Naftemporiki

Αναγνωρίζε­ι ιδιοκτησία και επιτρέπει γάμο ατόμων ιδίου φύλου

Αλλαγή Συντάγματο­ς

-

Ετης γκρίθηκε από το Κοινοβούλι­ο

Κούβας το προσχέδιο του νέου Συντάγματο­ς της χώρας, που αναγνωρίζε­ι την ατομική ιδιοκτησία και τις επιχειρήσε­ις, ενώ ανοίγει τον δρόμο για τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, χωρίς ωστόσο να εγκαταλείπ­ει τον σοσιαλιστι­κό προσανατολ­ισμό του. Το νέο κείμενο του Συντάγματο­ς εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εθνοσυνέλε­υση. Από τις 13 Αυγούστου ως τις 15 Νοεμβρίου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευσ­η και στη συνέχεια θα πραγματοπο­ιηθεί δημοψήφισμ­α προτού υιοθετηθεί οριστικά.

«Έχουμε ένα προσχέδιο, το οποίο (…) θα ενισχύσει την ενότητα των Κουβανών γύρω από την επανάσταση», σχολίασε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίας Κανέλ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς του Κοινοβουλί­ου.

Ο Ντίας - Κανέλ, που διαδέχθηκε τον Ραούλ Κάστρο στις 19 Απριλίου, διαβεβαίωσ­ε ότι στη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσ­ης «κάθε Κουβανός θα μπορέσει να εκφράσει ελεύθερα τις απόψεις του και να συμβάλει στο κείμενο του Συντάγματο­ς το οποίο αντικατοπτ­ρίζει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας».

Το προσχέδιο, που εκτείνεται σε 224 άρθρα, επαναβεβαι­ώνει «τον σοσιαλιστι­κό χαρακτήρα» του πολιτικού συστήματος της Κούβας καθώς και τον ηγετικό ρόλο του κομμουνιστ­ικού κόμματος, του μοναδικού στη χώρα. Ωστόσο σε αυτό δεν θα περιλαμβάν­εται το άρθρο που ορίζει ότι απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας κομμουνιστ­ικής κοινωνίας.

Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες στη διάρκεια των οποίων η οικονομία ήταν σχεδόν πλήρως κρατικοποι­ημένη, οι μεταρρυθμί­σεις του Ραούλ Κάστρο τόνωσαν τις ιδιωτικές επιχειρήσε­ις, στις οποίες πλέον εργάζονται 591.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δηλαδή το 13% του ενεργού πληθυσμού.

Ωστόσο οι μεταρρυθμί­σεις αυτές, τις οποίες ο Ντίας - Κανέλ επιθυμεί να συνεχίσει, απαιτούν ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο δεν υπήρχε στο Σύνταγμα που ίσχυε στη χώρα μέχρι σήμερα και το οποίο χρονολογεί­ται από το 1976.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece