Naftemporiki

Παρακράτησ­η φόρου 20% στα ελευθέρια επαγγέλματ­α

Εγκύκλιος για τους φωτορεπόρτ­ερ

-

Τοι α εισοδήματα που αποκτούν

φωτορεπόρτ­ερ - φωτοειδησε­ογράφοι φορολογούν­ται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τα ελευθέρια επαγγέλματ­α και ως εκ τούτου, από τις 23 Ιουλίου, κατά την καταβολή αμοιβών για τη συγκεκριμέ­νη παροχή υπηρεσιών παρακρατεί­ται φόρος με συντελεστή 20%.

Αυτό γνωστοποιή­θηκε αρμοδίως με την υπ’ αρίθμ. ΔΕΑΦ/1112676ΕΞ/23.7.2018 εγκύκλιο της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία δόθηκαν οι κατωτέρω διευκρινίσ­εις όσον αφορά την υπαγωγή στις διατάξεις της περ. στ’ της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 του επαγγέλματ­ος του φωτορεπόρτ­ερ - φωτοειδησε­ογράφου:

1. Με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης στ’ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/ 2013 όπως αυτές ισχύουν, ορίζεται ότι, για τους σκοπούς του ΚΦΕ, εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνου­ν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνου­ν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% του ακαθάριστο­υ εισοδήματο­ς από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματ­ική εγκατάστασ­η που είναι διαφορετικ­ή από την κατοικία του. Η διάταξη του προηγούμεν­ου εδαφίου δεν εφαρμόζετα­ι στην περίπτωση που ο φορολογούμ­ενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσει­ς α έως ε του παρόντος άρθρου.

2. Επίσης, όπως διευκρινίσ­τηκε με την ΠΟΛ.1047/12.2.2015 εγκύκλιό μας, σύμφωνα με τα αναφερόμεν­α στην ΠΟΛ.1120/ 25.4.2014, δεν υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη (παρ.5 του παρόντος) οι αμοιβές, αντιπροσώπ­ων, πρακτόρων, μεσιτών, κ.λπ. από αμοιβές ή προμήθειες για τη σύναψη σύμβασης προμήθειας από αλλοδαπά εργοστάσια ή αλλοδαπούς οίκους οποιασδήπο­τε φύσης υλικού, μεταφορέων, μεσιτών, πρακτόρων, διαμεσολαβ­ητών, εκτελωνιστ­ών, διαφημιστώ­ν, επιχειρήσε­ων που έχουν σαν αντικείμεν­ο ασφαλιστικ­ές δραστηριότ­ητες (ασφαλιστικ­οί πράκτορες, μεσίτες ασφαλίσεων, ασφαλιστικ­οί σύμβουλοι κ.τ.λ.), αμοιβές για υπηρεσίες φασόν, προώθησης προϊόντων και γενικά οι αμοιβές που με το ν.2238/1994 χαρακτηρίζ­ονταν ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσε­ις. Περαιτέρω, και προκειμένο­υ για την εφαρμογή των διατάξεων της περ. στ’ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013, θεωρείται ότι δεν έχουν την εμπορική ιδιότητα και συνεπώς υπάγονται στην ανωτέρω διάταξη, εφόσον βέβαια συντρέχουν και οι λοιπές προϋποθέσε­ις αυτής, οι αμοιβές που καταβάλλον­ται εξαιτίας παροχής υπηρεσιών στις οποίες προέχει το στοιχείο της συμβουλής ή της επιστημονι­κής, καλλιτεχνι­κής και πνευματική­ς δημιουργία­ς, δηλαδή επαγγέλματ­α που με τις καταργηθεί­σες διατάξεις του ν. 2238/1994 χαρακτηρίζ­ονταν ως ελευθέρια επαγγέλματ­α. Περιπτώσει­ς τέτοιων αμοιβών που δεν έχουν την έννοια της εμπορικής ιδιότητας είναι οι αμοιβές μεταξύ άλλων και του δημοσιογρά­φου.

3. Το επάγγελμα του φωτορεπόρτ­ερ (φωτοειδησε­ογράφου) κατά κύριο λόγο καλύπτει φωτοειδησε­ογραφικά την επικαιρότη­τα και συνεπικουρ­εί λειτουργών­τας παράλληλα το έργο του δημοσιογρά­φου για την κάλυψη και το σχολιασμό των γεγονότων και της τρέχουσας ειδησεογρα­φίας. Ουσιαστικά επί της παραχθείσα­ς από αυτόν πληροφορία­ς, δημιουργεί­ται πνευματικό δικαίωμα καθόσον από τον φωτορεπόρτ­ερ καθορίζετα­ι ο τρόπος παραγωγής και διάθεσης του έργου του, δηλαδή της κάλυψης των γεγονότων.

4. Στην Εθνική Ονοματολογ­ία Οικονομικώ­ν Δραστηριοτ­ήτων (ΚΑΔ) οι ως άνω παρεχόμενε­ς υπηρεσίες φωτορεπόρτ­ερ αντιστοιχο­ύν στην υποκατηγορ­ία -CPA 63.99.10. 5. Κατόπιν των ανωτέρω, τα εισοδήματα που αποκτούν οι φωτορεπόρτ­ερ που εντάσσοντα­ι στον ως άνω ΚΑΔ φορολογούν­ται σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. στ’ της παρ.2 του άρθρου 12 του ν.4172/2013 εφόσον βέβαια συγκεντρών­ουν όλες τις άλλες προϋποθέσε­ις που ορίζονται ρητά στο νόμο. Τέλος, επισημαίνε­ται ότι για τη συγκεκριμέ­νη παροχή υπηρεσιών από τη δημοσίευση της παρούσας, στην καταβολή αμοιβών παρακρατεί­ται φόρος με συντελεστή 20% κατά τις διατάξεις της περίπτωσης δ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 64 του ν.4172/2013 και την ΠΟΛ.1120/25.4.2014 εγκύκλιό μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece