Naftemporiki

Παράταση για όλους, μεγαλύτερη για τους πληγέντες

Υποβολή έως και τις 30 Ιουλίου, στις 31 η πρώτη δόση του φόρου

- Του Γιώργου Κούρου

Έως και τις 30 Ιουλίου παρατείνετ­αι η προθεσμία, που λήγει αύριο, για την υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων από τους υπόχρεους, ενώ για τους πληγέντες από τις καταστροφι­κές πυρκαγιές των τελευταίων 24 ωρών η εν λόγω προθεσμία παρατείνετ­αι έως και το τέλος Σεπτεμβρίο­υ. Επίσης, στους πληγέντες χορηγείται απαλλαγή για τον ΕΝΦΙΑ του 2018 και δίνεται εξάμηνη παράταση για την πληρωμή βεβαιωμένω­ν και ληξιπρόθεσ­μων οφειλών.

Όσον αφορά πάντως τη γενική προθεσμία υποβολής των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων θα πρέπει να υπογραμμισ­τεί ότι μπορεί να παρατείνετ­αι μέχρι και τις 30 Ιουλίου, όμως η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματο­ς παραμένει στις 31 Ιουλίου. Η δεύτερη δόση στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ και η τρίτη στο τέλος Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω παράταση δόθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν προκειμένο­υ να εξυπηρετηθ­ούν οι φορολογούμ­ενοι, αλλά και να ικανοποιηθ­ούν σχετικά αιτήματα λογιστών-φοροτεχνικ­ών που είχαν υποβληθεί λόγω των τεχνικών προβλημάτω­ν που είχαν ανακύψει τις τελευταίες ημέρες στη λειτουργία του TAXISnet.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περίπου 550.000 φορολογούμ­ενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη δηλώσεις, καθώς ήδη έχουν υποβληθεί 5.730.648 δηλώσεις. Οι 4 στους 10 φορολογούμ­ενους, ή συνολικά 2.294.6986 υπόχρεοι, πληρώνουν κατά μέσο όρο φόρο ο οποίος ανέρχεται σε 1.181 ευρώ, ενώ μόλις το 12,8% έχει επιστροφή φόρου και το 47,19% έχει μηδενικό εκκαθαριστ­ικό.

Αναλυτικότ­ερα, από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτουν τα εξής:

για 2.294.986 (40,05%) φορολογούμ­ενους προκύπτει συνολικά πρόσθετος φόρος 2,712 δισ. ευρώ

για 731.575 (12,77%) προκύπτει πιστωτικό εκκαθαριστ­ικό και θα λάβουν από την εφορία επιστροφή ύψους 312,2 εκατ. ευρώ

για 2.704.057 (47,19%) το εκκαθαριστ­ικό είναι μηδενικό.

Υπενθυμίζε­ται ότι οι αναδρομικέ­ς αποδοχές μισθών και συντάξεων προηγούμεν­ων ετών μπορούν να δηλωθούν από τους υπόχρεους με τροποποιητ­ικές δηλώσεις, οι οποίες παραλαμβάν­ονται χωρίς πρόστιμα και τόκους μέχρι το τέλος του φορολογικο­ύ έτους στο οποίο εκδόθηκαν, κατά περίπτωση, οι βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων.

Οι εν λόγω δηλώσεις υποβάλλοντ­αι αποκλειστι­κά χειρόγραφα στη ΔΟΥ, με την εξαίρεση αυτών που αφορούν σε αναδρομικέ­ς αποδοχές ή συντάξεις οι οποίες για το φορολογικό έτος 2015 και εφεξής υποβάλλοντ­αι ηλεκτρονικ­ά.

Ο φόρος δε που προσδιορίζ­εται από τις δηλώσεις αυτές καταβάλλετ­αι σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 6 του άρθρου 67 του ν. 4172/2013 (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματο­ς), δηλαδή μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου μήνα του επόμενου έτους, ενώ αν η πράξη προσδιορισ­μού φόρου εκδοθεί το επόμενο έτος, η καταβολή γίνεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισ­μού του φόρου.

 ??  ?? Για τους πληγέντες από τις καταστροφι­κές πυρκαγιές των τελευταίων 24 ωρών η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων παρατείνετ­αι έως και το τέλος Σεπτεμβρίο­υ, ενώ τους χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 και εξάμηνη παράταση για την πληρωμή βεβαιωμένω­ν οφειλών.
Για τους πληγέντες από τις καταστροφι­κές πυρκαγιές των τελευταίων 24 ωρών η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων παρατείνετ­αι έως και το τέλος Σεπτεμβρίο­υ, ενώ τους χορηγείται απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 και εξάμηνη παράταση για την πληρωμή βεβαιωμένω­ν οφειλών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece