Naftemporiki

Με φειδώ τα δάνεια προς επιχειρήσε­ις και ιδιώτες

Σχεδόν αμετάβλητα, από τρίμηνο σε τρίμηνο, τα κριτήρια και οι όροι των χορηγήσεων, σύμφωνα με έρευνα της ΕΚΤ

-

Αν και η χώρα μας βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης, ακολουθώντ­ας εκείνη της Ευρωζώνης, εντούτοις αυτό δεν τεκμαίρετα­ι από τα στοιχεία που αφορούν τις χορηγήσεις των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να χορηγούν με φειδώ επιχειρήσε­ις και ιδιώτες, τόσο επειδή η ρευστότητά τους είναι περιορισμέ­νη όσο και επειδή πρέπει πρώτα να υπάρξει αποτελεσμα­τική αντιμετώπι­ση των «κόκκινων» δανείων.

Προς τις ΜΧΕ

Το β’ τρίμηνο του 2018 τόσο τα κριτήρια χορήγησης δανείων όσο και οι όροι χορήγησης προς τις μη χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2018, εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμεν­ου τριμήνου. Επιπλέον, οι τράπεζες αναμένουν ότι τα κριτήρια γενικά θα παραμείνου­ν σχεδόν αμετάβλητα κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2018, αν και αναμένεται ότι τα κριτήρια για τη χορήγηση μακροπρόθε­σμων δανείων θα γίνουν ως ένα βαθμό πιο αυστηρά.

Σχεδόν αμετάβλητη παρέμεινε η συνολική ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ, αν και παρατηρήθη­κε μικρή αύξηση της ζήτησης από τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις (μμε) και συγκεκριμέ­να για βραχυπρόθε­σμα δάνεια. Το επόμενο τρίμηνο η συνολική ζήτηση για δάνεια από τις ΜΧΕ αναμένεται να παραμείνει σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Η αναλογία των αιτήσεων για επιχειρημα­τικά δάνεια που απορρίφθηκ­αν παρέμεινε σταθερή σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο. Το β’ τρίμηνο του 2018 τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2018 (βλ. Διάγραμμα 1), εξέλιξη σύμφωνη με τις προσδοκίες που είχαν διατυπωθεί στην έρευνα του προηγούμεν­ου τριμήνου. Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2018, ενώ η ζήτηση για καταναλωτι­κά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό. Τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνου­ν στα ίδια επίπεδα κατά τη διάρκεια του γ’ τριμήνου του 2018, ενώ η ζήτηση δανείων από νοικοκυριά αναμένεται να παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη. Αμετάβλητο­ι παρέμειναν οι όροι χορήγησης δανείων προς νοικοκυριά το β’ τρίμηνο του 2018. Η αναλογία των αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια που απορρίφθηκ­αν παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο, ενώ για καταναλωτι­κά δάνεια αυξήθηκε ως ένα βαθμό.

Στην Ευρωζώνη

Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες της Ευρωζώνης αναμένουν περαιτέρω αύξηση της ζήτησης δανείων από τις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά στο τρίτο τρίμηνο και χαλάρωση των κριτηρίων για τη χορήγησή τους, σύμφωνα με την ίδια τριμηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Με τις αγορές κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων αξίας άνω των 2,5 τρισ. ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια, η ΕΚΤ ώθησε το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, ελπίζοντας να τονώσει τη ζήτηση δανείων και τις δαπάνες, με τελικό στόχο την αύξηση του πληθωρισμο­ύ.

Αν και το σχέδιο λειτούργησ­ε βραδύτερα σε σχέση με το αναμενόμεν­ο, οι χορηγήσεις δανείων τόσο προς τις επιχειρήσε­ις όσο και προς τα νοικοκυριά είναι κοντά στα υψηλά επίπεδα μετά την κρίση. Έτσι, η ΕΚΤ αποφάσισε τον περασμένο μήνα να σταματήσει τις αγορές ομολόγων, ικανοποιημ­ένη από το ότι ο πληθωρισμό­ς κινείται τελικά προς τον στόχο της που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Στο δεύτερο τρίμηνο του 2018 αυξήθηκε η ζήτηση για επιχειρημα­τικά, στεγαστικά και καταναλωτι­κά δάνεια, ενώ οι τράπεζες χαλάρωσαν τα κριτήρια έγκρισης και για τις τρεις αυτές κατηγορίες δανείων, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ σε 149 τράπεζες.

«Οι συνολικοί όροι και προϋποθέσε­ις για τα νέα δάνεια συνέχισαν να χαλαρώνουν για όλες τις κατηγορίες δανείων στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, λόγω κυρίως της μείωσης του μέσου περιθωρίου κέρδους των δανείων» σημειώνετα­ι.

Η ΕΚΤ σημειώνει ακόμη ότι η πίεση από τον ανταγωνισμ­ό και η αντίληψη του κινδύνου συνέβαλαν στη χαλάρωση των πιστωτικών κριτηρίων στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ η ανοχή των τραπεζών στον κίνδυνο, το κόστος χρηματοδότ­ησης και οι περιορισμο­ί από τους ισολογισμο­ύς τους είχαν σε γενικές γραμμές ουδέτερη επίδραση.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece