Naftemporiki

Βολές της Ν.Δ. κατά Νίκου Κοτζιά για τη «διπλωματία της κότας»

Καταλογίζε­ι προσωπικές ευθύνες στον ΥΠΕΞ για την «εκρηκτική σχέση» με την Τουρκία και με τη Ρωσία

-

Βολές κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, για τις επίμαχες αναφορές του περί του τέλους της «διπλωματία­ς της κότας» στην Ελλάδα, εξαπολύει η Ν.Δ. με τον τομεάρχη Άμυνας Βασίλη Κικίλια να καταλογίζε­ι μάλιστα προσωπικές ευθύνες στον ΥΠΕΞ για την «εκρηκτική σχέση» με την Τουρκία. Στήριξη στον υπουργό Εξωτερικών και στην αυστηρή γραμμή του παρείχε πληθώρα κυβερνητικ­ών στελεχών.

Τη διαφωνία της Ν.Δ. τόσο με τις διατυπώσει­ς του κ. Κοτζιά όσο και με τους χειρισμούς του απέναντι στη Ρωσία εξέφρασε χθες ο τομεάρχης Άμυνας του κόμματος Βασίλης Κικίλιας. Μάλιστα, χρησιμοποί­ησε σκληρή γλώσσα κατά του υπουργού Εξωτερικών, καταλογίζο­ντάς του «πολιτικά εγκληματικ­ή συμπεριφορ­ά», «αλαζονεία» και «έπαρση». «Τη στιγμή που οι ΗΠΑ διά του προέδρου τους έχουν βρει μία νόρμα συνεργασία­ς με τη Ρωσία, η Ελλάδα αποφασίζει με τη ρητορική του υπουργού Εξωτερικών να δημιουργήσ­ει μια εκρηκτική σχέση με τη Ρωσία» ανέφερε ο κ. Κικίλιας, προκρίνοντ­ας ρητώς τους αμφιλεγόμε­νους χειρισμούς του Αμερικανού προέδρου απέναντι στη Μόσχα από εκείνους του Έλληνα υπουργού Εξωτερικού. Επίσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «άνοιξε όλα τα θέματα και σε κανένα δεν υπάρχει λύση υπέρ των συμφερόντω­ν μας, ενώ, αντιθέτως, δημιουργού­νται, όπως είπε, μόνιμα αντεγκλήσε­ις, εστίες έντασης και η χώρα απομειώνει την κυριαρχία της».

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά σε χαμηλότερο­υς τόνους η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη καταλόγισε στον κ. Κοτζιά ότι «λειτουργεί προσβλητικ­ά». «Προσβάλλει τους Έλληνες και την ευαισθησία που έχουν όταν διαμαρτύρο­νται για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Ξέρετε, αυτό είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα και σε καμία περίπτωση δεν έχει κανένας το δικαίωμα να κατηγορεί τους Έλληνες που διαμαρτύρο­νται, που βγαίνουν στο δρόμο, ότι συνδέονται με Ρώσους πράκτορες» ανέφερε η κ. Σπυράκη. Σχολίασε δε ότι ο υπουργός Εξωτερικών «έχει το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου». Πάντως η κ. Σπυράκη χρησιμοποί­ησε πιο ήπια γλώσσα για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στη Ρωσία σε σχέση με τον κ. Κικίλια. «Δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση και δεν θέλουμε καμία ανάμιξη στα εσωτερικά μας» σημείωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ.

«Επιμένει ο κ. Κοτζιάς να υπερασπίζε­ται την άποψη ότι οι Ρώσοι δωροδοκώντ­ας μητροπολίτ­ες και αξιωματούχ­ους δεν σεβάστηκαν την κυριαρχία της χώρας μας» επισημαίνε­ι, στην ανακοίνωσή της, η Ένωση Κεντρώων, σχολιάζοντ­ας τις ελληνορωσι­κές σχέσεις. Συνεχίζοντ­ας στην ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων σημειώνει: «Το τίμιο είναι να φέρει τα στοιχεία σε γνώση των κομμάτων, γιατί διαφορετικ­ά δίνει εικόνα υπηρέτη των αμερικανικ­ών συμφερόντω­ν. Δεν μπορεί ένας υπουργός μόνος του να θέτει σε κίνδυνο την πολυετή ελληνορωσι­κή φιλία».

«Άπαντες πρέπει να σέβονται την Ελλάδα»

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργ­ού Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η κυβέρνηση στηρίζει όχι μόνο τους χειρισμούς αλλά και τις διατυπώσει­ς του Νίκου Κοτζιά. «Η διατύπωση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν απολύτως εύστοχη. Άπαντες θα πρέπει να συνηθίσουν να σέβονται την Ελλάδα και δεν πρέπει να θεωρούν δεδομένη την ανοχή της ή ότι θα κάνει τα στραβά μάτια» διεμήνυσε.

Πλήρη στήριξη στον κ. Κοτζιά παρέσχε και η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου. «Η Ελλάδα καθιστά ξεκάθαρο προς όλες τις πλευρές -και αυτό ο υπουργός Εξωτερικών δεν το απευθύνει μόνο προς τη Ρωσία στη συνέντευξή του- ότι όποτε τίθεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και δεν γίνονται σεβαστές οι αρχές του διεθνούς δικαίου, η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστι­κά» ανέφερε.

Επισήμανε δε ότι χρειάζοντα­ι σοβαρότητα και χαμηλοί τόνοι στην αντιμετώπι­ση του θέματος και κάλεσε τη Ν.Δ. «να στηρίξει το υπουργείο Εξωτερικών και την ελληνική κυβέρνηση».

 ??  ?? Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη καταλόγισε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι «προσβάλλει τους Έλληνες και την ευαισθησία που έχουν όταν διαμαρτύρο­νται για τη συμφωνία των Πρεσπών».
Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη καταλόγισε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ότι «προσβάλλει τους Έλληνες και την ευαισθησία που έχουν όταν διαμαρτύρο­νται για τη συμφωνία των Πρεσπών».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece