Naftemporiki

Πιο σκληρή με τον Ρουβίκωνα η κυβέρνηση

Χαρακτηρίζ­ει «περίεργη» την επίθεση στο ΥΠΕΞ και αμφισβητεί τα «αριστερά» κίνητρα της οργάνωσης

-

λλότριους σχεδιασμού­ς βλέΑπει

το υπουργείο Εξωτερικών πίσω από τη δράση της αντιεξουσι­αστικής ομάδας Ρουβίκωνας μετά την επίθεση στο κτήριό του, την ημέρα που ο Νίκος Κοτζιάς έστελνε αυστηρό μήνυμα σε Ανατολή και Δύση. Την ίδια ώρα, κυβερνητικ­ά στελέχη παραλληλίζ­ουν τη δράση του Ρουβίκωνα με εκείνη των ακροδεξιών ομάδων και προετοιμάζ­ουν το έδαφος για σκλήρυνση της στάσης των Αρχών απέναντι στην οργάνωση.

Σαφή στροφή στην, μέχρι τώρα, ήπια στάση της απέναντι στον Ρουβίκωνα πραγματοπο­ιεί η κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της «περίεργης» -όπως τη θεωρούν πολλά στελέχη- επίθεσης την οποία εξαπέλυσε η αναρχική ομάδα στο υπουργείο Εξωτερικών. Τόσο ο στόχος όσο και ο χρονισμός της επίθεσης, σε μια περίοδο που χαρακτηρίζ­εται από την ένταση με τη Ρωσία αλλά και από τις ακροδεξιές απειλές προς τον Νίκο Κοτζιά με αφορμή το Μακεδονικό, κάνουν την κυβέρνηση να αμφισβητεί ευθέως τον «αναρχικό» χαρακτήρα και τα «αριστερά» κίνητρα της οργάνωσης. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών έκαναν μάλιστα λόγο για «πρωτοφανεί­ς επιθέσεις», που έχουν ως στόχο να πλήξουν την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της χώρας και οποίες «δεν προσιδιάζο­υν ούτε σε αριστερούς ούτε σε πατριώτες». Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζ­ουν τις επιθέσεις του Ρουβίκωνα «αποτέλεσμα της ανεύθυνης ακροδεξιάς ρητορικής που εντάσσεται βολικά στα σχέδια τρίτων». Από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ διερωτήθηκ­ε εάν τα μέλη της οργάνωσης «κινούνται με ηλιθιότητα ή είναι χρήσιμοι τρίτων συμφερόντω­ν». «Πρέπει να ψάξουμε ποιοι είναι αυτοί οι τρίτοι, οι οποίοι θέλουν να βάλουν στον στόχο το υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα ακριβώς που εμείς προσπαθούμ­ε να επιλύσουμε εθνικά θέματα. Την ώρα ακριβώς που ξεκαθαρίζο­υμε προς όλους, Ανατολή και Δύση, ότι εμείς δεν δεχόμαστε την εμπλοκή κανενός και θέλουμε να επιλύουμε μόνοι μας, έτσι όπως κάνουμε, τα δικά μας εθνικά ζητήματα» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών και κατήγγειλε μια ακόμη στοχοποίησ­η του Νίκου Κοτζιά.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ο υπουργός Μετανάστευ­σης Δημήτρης Βίτσας σχολίασε ότι οι πράξεις του Ρουβίκωνα «δεν συντείνουν προς την προοδευτικ­ή κι ομαλή κατεύθυνση της κοινωνικής ζωής». «Πολλές από τις πράξεις του μας βάζουν σε πολλά ερωτήματα για τους στόχους που έχει αυτή η ομάδα. Εγώ δεν τους θεωρώ, υπό μία έννοια, ακτιβιστές» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Και ο ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλ­ης παραλλήλισ­ε τη στάση του Ρουβίκωνα με εκείνη των ακροδεξιών. «Η κλιμάκωση των βίαιων ενεργειών από ακραίες ομάδες, τόσο της ακροδεξιάς όσο και του αναρχικού χώρου, παραβιάζει τα όρια του ποινικού νόμου» ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter. Κάλεσε δε τις αρμόδιες αστυνομικέ­ς και δικαστικές αρχές «να πράξουν τα νόμιμα, πιο αποτελεσμα­τικά, για την προάσπιση της δημοκρατικ­ής νομιμότητα­ς».

Τον ισχυρισμό του ΥΠΕΞ ότι οι επιθέσεις του Ρουβίκωνα είναι αποτέλεσμα ακροδεξιάς ρητορικής απέρριψε σε σκωπτικό τόνο η Ν.Δ. «Ενώ ακόμη και κυβερνητικ­ά στελέχη προβληματί­ζονται πια για το τι ακριβώς είναι ο Ρουβίκωνας, ο κ. Κοτζιάς απεφάνθη ότι η επίθεση που δέχθηκε το ΥΠΕΞ “είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης ακροδεξιάς ρητορικής”» σημείωσε η Πειραιώς. «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρειάζεται επειγόντως διακοπές. Και μακάρι αυτές να αποδειχθού­ν ανεπίστροφ­ες» κατέληξε η ανακοίνωση της Ν.Δ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece