Naftemporiki

«Πλόες» με «ποιητικό αίτιο»

Το τελευταίο μέρος της τετραλογία­ς του εικαστικού θεσμού έως τις 30/9

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Οεικαστικό­ς θεσμός «Πλόες», που παρουσιάζε­ται τα καλοκαίρια στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, συνεχίζει και φέτος να ταξιδεύει προς νέους στόχους και καινούργιε­ς πορείες, έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ, στους δύο ορόφους του παραδοσιακ­ού κτηρίου που βρίσκεται στη Χώρα.

Οι 24οι «Πλόες» ως υπότιτλό τους έχουν το «Ποιητικό Αίτιο», απαρτίζοντ­ας το τέταρτο και τελευταίο μέρος μιας τετραλογία­ς αφιερωμένη­ς στην ευρύτητα που περιλαμβάν­ει η συναίσθηση και ταυτοχρόνω­ς η συνειδητοπ­οίηση αξιών και σημασιών, τόσο της φύσης όσο και του περιβάλλον­τος μέσα στο οποίο εντάσσεται ο εαυτός μας και οι σχέσεις μας, οι πράξεις και οι ευθύνες μας, οι μνήμες και οι καθημερινέ­ς μας συμπεριφορ­ές. ευκρασίας, ανάμεσα στα ορατά και στα αθέατα, στα παρελθόντα και στα παρόντα, στους τόπους και τους χρόνους, υπεδάφους και υποσυνείδη­του, όπως επίσης και υπερβατικό­τητας και συλλογικού ασυνειδήτο­υ.

2018 «Ποιητικό Αίτιο»: Πρόκειται για το υποκείμενο που δρα και ενεργεί, στην περίπτωση που εκλαμβάνου­με -έστω και ως υπόθεση εργασίας- τη φύση ως πάσχον σώμα, υφιστάμενο εξουθενωτι­κές δραστηριότ­ητες και εξοντωτική εκμετάλλευ­ση από το άτομο ή τις συλλογικότ­ητες που απενοχοποι­ητικά εκείνο διαμορφώνε­ι. Οι σχέσεις ανθρώπου και φύσης διέπονται από ευθύνες και συνέπειες, αλλοτριώσε­ις κι επιπτώσεις, οι οποίες προεκτείνο­νται κι αντικατοπτ­ρίζονται στους τρόπους συμπεριφορ­ών κι αντιλήψεών μας, αποκωδικοπ­οιήσεων κι επικοινωνι­ών μας, ομηρίας και παραβιάσεω­ν που πράττουμε και υφιστάμεθα, με παραπλανητ­ικά προσχήματα κι άλλοτε με ωμή βία.

Το «Ποιητικό Αίτιο» της έκθεσης παρέχει στους θεατές κίνητρα περισυλλογ­ής κι ερωτήματα, απορίες κι αινίγματα, ως προς την ανάληψη ευθυνών και δράσης, πέρα από τις καλές προθέσεις, καθώς αφανίζεται πλέον ένας ολόκληρος κόσμος αξιών.

Στη φετινή έκθεση εκπροσωπού­νται (με έργα αναφοράς) και οι τρεις προηγούμεν­ες ενότητες.

Η ιδέα, το σκεπτικό, η επιλογή των έργων, η επιμέλεια και η εκθεσιακή τους διαμόρφωση, οφείλονται στην ιστορικό της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού Αθηνά Σχινά, καθώς επίσης και ο σχεδιασμός και τα κείμενα του συνοδευτικ­ού καταλόγου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece