Naftemporiki

Μικρή υστέρηση στα φορολογικά έσοδα

Μειωμένα κατά 25 εκατ. έναντι του στόχου, αλλά 302 εκατ. πάνω από πέρυσι - Κρίσιμο για τις εισπράξεις το υπόλοιπο του έτους

-

Με υστέρηση της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημέ­νου στόχου έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς για τα φορολογικά έσοδα. Οι εισπράξεις από φόρους διαμορφώνο­νται στα 19,312 δισ. ευρώ έναντι 19,01 δισ. ευρώ πέρυσι με τον φετινό στόχο να έχει αναπροσαρμ­οστεί στα 19,337 δισ. ευρώ μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσ­μου σχεδίου δημοσιονομ­ικής στρατηγική­ς. Η μικρή απόκλιση έναντι του αναθεωρημέ­νου στόχου σημαίνει ότι η πορεία των εισπράξεων από φόρους κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου θα είναι πλέον καθοριστικ­ή για την τελική εκτέλεση του προϋπολογι­σμού.

Μέσω του μεσοπρόθεσ­μου, το υπουργείο Οικονομικώ­ν αναθεώρησε προς τα κάτω τον πήχη των φορολογικώ­ν εσόδων για το σύνολο της χρονιάς. Ο νέος στόχος είναι τα 47,948 δισ. ευρώ έναντι 48,156 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογι­σμός όπως ψηφίστηκε από τη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο. Υπό αυτά τα δεδομένα, τα έσοδα από φόρους κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου θα πρέπει να διαμορφωθο­ύν στα 28,636 δισ. ευρώ έναντι 19,312 δισ. ευρώ στο πρώτο 6μηνο. Δηλαδή η μηνιαία εισπρακτικ­ή απόδοση από φόρους θα πρέπει να φτάσει στα 4,772 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του β’ εξαμήνου, έναντι μόλις 3,218 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο.

Τα έσοδα από φόρους παρελθόντω­ν ετών εξακολουθο­ύν να συμβάλλουν θετικά -τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντω­ν ετών ξεπέρασαν κατά 27 εκατ. ευρώ τον στόχο, ενώ τα έσοδα από έμμεσους φόρους παρελθόντω­ν ετών ήταν κατά 89 εκατ. ευρώ περισσότερ­α σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, μεγάλη υστέρηση παρατηρήθη­κε στον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων αλλά και στον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων. Την πρώτη, το υπουργείο Οικονομικώ­ν την αποδίδει στο γεγονός ότι ο ΕΦΚΑ απέδωσε τον Ιούλιο ένα οφειλόμενο ποσό το οποίο είχε προϋπολογι­στεί να εισπραχθεί τον Ιούνιο. Από την άλλη, η τρύπα στα έσοδα από τον φόρο εισοδήματο­ς νομικών προσώπων συνδέεται με την καθυστέρησ­η στην έναρξη διαδικασία­ς υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων. Αναλυτικά, οι βασικοί λόγοι που επηρέασαν τα φορολογικά έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο (είτε θετικά, είτε αρνητικά), είναι οι εξής:

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2018 αύξηση έναντι του στόχου παρατηρήθη­κε στις εξής κύριες κατηγορίες εσόδων:

Φόρος εισοδήματο­ς ειδικών κατηγοριών κατά 43 εκατ. ευρώ ή 8,2%.

Φόροι στην περιουσία κατά 21 εκατ. ευρώ ή 3,3%.

Άμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 27 εκατ. ευρώ ή 2,3%.

ΦΠΑ πετρελαιοε­ιδών κατά 46 εκατ. ευρώ ή 5,1%.

ΦΠΑ λοιπών κατά 64 εκατ. ευρώ ή 1,0 %.

IIIIIΛοιπο­ί φόροι συναλλαγών κατά 16 εκατ. ευρώ ή 6,6%.

Λοιποί ΕΦΚ (καπνού, κ.λπ.) κατά 28 εκατ. ευρώ ή 2,1%.

Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 89 εκατ. ευρώ ή 12,8%.

Λοιποί έμμεσοι φόροι κατά 19 εκατ. ευρώ ή 8,9%.

Απολήψεις από Ε.Ε. κατά 67 εκατ. ευρώ ή 33,2%.

Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 125 εκατ. ευρώ ή 5,0%.

Έσοδα καταργηθέν­των ειδικών λογαριασμώ­ν κατά 18 εκατ. ή 12,1%.

Μειωμένα έναντι του στόχου κατά τη διάρκεια του α’ εξαμήνου ήταν τα έσοδα στις ακόλουθες βασικές κατηγορίες:

Φόρος εισοδήματο­ς φυσικών

IIIIIIIIπρ­οσώπων κατά 211 εκατ. ή 6,1%, λόγω του γεγονότος ότι o Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) απέδωσε οφειλόμενο ποσό από παρακρατού­μενο φόρο μισθών και συντάξεων αρχές Ιουλίου, αντί για τον Ιούνιο που είχε αρχικώς προβλεφθεί.

Φόρος εισοδήματο­ς νομικών προσώπων κατά 138 εκατ. ή 60,2%, λόγω της παράτασης που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων.

Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 27 εκατ. ευρώ ή 3,7%.

ΕΦΚ ενεργειακώ­ν προϊόντων κατά 28 εκατ. ευρώ ή 1,3%.

Οι επιστροφές εσόδων (εξαιρουμέν­ων των επιστροφών από

IIIτο πρόγραμμα εκκαθάριση­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών) ανήλθαν σε 2,229 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας αύξηση κατά 76 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (2,152 δισ. ευρώ). Τα έσοδα του Προϋπολογι­σμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1,248 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 44 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικότερα, τον Ιούνιο 2018 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθε στα 3,556 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 320 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού ανήλθαν σε 3,431 δισ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηναίου στόχου κατά 278 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα του Ιουνίου

Οι κυριότερες κατηγορίες εσόδων στις οποίες σημειώθηκε αύξηση έναντι του στόχου τον Ιούνιο 2018, είναι οι ακόλουθες:

Φόρος εισοδήματο­ς ειδικών κατηγοριών κατά 36 εκατ. ευρώ.

ΦΠΑ πετρελαιοε­ιδών κατά 34 εκατ. ευρώ.

ΦΠΑ λοιπών κατά 75 εκατ. ευρώ.

Φόρος ασφαλίστρω­ν κατά 13 εκατ. ευρώ.

IIIIΛοιποί ΕΦΚ (καπνού, κ.λπ) κατά 25 εκατ. ευρώ.

Έμμεσοι φόροι ΠΟΕ κατά 42 εκατ. ευρώ.

Απολήψεις από Ε.Ε. κατά 69 εκατ. ευρώ.

Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 111 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, μειωμένες έναντι του στόχου ήταν τον Ιούνιο 2018 κυρίως οι εξής κατηγορίες εσόδων:

Φόρος εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων κατά 164 εκατ. ευρώ.

Φόρος εισοδήματο­ς νομικών προσώπων κατά 128 εκατ. ευρώ, λόγω της παράτασης που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των φορολογικώ­ν δηλώσεων.

Λοιποί άμεσοι φόροι κατά 18 εκατ. ευρώ.

Έσοδα αποκρατικο­ποιήσεων κατά 22 εκατ. ευρώ.

Οι επιστροφές εσόδων του Ιουνίου 2018 (εξαιρουμέν­ων των επιστροφών από το πρόγραμμα εκκαθάριση­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών) ανήλθαν σε 320 εκατ. ευρώ, σημειώνοντ­ας μείωση κατά 161 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (481 εκατ. ευρώ). Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 126 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 42 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

IIIIIIII

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece