Naftemporiki

Σε πύρινη κόλαση παραδόθηκε η Αττική

Δεκάδες μέτωπα ξέσπασαν με πρώτο της Κινέτας - Φωτιές στην Πεντέλη - Πληροφορίε­ς για νεκρούς - Επέστρεψε ο πρωθυπουργ­ός

-

Οχθεσινός καύσωνας και οι θυελλώδεις άνεμοι έθεσαν ξανά σε δοκιμασία την Αττική χθες αλλά και πολλές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, με αλλεπάλληλ­ες μεγάλες καταστροφι­κές πυρκαγιές να ξεσπούν στην Κινέτα, την Καλλιτεχνο­ύπολη στην Πεντέλη Αττικής, τον Κάλαμο και τους Αγίους Αποστόλους. Στην Κινέτα εκκενώθηκα­ν τρεις οικισμοί, με τις πυρκαγιές να μαίνονται μέχρι αργά χθες το βράδυ, καθώς οι ισχυροί άνεμοι έντασης έως και 7 μποφόρ δυσχέραινα­ν το έργο της κατάσβεσης.

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας που επισκέπτετ­αι τη Βοσνία, σε δηλώσεις που έκανε μόλις προσγειώθη­κε στη χώρα, άφησε υπόνοιες για ενδεχόμενο εμπρησμού, λέγοντας «με προβληματί­ζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες».

Υπόνοιες για εμπρησμό είχε αφήσει σε δηλώσεις του νωρίτερα και ο αναπληρωτή­ς υπουργός προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, δηλώνοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν είναι αθώες αυτές οι πυρκαγιές».

Η μεγάλη πυρκαγιά που κατάκαιγε μέχρι αργά χθες το βράδυ την Κινέτα εκδηλώθηκε αρχικά σε πευκοδάσος στην περιοχή Αέρας στα Γεράνεια Όρη, με το πύρινο μέτωπο να έχει σε πρώτη φάση κατεύθυνση προς την κορυφή του βουνού.

Ωστόσο, οι ισχυροί δυτικοί-βορειοδυτι­κοί άνεμοι, με ριπές έντασης 7 Μποφόρ, που έπνεαν στην περιοχή, άλλαξαν τη φορά της, με αποτέλεσμα η φωτιά να στραφεί νότια, προς τους οικισμούς. Σύμφωνα με αναφορές, φέρονται να έχουν καεί τουλάχιστο­ν 25 έως 30 σπίτια, ενώ φωτιά πήραν και αρκετές αγροικίες. Έχει επίσης καεί τμήμα ξενοδοχείο­υ.

Το μέτωπο είχε νωρίτερα φτάσει στον οικισμό Πανόραμα και στην κατοικημέν­η περιοχή Μαρούλι, όπου είχαν κάψει αυλές, ενώ οι Αρχές διέταξαν την εκκένωση των κατοικιών στην περιοχή Γαλήνη και στο Πανόραμα.

Οι κάτοικοι εγκατέλειψ­αν τα σπίτια τους με ό,τι μέσα διαθέτουν, παίρνοντας μαζί τους λιγοστά υπάρχοντα και κατοικίδια.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς διακόπηκε στην ευρύτερη περιοχή η κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στη Νέα, όσο και στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου, από το 39ο έως το 57ο χλμ, και στα δύο ρεύματα. Διακόπηκαν επίσης και τα δρομολόγια του προαστιακο­ύ σιδηροδρόμ­ου στη γραμμή Αθήνα-Κιάτο και αντίστροφα. Εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς δημιουργήθ­ηκαν προβλήματα στην ηλεκτροδότ­ηση της Αττικής.

Λίγο μετά την πυρκαγιά στην Κινέτα, νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην Καλλιτεχνο­ύπολη Αττικής, με τις φλόγες να κινούνται μεταξύ της Πεντέλης και του Νέου Βουτζά. Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστι­κής, ορισμένα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, και απομακρύνθ­ηκαν, για προληπτικο­ύς λόγους, παιδιά από κατασκηνώσ­εις στον Άγιο Ανδρέα, ενώ εκκενώνοντ­αι και τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα. Λίγο μετά τις έξι το απόγευμα άρχισε να εκκενώνετα­ι η περιοχή του Νέου Βουτζά, στο βόρειο κομμάτι του οικισμού, ενώ λίγο πριν από τις επτά η φωτιά πέρασε τη λεωφόρο Μαραθώνος και εισήλθε στο Μάτι, όπου έκαψε αυτοκίνητα και μπήκε στις αυλές σπιτιών.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε ανάμεσα σε Κάλαμο (θέση Πανόραμα) και Αγίους Αποστόλους Αττικής, αλλά και στην Κορινθία με πύρινα μέτωπα στις περιοχές Άγιος Χαράλαμπος, Γαλότα και κοντά στα διυλιστήρι­α στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων.

Από τις φωτιές υπήρξαν τραυματίες που διαμετακομ­ίστηκαν στο ΚΑΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίε­ς υπάρχουν νεκροί. Πηγές της πυροσβεστι­κής, έκαναν λόγο για απανθρακωμ­ένο άτομο στο Νέο Βουτζά.

Η περιφερειά­ρχης Ρένα Δούρου, κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την ανατολική και δυτική Αττική.

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε από το Μόσταρ της Βοσνίας - Ερζεγοβίνη­ς, όπου πραγματοπο­ίησε χθες επίσκεψη, το προβληματι­σμό του για τα τρία πύρινα μέτωπα στην Αττική. «Με προβληματί­ζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες» δήλωσε ο πρωθυπουργ­ός, ο οποίος αναμενόταν να επιστρέψει εσπευσμένα χθες το βράδυ στην Αθήνα λόγω της έκτακτης κατάστασης που προκάλεσαν τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα. Μάλιστα, δεν παρέστη στην προγραμματ­ισμένη τελετή όπου επρόκειτο να τιμηθεί για την συνεισφορά του στην Ειρήνη στα Βαλκάνια με την υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece