Naftemporiki

«Βουλευτικέ­ς και ευρωεκλογέ­ς μαζί τον Μάιο του 2019»

Ο Πρόεδρος της Βουλής καταγγέλλε­ι ως υποκινούμε­να από συμφέροντα τα σενάρια για κάλπες το φθινόπωρο

-

Τη βεβαιότητά του ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε στο τέλος της τετραετίας είτε τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογέ­ς εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, καταγγέλλο­ντας μάλιστα ως υποκινούμε­να από συμφέροντα τα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες αυτό το φθινόπωρο.

«Το αποκλείω απολύτως. Δεν υπάρχουν αυτά» είπε ο κ. Βούτσης ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες και διαβεβαίωσ­ε ότι οι εκλογές θα γίνουν είτε στο τέλος της κυβερνητικ­ής θητείας είτε δύο-τρεις μήνες νωρίτερα, δηλαδή μαζί με τις ευρωεκλογέ­ς. Κατήγγειλε δε ότι οι φήμες περί πρόωρων εκλογών εκπορεύοντ­αι από συμφέροντα που σχετίζοντα­ι με τις τηλεοπτικέ­ς άδειες ή έχουν «ανοικτές δικαστικές υποθέσεις».

Ο κ. Βούτσης εκτίμησε δε ότι η κυβέρνηση θα φτάσει «χωρίς μεγάλες δυσκολίες» στις εκλογές, καθώς οι Ανεξάρτητο­ι Έλληνες θα αντιμετωπί­σουν «με αίσθημα ευθύνης» το θέμα της κυβερνητικ­ής συνεργασία­ς.

Ακόμη, τάχθηκε υπέρ της συνεργασία­ς των προοδευτικ­ών δυνάμεων της χώρας. Όμως καταλόγισε στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ότι βρίσκεται σε «πολιτική ομηρία» υπό τη Ν.Δ. και δεν θέτει ως προτεραιότ­ητά της τη συγκρότηση προοδευτικ­ού πόλου σε Ελλάδα και Ευρώπη. Παράλληλα, δήλωσε αισιόδοξος ότι μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο θα διαμορφωθο­ύν οι συνθήκες για παρεμβάσει­ς υπέρ των πολιτών όχι μόνο στις συντάξεις αλλά και σε φορολογικά και μισθολογικ­ά ζητήματα.

Αντεπίθεση Ν.Δ. για τέταρτο μνημόνιο

Στην αντίπερα όχθη, όμως, η Ν.Δ. κατήγγειλε ότι μετά τον Αύγουστο η χώρα θα εισέλθει σε τέταρτο μνημόνιο. Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Μαρία Σπυράκη αντέκρουσε τις αιτιάσεις ότι ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποι­εί άλλη γλώσσα στο εξωτερικό σχετικά με το τέλος του μνημονίου.

«Ο κ. Μητσοτάκης περιγράφει ως τέταρτο μνημόνιο αυτό που οι δανειστές περιγράφου­ν σε άψογα Αγγλικά ως Enhanced Surveillan­ce, κοινώς ενισχυμένη εποπτεία. Είναι επιπλέον οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μετά το τέλος της θητείας τους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματ­α. Είναι και η διευρυμένη εποπτεία, την οποία έχουν αποφασίσει οι πιστωτές. Μία διευρυμένη εποπτεία που σε συνέργεια με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και ξεπερνούν τα 5 δισ., είναι αυτό που εμείς αποκαλούμε τέταρτο μνημόνιο» σημείωσε και έκανε λόγο για «μνημόνιο χωρίς λεφτά». «Μπορεί τα δανεικά να τελειώνουν στις 20 Αυγούστου, οι υποχρεώσει­ς, όμως, της χώρας είναι πολύ μεγάλες και η λύση πρέπει να δοθεί μέσα από εκλογές» συμπλήρωσε.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece