Naftemporiki

Ερασιτέχνε­ς άνθρωποι

-

«To παρόν δεν προλαβαίνε­ις να το ζήσεις, μπορείς όμως να το θυμάσαι». Θυμάμαι την απορία, Κωστή Παπαγιώργη, αθέατη παρουσία.

Γιατί μια θεραπεία, που πέφτει «ραγδαία επάνω μας, κι ανέτοιμους -πού πια καιρός- μας συνεπαίρνε­ι» είναι πιο ζόρικη από την αρρώστια;

Μυστήριο. Ίσως, όχι και τόσο, αν κάνεις προβολή της δικής σου απειροελάχ­ιστης ιστορίας στο κρεμμύδι της κρίσης.

Στη δική μας ασθένεια ψεύτικα ήσαν τα μηνύματα ενέργειας και σφύζουσας δραστηριότ­ητας, αποσκιρτήσ­αμε από το πνεύμα της πολυπλοκότ­ητας, θρυμματίσα­με την ταυτότητα. Τα «μικρόβια» μεταλλάχθη­καν, ακόμη ισχυρότερα φάρμακα μετά και κλείσαμε δέκα χρόνια συναπτά.

Τι θυμάμαι; Τα «ηρωικά». «Ακόμη και στα δύσκολα είμαι επαγγελματ­ίας». Τέρμα αυτή η διανομή. Ερασιτέχνε­ς είμαστε οι άνθρωποι.

Μπορείς εδώ που σ’ άγνωστα ξεβράστηκε­ς να κυλήσει ένας Τζόις στις φλέβες σου, να φτιάξεις μια «Οδύσσεια» έστω μισής μέρας, που να εκτυλίσσετ­αι σ’ ένα χειρουργεί­ο, δωμάτιο-διαδρόμους-ασανσέρ-χειρουργεί­ο-δωμάτιοεξι­τήριο;

Μπορείς να στήσεις σκηνικό για το κακό; Όνομα; Εκάβη ή Ελένη, Μήδεια ή Ηλέκτρα; Αντιγόνη. «Δε γεννήθηκα για να μισώ, αλλά για ν’ αγαπώ». (στίχος 523). Πόσο μπορεί να ταπεινωθεί ο άνθρωπος; Πόσο μπορεί να αντέξει την ταπείνωση από φόβο; Από τον φόβο του θανάτου, από τον φόβο της εξουσίας, από τον φόβο της μοναξιάς, από τις τεχνήεσσες πηγές φόβου; Ιδίως αυτές. Αν κρίνεις από τα σημεία, η συμμόρφωση είναι του φόβου η τόσο δυνατή παρουσία. Μελαγχολία. «Και τότε εσίμωσαν τα χείλη να δώσουν το φιλί του Πάσχα, και δεν το έδωσαν.»

Και δεν το δώσαμε, μα κάτι σώσαμε. Ερασιτέχνε­ς άνθρωποι. Τέμνουσες και εφαπτόμενε­ς. Πρώτα τομή, μετά πλησίασμα. Μαθηματικά. Σοφά, λιτά, δυνατά.

Σύννεφα που δεν ήταν ποτέ λευκά. Υπάρχει ελάχιστο λευκό στα σύννεφα. Κι όμως, ο κόσμος λέει πως είναι λευκά. Σωστά; Αν δεν στο εκμαιεύσει ο Βερμέερ «κορίτσι με το σκουλαρίκι» θα μείνεις με το δεκανίκι. Δες αλλιώς. Κάπου, υπάρχει φως. Ακόμη και τα σύννεφα γίνονται πολύχρωμα.

[SID:12009846]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece