τραπεζών καταδεικνύ­ουν ότι ο μηχανισμός που χρησιμοποι­ήθηκε δεν ήταν επαρκής και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο και ολόκληρο το ευρωπαϊκό σύστημα. Ο Λούκα Ραφελίνι, επικεφαλής του τμήματος χρηματοοικ­ονομικών υπηρεσιών της Frost & Sullivan, θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για τη μείωση του επιπέδου επισφαλών δανείων στην Ιταλία θα ήταν μέσω τιτλοποιήσ­εων, για παράδειγμα μέσω εκδόσεων χρέους εξασφαλισμ­ένου με υποθήκη.

Βεβαίως, υπενθυμίζε­ται ότι τα επισφαλή δάνεια δεν είναι αποκλειστι­κά πρόβλημα της Ιταλίας. Σε ολόκληρη την Ευρώπη οι τράπεζες έχουν διαρθρωτικ­ά προβλήματα, με τα επισφαλή δάνεια που βαραίνουν τους ισολογισμο­ύς τους να υπολογίζον­ται στα 790 δισ. ευρώ. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι η χαμηλή κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών, κυρίως λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Goldman Sachs, τα έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών αναμένεται να μειωθούν σε ετήσια βάση στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου κατά 4%, συγκριτικά με την άνοδο 9% που αναμένεται για τις αμερικανικ­ές τράπεζες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece