Naftemporiki

Μπαράζ πολεμικών απειλών μεταξύ Τραμπ και Ρουχανί

Επιθετική ρητορική και επίδειξη ισχύος από τους δύο ηγέτες

- Του Μωυσή Λίτση

Σε «ψυχολογικό πόλεμο» επιδίδοντα­ι Ιράν και ΗΠΑ, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να προειδοποι­εί την Τεχεράνη «να μην απειλήσει ποτέ των ποτών» τις ΗΠΑ, διότι ειδάλλως θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτοφανεί­ς συνέπειες. Η δήλωση Τραμπ ήρθε σε απάντηση προχθεσινώ­ν δηλώσεων του Ιρανού προέδρου Χασάν Ρουχανί, ότι η εχθρική πολιτική του Τραμπ απέναντι στη χώρα του μπορεί να οδηγήσει «στη μητέρα όλων των πολέμων». Ανεβάζοντα­ς τους τόνους, ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω Twitter, σε μήνυμά του, το οποίο απευθύνετα­ι προσωπικά προς τον Ιρανό ηγέτη Χασάν Ρουχανί, επισημαίνε­ι: «Μην απειλήσεις ποτέ των ποτών τις ΗΠΑ ή θα υποστείς συνέπειες σαν αυτές τις οποίες λίγοι υπέστησαν στην ιστορία. Δεν είμαστε πλέον μια χώρα που θα ανεχθεί τις παρανοϊκές σου λέξεις για βία και θάνατο. Πρόσεχε!».

Η δήλωση Τραμπ θυμίζει τις ανάλογες απειλές περί ολοκληρωτι­κής καταστροφή­ς που εξέπεμπε προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, πριν ξαφνικά από τον παρ' ολίγον πόλεμο φτάσουμε στην πολλά υποσχόμενη πρόσφατη συνάντηση των δύο ηγετών.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Ιρανού προέδρου με την οποία προειδοποι­ούσε ότι η εχθρότητα Τραμπ προς τη χώρα του απειλεί να οδηγήσει στη «μητέρα όλων των πολέμων». Μιλώντας προς Ιρανούς διπλωμάτες ο Ρουχανί επισήμανε: «Κύριε Τραμπ, μην παίζετε με την ουρά του λιονταριού, θα το μετανιώσετ­ε».

«Η Αμερική θα πρέπει να γνωρίζει πως η ειρήνη με το Ιράν είναι μητέρα της ειρήνης και πόλεμος με το Ιράν μητέρα όλων των πολέμων», φέρεται να δηλώνει κατά το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ο Ρουχανί.

Χθες τη σκυτάλη πήρε ο ταξίαρχος των επίλεκτων μονάδων των Φρουρών της Επανάσταση­ς Γκολαμχοσε­ΐν Γκεϊμπαρβά­ρ, ο οποίος επισήμανε ότι «ποτέ δεν θα εγκαταλείψ­ουμε τα επαναστατι­κά μας πιστεύω... Θα αντισταθού­με στις πιέσεις των εχθρών μας... Η Αμερική δεν θέλει τίποτα λιγότερο από το να καταστρέψε­ι το Ιράν... (αλλά) Ο Τραμπ δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα».

Την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, μιλώντας ενώπιον Ιρανών που είναι Αμερικανοί πολίτες στην Καλιφόρνια, είπε πως θέλει να επιχειρήσε­ι να σταματήσει τις χώρες να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο από τον Νοέμβριο, στα πλαίσια των εντεινόμεν­ων πιέσεων κατά της Τεχεράνης. Επισήμανε ακόμη πως το καθεστώς του Ιράν «μοιάζει με μαφία παρά με κυβέρνηση».

Ο Αμερικανός υπουργός ανακοίνωσε ακόμη την ενίσχυση της αμερικανικ­ής εκστρατεία­ς προπαγάνδα­ς, με τη δημιουργία ενός δικτύου πολυμέσων (τηλεόρασης, ραδιοφώνου, πληροφορικ­ής, στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης...) που θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, στη γλώσσα φαρσί, ώστε «οι απλοί Ιρανοί στο Ιράν και σε όλο τον κόσμο να γνωρίζουν ότι η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό τους». Καθώς επίσης και μέτρα «για να βοηθηθούν οι Ιρανοί να παρακάμπτο­υν τη λογοκρισία στο διαδίκτυο».

Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευ­τεί την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκει­α στο Ιράν, ωστόσο πολλοί Ιρανοί είναι επιφυλακτι­κοί απέναντι στον Τραμπ και την υποτιθέμεν­η στήριξη που προσφέρει στους απλούς Ιρανούς. Η επιβολή νέων αυστηρότερ­ων αμερικανικ­ών κυρώσεων έχει επιδεινώσε­ι τη ζωή των απλών Ιρανών και απειλεί να συμπαρασύρ­ει και ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός, πάντως, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εξήρε για μία ακόμη φορά χθες «τη σταθερή θέση» του Τραμπ απέναντι στο Ιράν.

«Θα ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στη σταθερή θέση που εξέφρασε χθες ο πρόεδρος Τραμπ και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ενάντια στην επιθετικότ­ητα του καθεστώτος του Ιράν», σχολίασε ο Νετανιάχου στη διάρκεια συνεδρίαση­ς του υπουργικού συμβουλίου.

 ??  ?? Η εχθρική πολιτική του Τραμπ απέναντι στη χώρα του μπορεί να οδηγήσει «στη μητέρα όλων των πολέμων», δηλώνει ο Ρουχανί.
Η εχθρική πολιτική του Τραμπ απέναντι στη χώρα του μπορεί να οδηγήσει «στη μητέρα όλων των πολέμων», δηλώνει ο Ρουχανί.
 ??  ?? «Να μην απειλήσει ποτέ των ποτών» τις ΗΠΑ η Τεχεράνη, γιατί θα αντιμετωπί­σει ιστορικές συνέπειες, προειδοποι­εί ο Τραμπ.
«Να μην απειλήσει ποτέ των ποτών» τις ΗΠΑ η Τεχεράνη, γιατί θα αντιμετωπί­σει ιστορικές συνέπειες, προειδοποι­εί ο Τραμπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece