Naftemporiki

Έτος-τομή το 2018 για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη

Αισιοδοξία που εδράζεται στην επιτάχυνση της ανάκαμψης, στη συμφωνία για το χρέος, στην αύξηση εξαγωγών-απασχόληση­ς

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Τμπορεί ην αισιοδοξία του ότι το 2018

να αποτελέσει έτος-τομή για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εκφράζει μέσω του οικονομικο­ύ του δελτίου, που αναμένεται να κυκλοφορήσ­ει σύντομα, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Όπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, η μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από την ανάκαμψη του 2017 στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη προϋποθέτε­ι μία πορεία τα βασικά στοιχεία της οποίας είναι η αλλαγή του παραγωγικο­ύ υποδείγματ­ος, η διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότ­ησης από τις αγορές και η ισότιμη συμμετοχή όλων των τομέων της οικονομίας και των κοινωνικών υποκειμένω­ν στη διαδικασία και το προϊόν της ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο, οι προϋποθέσε­ις αυτές έχουν αρχίσει να καλύπτοντα­ι για τους εξής λόγους:

Πρώτον, γιατί βάσει των στοιχείων των 3-6 πρώτων μηνών η οικονομική ανάκαμψη επιταχύνετ­αι με ενδείξεις ευρύτερης κλαδικής και κοινωνικής συμμετοχής.

Δεύτερον, γιατί με τη συμφωνία ελάφρυνσης του χρέους της 21ης Ιουνίου διασφαλίζε­ται η κάλυψη των χρηματοδοτ­ικών αναγκών της χώρας για μία τετραετία τουλάχιστο­ν, ενώ δημιουργού­νται ευνοϊκοί όροι για τη συνέχισή της τουλάχιστο­ν έως το 2032.

Τρίτον, γιατί με την ολοκλήρωση στις 20 Αυγούστου ενός οκταετούς προγράμματ­ος ανελαστική­ς δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς αυξάνονται οι βαθμοί ελευθερίας για την άσκηση μιας εγχώρια σχεδιασμέν­ης αναπτυξιακ­ής και κοινωνικά ισορροπημέ­νης πολιτικής.

IIIΕάν μάλιστα, όπως επισημαίνε­ται, ληφθούν υπ’ όψιν οι 4 όροι που έθετε στα τέλη Μαρτίου του τρέχοντος έτους ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ως αναγκαίους για την αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης -έγκαιρη ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγηση­ς, άρση των capital controls μετά το τέλος του προγράμματ­ος, μέτρα για το χρέος και μαξιλάρι ρευστότητα­ς-, οι τρεις έχουν ήδη υλοποιηθεί, ενώ τα capital controls έχουν χαλαρώσει και αναμένεται σύντομα να αρθούν καθολικά.

Όπως αναφέρεται στο οικονομικό δελτίο, το α’ τρίμηνο του 2018 ξεκίνησε με το μομέντουμ της επιτυχούς 3ης αξιολόγηση­ς του προγράμματ­ος να ωθεί σε ετήσια αύξηση 2,3% του ΑΕΠ χάρη στην ευνοϊκή εξέλιξη των καθαρών εξαγωγών, των αποθεμάτων και της απασχόληση­ς, αλλά με ελαφρά κάμψη της ιδιωτικής κατανάλωση­ς και σημαντική υποχώρηση των ακαθάριστω­ν επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 10% περίπου, δύο παραγόντων στους οποίους χρειάζεται να εμβαθύνουμ­ε περισσότερ­ο.

Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική κατανάλωση, η πρόβλεψη για μικρή άνοδο (0,5% σε όγκο από 0,1% το 2017) το 2018 φαίνεται εφικτή, παρά τη μικρή κάμψη του α’ τριμήνου, χάρη:

(i) Στην ετήσια μείωση του αριθμού των ανέργων κατά 112.000 το α’ τρίμηνο.

(ii) Στην ετήσια διόγκωση του λιανικού εμπορίου κατά 0,8% το α’ 4μηνο.

(iii) Στην αντίστοιχη αύξηση κατά 32,5% των πωλήσεων Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν το α’ 5μηνο.

(iv) Στη για πρώτη φορά από το 2009 αύξηση των αμοιβών εξαρτημένη­ς εργασίας ανά μισθωτό κατά 0,8% το α’ τρίμηνο.

(v) Στην εξάλειψη όλων των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα που δεν υπόκεινται σε δικαστική διαμάχη, μέχρι τη λήξη του προγράμματ­ος.

(vi) Στην ουσιαστική βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος (4,5%) και την αντίστοιχη βελτίωση των καταναλωτι­κών προσδοκιών (27,5%) κατά το α’ εξάμηνο του έτους εν όψει της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια.

Ως προς τις συνολικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, η ετήσια μείωσή τους το α’ τρίμηνο οφείλεται αποκλειστι­κά στη μεγάλη πτώση των επενδύσεων μεταφορικο­ύ εξοπλισμού και οπλικών συστημάτων (-55%), που αποδίδεται πρωτίστως στην τεχνική επίδραση βάσης (υψηλό επίπεδο αφετηρίας του α’ τριμήνου 2017).

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για την ανάπτυξη της οικονομίας συνιστά η δυναμική ετήσια άνοδος που σημειώνουν φέτος κατά το α’ 4μηνο οι εξαγωγές αγαθών (14% έναντι μέσης ετήσιας αύξησης 7% την ίδια περίοδο στην 9ετία 2009-2018), αλλά και οι εξαγωγές υπηρεσιών (αύξηση 11,9% αντίστοιχα έναντι μέσης ετήσιας μείωσης κατά 1,9% στο α’ 4μηνο της περιόδου 2009-2018).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece