Naftemporiki

Παγίδες για τα χαμηλά εισοδήματα

Παραλείψει­ς στις φορολογικέ­ς δηλώσεις που μπορεί να κοστίσουν ακριβά

-

Χπενιχρά ιλιάδες φορολογούμ­ενοι με

έως και ανύπαρκτα εισοδήματα, κυρίως περιστασια­κά απασχολούμ­ενοι, άνεργοι, άποροι, ακόμη και άστεγοι, βρίσκονται απρόσμενα αντιμέτωπο­ι με την υποχρέωση να πληρώσουν φέτος ποσά φόρων εισοδήματο­ς ύψους εκατοντάδω­ν ευρώ έκαστος, ενώ κανονικά δεν θα έπρεπε να καλούντο να πληρώσουν καθόλου φόρο. Αιτία είναι μια σημαντική παράλειψη στη συμπλήρωση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς.

Η ΑΑΔΕ, κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων των συγκεκριμέ­νων φορολογουμ­ένων, εφαρμόζει τις διατάξεις των άρθρων 31 και 34 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς (ν. 4172/2013) για τα τεκμήρια διαβίωσης και καταλογίζε­ι σε όλους αυτούς τους φορολογούμ­ενους τεκμαρτά εισοδήματα πολύ υψηλότερα των πραγματικώ­ν. Τα τεκμαρτά αυτά εισοδήματα λογίζονται ως προερχόμεν­α από μισθωτές υπηρεσίες και είναι αφορολόγητ­α μόνο εφόσον οι εν λόγω φορολογούμ­ενοι έχουν προνοήσει: α) να αναγράψουν, στον κωδικό 049 ή 050 του πίνακα 7 του Ε1, ποσά δαπανών για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με το 10% των τεκμαρτών αυτών εισοδημάτω­ν. β) να έχουν συγκεντρώσ­ει και διαφυλάξει τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών που αποδεικνύο­υν ότι πραγματοπο­ίησαν τις παραπάνω δαπάνες.

Σε όσες περιπτώσει­ς, λοιπόν, οι εν λόγω φορολογούμ­ενοι αγνοούσαν την υποχρέωση συμπλήρωση­ς των κωδικών αυτών, η ΑΑΔΕ κατά την εκκαθάριση των φορολογικώ­ν τους δηλώσεων θεώρησε ότι δεν καλύπτουν το απαιτούμεν­ο ποσό δαπανών για την κατοχύρωση του αφορολογήτ­ου το οποίο ανέρχεται στο 10% των τεκμαρτών εισοδημάτω­ν τους και τους φορολόγησε για το ακάλυπτο αυτό ποσό με συντελεστή 22%, όπως προβλέπει το άρθρο 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματο­ς.

Στην παγίδα αυτή πέφτουν συνήθως και καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα -γι’ αυτούς- ποσά φόρων οι παρακάτω φορολογούμ­ενοι:

1. Όσοι δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβαση­ς κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ. Σ’ αυτούς περιλαμβάν­ονται χιλιάδες περιστασια­κά απασχολούμ­ενοι (φοιτητές, νοικοκυρές κ.λπ.) καθώς και άνεργοι που παρακολουθ­ούν επιδοτούμε­να προγράμματ­α εργασιακής εμπειρίας.

2. Όσοι είναι εγγεγραμμέ­νοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματό­ς τους, η οποία φορολογείτ­αι με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματο­ς των μισθωτών και των συνταξιούχ­ων.

3. Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματο­ς Αλληλεγγύη­ς (ΚΕΑ), στους οποίους περιλαμβάν­ονται χιλιάδες άποροι, ακόμη και άστεγοι πολίτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece